”Kulusevski till Juventus” Veckans godis #1

03.01.2020

Wayne Ronney

Manchester United och Englands främsta målgörare genom tiderna spelade sin första match som spelande manger, en roll som påminner en del om den Vincent Kopmany har i RSC Anderlecht. Efter sitt lilla USA äventyr har han nu alltså hamnat i Derby i den engelska andraligan.

Självklart att han skulle måla i sin första match eller hur? Det var det som skedde i alla fall när den gamla goda Ronney fick göra det han även vid den här åldern  älskar mest- att sparka fotboll. 

Matchen slutade med en vinst för Derby som var välbehövd i kampen om att säkra Championship kontrakt även för nästa säsong. 

 Kulusevski 

Sveriges nästa superstjäna? Nu ska vi inte ta i men en övergång till Juventus är sjukt stort. Det känns som att de allra flesta svenska hushåll inte fattat jordbävningen i den här övergången. Kanske för att killens framfart har gått så fort fram? Allt som kan sägas har redan sagts. Det är en historisk övergång i svensk fotbollshistoria. Som näst dyraste svensken genom tiderna kommer förväntningarna på Kulsevski att vara enorma. Jag flaggade extra för att jag ville se honom kvar i Parma i alla fall säsong ut i ett tidigare inlägg och det verkar som att så kommer ske. Smart av Juventus som inte förstör flyttet grabben befinner sig i nu genom att sätta honom på en svartvitt bänk. I stället får han fortsätta att fara fram med Gervinho i den rosa Parma tröjan ett tag till. Förhoppningvis blir det startplast i EM, så bra tror jag Kulusevski är, och efter mästerskapet väntar kanske en utlåning till en klubb där han kan fortsätta utvecklas. För vi ska inte lura oss själva med att Kulusevski ska gå in och ta en startplats i en av världens största klubbar bara sådär. Att ruttna bort på ”Zebrornas” bänk är heller inte ett alternativ. Men hörni nu ska vi inte skena iväg! Först ska ju denna säsong spelas klart.

David Moyes tillbaka i West Ham

West Hams inkopmetens under Manuel Pellegrini ledde de till slutsatsen att klubben inte rimligtvis skulle kunna ge den gamla City bossen chansen mer. Resultaten och spelet var i en nedgående spiral och tillslut förlorade Pellegrini omkädningsrumet. Men problemet i West Ham är att deras inkompetens på planen grundar sig i deras inkompetens i styrelserummet. På vilket sätt tar sig denna inkompetens utryck? Symptomen för dysfunktionella klubbar som inte har en bra organisation är att dessa ofta saknar en tydlig strategi för hur de ska föra klubben framåt. En symptom som tydligt passar utmärkt in på West Ham som ca 1 år efter att de sprakat David Moyes för att han inte var för bra för West Ham anställer David Moyes då han anses vara bra nog för West Ham. Utan att ha vissat på någon förbättring i något annat tränaruppdrag den tid han varit borta från klubben. Givetvis handlar det inte om att David Moyes nu över en natt (eller några hundra nätter) blivit en lämplig match up för West Ham, utan snarare att klubben inte lyckades finna en bättre kanditat. Frågan är om detta säger mer om alternativen på transfermarknaden eller Klubbens agernade? Svaret får dömas ut att vara att anställningen av David Moyes berättar mer om West Hams dysfunktionella tillstånd än marknadens alternativ. För om man ska anställa en tränare får man gärna börja med att stryka de alterntiv från listan som man själv något år tidigare ansett inte var rätt.

Till en början kan han vara en boost för laget som kommer känna lättnad att ha blivit av med Pellegrini men deja vu kommer snart att vara en gemensam känsla bland West Ham fansen om några månader.