Vem vinner "Golden Boy"2017? Del två

02.10.2017

Fortsättningen på mitt senaste blogginlägg med topp två av Golden Boy.

2. Gianluigi Donnarumma

Den älskade (är han det längre? Ja det måste han väl vara) Gigi som till slut slutade dansa efter Mino Raiolas toner och förklarade kärleken till Milan starkare än pengarna. Efter många turer fram och tillbaka förlängande Donnarumma sitt kontrakt med Milan. Trots att han avslog det första kontraktsförslaget och var redo att flytta till en större klubb efter denna säsong.

I efter hand kommer vi möjligtvis stå här och kolla tillbaka på den här sommaren med förskräckelse, pusta ut och säga "gud vad nära det var att Gianlugis 20 åriga karriär i Milan inte blev av". Precis som hur det var nära att tillexempel Xavi höll på att lämna Barcelona för just Milan. Kanske hade då aldrig Xavi aldrig blommat ut till den spelaren han blev. Eller så skulle vi fått det men det hade ju inte varit samma sak. Då skulle han ju inte stannat i sin moderklubb hela karriären. För oss som kollar på fotboll har det alltid varit speciellt med "one club players". Man har liksom en speciell plats i hjärtat för såna som Totti, Maldini etc.

Av hans kontraktsförlängning kan man alltså dra två slutsatser. Det första är att Domarrum förstås har förbättrat sina chanser att bli en mer omtyckt spelare genom karriären. Både av Milan fansen men även hos neutrala åskådare.

Den andra slutsatsen vi kan dra är att genom att stanna i Milan så har Gigi minimerat riskerna för att hans karriär ska ta en nedgående väg. Alltså, tillexempel: Han flyttar till Chelsea, (får mycket betalt) trivs inte med klimatet, passar inte in i laget, får kala handen av tränaren osv.

I Milan har han, kärleken, förtroendet och allt där till för att lyckas och en publik och ledning som med upphetsning såväl som med tålamod väntar på att han ska bli den nuvarande Gianlugis efterträdare (Buffon).

För ca 1 år sedan hade Milan en målvakt, Diego Lopez. En räddare i nöden, en storspelare från det pampiga Madrid. Han var den ultimata målvakten och Milan var till en början nöjda över kapet. Men inte blev det som de tänkt sig. Lopez gav inget vidare lugn eller trygghet till ett redan raggigt Milanförsvar utan förvärrade snarare saken situationen.

Tränaren Inzaghi lätt då, när Lopez gick och skadade sig, en ung 17 åring få från ingenstans ta plats i startelvan. Snubben var en egen produkt och Milanista. Vem han nu kunde vara alltså. Några månader senare hade den där snubben tagit en fast plats i laget, petat Lopez och fått publiken att skandera hans namn.

Det Donaruma har betytt för Milan är smått ofattbart och frågan är då varför han inte vinner. Varför vinner inte Donaruma Golden boy? Jo mycket av anledningen till att han blir petad av (Mbáppe med allra största sannolikhet) är för att han är och förblir en målvakt. Han är och förblir en målvakt. Och det är så dagens fotboll ser ut, damer och herrar. Så har det alltid sett ut genom alla tider. Målvakt är planens mest utsatta position, och inte nog med det. Målvakter har genom alla tider haft det svårare att hävda sig själva. Särskilt när det kommer till stora nomineringar och individuella priser. I dessa tider av PR:isering är det nu än mer än någonsin de där fartfyllda spelarna, de som gör målen, de som lockar kidsen som får stå längst där fram. Titta bara på Ballon d'or. Man kan ibland ställa sig frågan om det är ett pris för världens bästa fotbollsspelare eller anfallare. (Sedan är det självklart att bara anfallare har vunnit de senaste åren då herrarna hettat Cristiano Ronaldo och Lionels Messi)

Det är så den orättvisa världen ser ut. Det Donaruma har gjort är stort, absolut. Men är liksom bara inte fixstjärnan. Inte den som ska vinna en Ballon d´or och inte komma etta på den här listan. Ändå, jag säger ändå, ska han vara nöjd och glad över en andra plats och en vetskap om att han en dag kommer gå till historien som en av de största genom tiderna.

1. Kylian Mbappé.

Längst fram tar den redan nämnda Kylian Mbappé plats som 1: a.

Efter ett succéår i Monaco, där hans lag förälskade en hel fotbollsvärld med sin offensivglada fotboll, så hade den bredare publiken för första gången fått stifta bekantskap med Kylian Mbappé.

Likväl gällde det hans f.d. lagkamrater Bernardo Silva, Thomas Lemmar med jänget. Ändå var det huvudpersonen i fråga som var den allra största stjärnan i gänget. Det var hans som ledde laget från fronten.

Anfallstalangen var en vital del i sitt lag den gångna säsongen med sina 15 mål i ligan och lyckades ta sig till en historisk Champions League-semifinal. Då var han alltså bara ett starkt Juventus ifrån att få kliva ut på finalarenan i Wales några veckor senare.

Hursomhelst så är Mbappé välförtjänt av en topp två på listan. Att han kommer etta har en del med Donaruma-dilemat att göra, eller vad vi nu ska kalla det. Men man får absolut, absolut, inte ta ifrån Mbappé det han uppnått.

Vad jag ville få sagt var att det problemet finns inom fotbollen, där målvakter för att de är målvakter inte får den fulla creed de förtjänar. Men tro inte en sekund att Mbappé är på den här listans topp på grund av fotbollsvärldens strukturerade normer. Nej. Det finns en större anledning till att Mbappé kom på första plats. Och den anledningen är för att han är världens hetaste talang för tillfället.