Vem vinner "Golden Boy" 2017?

22.09.2017

Då var det dags igen, Golden Boy. Priset som går till fotbollseuropas hetaste unga spelare ska återigen få en vinnare.

En ny talang ska läggas till i det fina sällskapet herrar som tidigare vunnit, eller vad sägs om Lionel Messi, Isco och Rafael van der Vart för att nämna några? Samtliga nämnda som till slut även blommade ut till superstjärnor. Nya heta talanger har nu tagit plats på listan (och det är nog tänkbart att en hel del av de även skulle ta plats i de flesta europeiska topplag) för att göra upp om den högst prestigefyllda mästartiteln.

Det ska dock alltid kommas ihåg med dessa priser att vi alltför ofta råkar stämpla det som något kvitto på att spelaren i fråga kommer att bli en ledande gestalt i sitt lag en vacker dag. Det listan i själva verket betonar är spelarnas potential och fortsatta förmåga för utvecklande.

Precis som priset fyller denna funktion är den även också förstås en spegling på hur din status är i närvarande läge.

Vilka kan man då föra resonemang för har en bra chans att vinna. Konkurrensen är precis som tidigare stenhård i toppen. Det är dock nere i "rest of the best" som man, som vanligt, i ett tidigt stadie kan skala bort några alternativ.

Dels för att skillnaden är så stor mellan hur långt olika spelare har kommit i sin utveckling men även för att åldersskillnaden kan vara så stora som 4 år ibland. En tonåring behöver inte för det vara mindre utvecklad eller bra för att han är några år kortare. Men i de allra flest fall har man med tiden och åren fått den där extra smartheten som utskiljer dig från de andra.

Christian Pulisic är en spelare som är given både i sitt Borussia Dortmund men även i USA:s landslag. Klubben har länge varit väl medveten om hans magnifika egenskaper och är väldigt mån om att behålla honom till varje pris. Detta då Dortmunds framtid mycket väl kan ligga i Pulisic. Alltså är han något som Dortmund borde och planerar att bygga något kring. Det har även varit en hel del andra klubbar och nosat på den kvicka mittfältaren, en av de har ryktats vara Real Madrid. Även ett stort namn i hemlandet då USA inte precis producerar/producerat många stora namn inom soccer. Som de så envist kallar det :).

Ligger relativt bra till för att få en hög placering. Att han sedan faller bort är en blandad mix av att han dels inte riktigt har pondusen som många andra på den här listan har och dels att motståndarna i toppen har för hög nivå.

Borja Mayrola är absolut ett superlöfte och kommer nog att en dag bära sitt Real Madrid på sina axlar sett till hur hans utvecklingskurva ser ut. Den kvicken anfallaren kallas även nya "Raul" vilket i sig är en bedrift och säger mer än tusen ord. Spanjoren var dock utlånad hela förra året till Wolfsburg, där han fick blandad med speltid och laget med knappa marginaler kunde hålla sig kvar i Bundesliga.

Det behövs inte förklaras vidare heller hur konkurrenssituationen i "Los Blancos" nu ser ut (trots Zidanes rotationssystem) och Mayoral lär nog nöta bänken större delar av säsongen ett tag till (men han får nog ändå sina minuter och matcher, sanna mina ord).

På samma sätt kan man även bocka av Jean Kevin-Agustin. Bara det att han har haft den motsatta historien till Mayrolas. Var många år i den franska huvudstaden och sitt hemland men fick se sig petad och uppstannad i sin utveckling till förmån för Qatars superprojekt och stjärnor som Zlatan Ibrahimovic, Edison Cavani m.fl. Bestämde sedan för att lämna PSG och söka sina drömmar på annat hål. Valet föll då på Succéfantasterna från fjolårets Bundesliga.

RB Leipzig använde sig av ungdomlig kraft och energi för att knipa en andra plats i högsta ligan redan efter sitt första år (det bästa förstaåret för en nykomling i bundesliga) och visade att man satsade ungt och friskt. Det var precis det Kevin ville höra. En melodi om en klubb där han kunde ta nästa steg mot toppen.

Kevin har hela livet framför sig men det är dock en fråga om att Jean helt enkelt måste komma igång med grunderna igen som gör att han ramlar bort. Att få matcherna, kontinuiteten i målgörandet och ett flytt på planen. Tills vidare får han vänta.

