Vissa saker ändras aldrig

27.06.2020

Den globala fotbollen ångar på. Idag byter spelare klubbar till höger och vänster. Tränare sparkas till höger och vänster. Inget är sig likt den ena dagen till den nästa. Få saker stannar intakta, allting ändras hela tiden.

Spelarna som är bra kommer för eller senare att lämna och söka sig till större plånböcker och titel möjligheter speciellt i de "mindre" klubbarna. Det är fotbollens gång.  Klubbars fanbärare, de där riktigt lojala spelarna, som stannar trots möjligheter till större framgång för kärleken till klubben blir i detta klimat allt mer sällsynta. Det är därför en sådan som Iago Aspas är näst  intill på fridlyst och kanske just därför så uppskattad.

Han är forttfarande inte så gamal. Med sina 30 år har han fortfarande ett par år till att ge sitt älskade Celta Vigo som han redan gett så mycket. I Aspas ögon ser han det bara som att han ger tillbaka till den klubb som en gång trodde på honom och gav honom chansen första gången. Som sedan igen var där för honom när hans karriär gick utför efter sin misslyckade tid i Liverpool.

Det var där på kusten med de vackra stränderna han växte upp och utformade sina fotbolls kunskaper - i det vackra Vigo. Från början var det inte ens tänkt att det skulle bli fotbollen i FC Celta efter att Ilago var för liten för att komma in på en provspelsträning. Den unga Aspas kunde inte sluta gråta när han anlände med sina familj till akademin och fick höra om åldergränsen. Men hans farbror var kvicktänkt och räddade dagen när han övertalade Aspas att ljuga om sin ålder.

Aspas kom hem ledsen hem för att han trodde han hade gjort en dålig träning. Men bara en halvtimme senare fick familjen beskedet att Celta accepterat honom. När de fick reda på att Aspas ljugit om sin ålder valde de att strunta i det lilla uppsåtet. Talangen man hade framför sig var för stor för att kasta bort.

Resten är historia som man så fint säger. Aspas slog sig in i A-laget 2008 och även om det tog ett tag att etablera sig så var han instrumental i att säkra uppflyttning till La Liga som klubben var frånvarande från i 5 år medans de var fast i 2 divisionen.

Den här säsongen håller han på hålla kvar klubben på egen hand i högsta ligan. Det har han gjort i flera år nu. I takt med att Celta Vigos trupp verkar bli tunnare och spelet sämre med varje år som går har Aspas betydelse och inverkan ökat.

När Celta Vigo behöver en räddare i nöden är Ialgo Aspas den som alltid kliver fram. I dag klev han upp igen, precis som förra veckan mot Real Sociedad, mot Barcelona. Med sina insatser den senaste veckan har han inte bara sett till att säkra Celtas kontrakt för nästa år men också ändrat om i toppstriden i La Liga. Real Socidad är inte längre på en europa plats och Barcelona kommer att, om Real Madrid vinner på söndag, med stor säkerhet få säga hejdå til ligavinsten.

Nu är det många år sedan Celtas guldtider med Fabin Oreallan, Johon Gudetti, Daniel Wass, Agusto Fernades ledda av Aspas på plan och Eduardo Berizzo från tränarplats. Det var verkligen ett fantastiskt fotbollslag som slog Barcelona med 7-1 2016 och slog ut Atletico Madrid i Copa Del Rey 2017. Så var de en semifinal mot United ifrån en Europa League final plats i Stockholm 2017.

Från den tiden är nästan bara danske landslagsmannen Pione Sisto och Aspas kvar.

Mycket har förändrats i fotbollen och mycket har förändrats i Celta Vigo sedan dess men Ialgo Aspas är en av de saker som inte ändrats. 

Kvalitetsmässigt är det inget snack om att han skulle starta i större klubbar, de senaste åren har målskytten haft många bud. Men ändå, ändå har han valt att stanna. För kärleken till klubben, för kärleken till staden.

Mycket lär förändras i fotbollen den närmaste tiden med effekterna av en Cornakris som vi väntar på ska kicka in. Men Ialgo Aspas kommer stå kvar och bära den ljusblåa Vigo tröjan med kärlek, passion och lojalitet ett tag till i alla fall. I en värld som förändras snabbt kan det vara en glädjande påminnelse.

Vissa saker ändras aldrig - Aspas i en Vigo tröja känns vara för evigt.