Vilken helg för svensk fotboll - Sveriges främsta talanger gör stora avtryck i Europa.

18.12.2019


Det är nog ingen som missat Sveriges nya talangstillkots framfart genom Europas toppligor- Alexander Isak i Spanien, Robin Quaison i Tyskland och Dejan Kulusevski i Italien.


Vi börjar med Isak. För sällan har en svensk talang varit så hoppingivande sedan Zlatan Ibrahimovics första baybystep i Europa i den rödvita ajaxtröjan. Nu ska vi inte fara iväg för fort med förståndet och jämföra Isak med Zlatan, den vägen är lång och oförutsägbar, men kvaliteten finns där. Den rätta mentaliteten likaså. Det gäller bara att allt ska klicka för den unga eritreanerna vilket vi vet det är långt ifrån säkert i fotbollsvärlden. Vi har settt störe talanger gå under av händelser som kan beskrivas som ren otur. I helgen slog han till i alla fall. Med dödläge på Anoeta och ett Barcelona som såg ut att kunna lyckas fly från sin mardröms arena med 3 poäng. Men då hoppade en boll fram framför fötterna på Gasellen, det är ju så han kallas i basisk media, Alexander Isak. Anfallaren gjorde inget misstag när han säkert tryckte in Nacho Monreals retur bakom Marc Andre Ter Stegen och hjälpte La Real att ta 1 viktig poäng mot Barcelona. Det kanske var ett av de lättare målen i karriären när vi ser tillbaka och summerar sagan om Alexander Isak om några år, men inte är det ett mindre viktigt mål bara för det. Storheten att måla mot mäktiga Barcelona, som startar med samma spelare som du sett på tv när du var ett barn, det finns inte. Föroppingvis är detta ett av flera många magiska Isak stunder och jag har en känsla att när vi ser tillbaka på hans karriär så kommer vi säga att detta var det första stora målet av många andra i viktiga matcher.

Någon som kanske inte har gjort mål i en lika stor match men som å andra sidan blivit jämförd med en gamla Barca legendar är Robin Quaison. Efter att ha slagit igenom i AIK 2013 har han kommit en lång väg. Nu vid 25 års ålder har han cementerat sin plats i det svensk landslaget och etablerat sig sig som en rutinerad spelare i Mainz. Som spelare är han rena rama poängmaskinen, assist efter assist och mål efter mål rullar in i målnätet.

Man har länge sett att Robin har haft en hög högsta nivå inom sig. Redan i sin tid i Italien, i Palermo (i deras dagar de då fortfarande hushöll i högsta divisionen), när han av Gazzetta Dello Sport liknades vid "Den unga Xavi". En otroligt ärofylld utnämning vid sådan ung ålder.

I helgen slog han också till och 3 gånger dessutom. Ett tvättäkta hattrick! Jag har inga tvivel om att han snart, om han fortsätter på den inslagna vägen, kommer dra till sig uppmärksamhet från Europas toppklubbar. Det kommer bli svårt för Mainz att hålla kvar honom. Redan när han fick sin övergång till Mainz för några år sedan sa jag att Quaison kommer bjuda oss på stora saker. Nu tror jag att jag minsan fått rätt.

På tal om Italien och talanger som drar till sig uppmärksamhet från storklubbar och som spelat i italien. Just nu slår ännu ett svenskt superlöftet igenom stor i Serie A. Med dunder och brak far Dejan Kulusevski fram i Parma med sin otroliga dribblings förmåga och giftiga vänsterfot. Tillsammans med anfallskollegan Gervinho bildar de ett farligt par.

Igår slog Kulese återigen till med ett mål och en assist i Parmas viktiga match mot tabllekonkureten Napoli. En seger som ser till att hålla dem kvar i kampen för en Europaplats.

Hittills är killen uppe i 4 mål och 6 assist och uppgifter gör gällande att Inter ska försöka köpa loss Atlantas (tillhör atalanta men är utlånad till Parma) juvel redan i januari. Det kommer säkert finnas konkurrens från andra klubbar dock. Helst hade jag velat se Dejan kvar i Parma där han i en trygg miljö utan pressen som kan tillkomma i en storklubb som Inter kan utvecklas i lugn och ro.

Nåja. Det är hur roligt som helst att ha så många svenska spelare som etablerar sig i Europas Toppligor. Trots att flera av landslagets mer äldre spelare lägger av efter EM 2020 kan man sova tryggt i vetskapen att den nya generation är redo att ta över. Mycket kan gå fel i fotbollens värld. Men mycket kan också gå rätt och om allt klickar för dessa herrar kan svensk fotboll ha sina nästa fotbollsstjärnor på gång i Alexander Isak, Robin Quaison och Dejan Kulusevski.