Precis på samma sätt kan vi boka av Emre Mor, Aron Martin, Rodrigo Benatcur, Steven Bergwijn Dominic Calvert-Lewin, Federico Chiesa och otaliga andra (komplett lista nedanför).

Ytligare en spelare på listan är Ousmane Dembele. Dembele som nyss köptes för rekordpengar till katalanska Barcelona. Nu har han även gott och skadads sig i ca. 4 (!) månader, detta efter att han spelat tre, fyra matcher.

Fransmannen har inte gett jätte mycket intryck om vart han befinner sig nu sedan han signade för Barcelona, men det vi såg inför den "gula väggen" i Dortmund var klart ögonbrynshöjande.

Ändå hänger det där orosmolnet över Dembele som det alltid hänger över unga spelare som i ett tidigt skede av sin karriär i all entusiasm fort skriver på för storklubbar. Storklubbar som det inte är säkert de kommer klara av att spela i och en press man inte vet de orkar bära. Är en av få på listan som det verkligen kittlar i magen av att tänka på men det är just det där orosmolnet som gör att han inte är med på topp 4.

Så här kan vi sitta fram och tillbaka i timmar och bolla. Möjligtvis håller vi med varandra på de allra flesta punkterna men det är klart att Supporterskap, m.m. kan sätta en någorlunda färgning. Ändå går det att med ganska klar precision pricka huvudet exakt på spiken.

4. Marcus Rashford.

Den 25 februari. Markus gör sin debut för United. Mål x2 och helt avgörande i segern mot Midtjylland.

Några dagar senare fick han fortsatt förtroende. Mål x2 i sin första match mot Arsenal.

Och så han han även med att göra mål i sitt första Manchester Derby, för att plocka ut några höjdpunkter från Marcus Rashford sensations säsong då han slog igenom.

Då har vi inte nämnt att han även gjorde mål i sin första ligacupmatch och Champions League debut.

Hamnade dock, utan att påstå att han hade en dålig säsong, i skuggan av Zlatan Ibrahimovic i fjol och fick inte ut sin fulla kapacitet. Den där nivån vi vet att Rashford kan ligga på. Det faktum att United valde att ta in Romelu Lukaku som Ibrahimovic ersättare gör att underbarnet fortfarande inte får något andrum.

Många "Red Devils" fans har under senaste transferfönstret höjt rösten för att United inte skulle köpa någon stor ersättare till Ibra. Att man skulle ge speltiden till Rashford! Men jag håller inte med det argumentet, speltid är något man måste förtjäna. Plats i startelvor måste man förtjäna.

Så på det sättet kommer vi återigen in på huvudpoängen. Manchester United är nämligen en storklubb och det finns en anledning till att de är det. För det är en klubba med stora förväntningar och pressen att vinna titlar, tunga titlar.

Då räcker det inte med att vara bra, då måste man vara fenomenal. Så som Rashfords första säsong. Då var han ju så där ass grym och då blev kvittot att han fick spela. Nu däremot finns det en Romelu Lukaku och en Zlatan som kommit tillbaka till Manchester. Nu gäller det för Rashford att visa att den där fenomenala säsongen han genomförde för 1 år sen inte var en engångsföreteelse utan bara ett smakprov på han fulla register. Är just det han behöver bevisa för att klättra på listan.

3. Gabriel Jesus

Jag säger så här. Gabriel Jesus, han är sjuk, och han har varit sjuk sedan första ögonblick. Kaoset han rör upp på plan, dribblingarna, första touchen, löpningarna utan boll, avsluten, ALLT. Gabriel Jesus har allt, eller har i alla fall visat att han har allt. Har under hela sin tid i City, i varje match varit fenomenal (okej någon dipp måste väl ha funnits) och det är just det som gör att han går om Rashford. För till skillnad från engelsmannen så har Jesus aldrig hamnat i någon skugga, aldrig slocknat utan alltid varit glödande het. Dessutom fungerar samarbetet fenomenalt mellan honom och den andra trollkarlen i City (Sergio Kun Aguero), vilket det inte alltid såg ut att bli. Det kommer tillföra en extra dimension till hans spel.

Fullständig lista 👇 och Topp två av listan kommer inom kort...