Är Quique Setién lösning på Barcas cancer?

19.01.2020

Nu har röken lagt sig i Barcelona, Valverde har fått sparken tillslut och Quique Setién har blivit anställd som La Blaugranas nästa tränare. Allt som sagts har redan fastslagits om Quique: En offensiv bollinnehavs manger i sann ”cruyffista” anda. Och det kan vi se är något som inte bara predikats från herr Setién de senste åren då han gjort sig ett namn som en av ligans mer profilerade och attraktiva manger bland mitten-klubbarna. Hans fotboll med Las Palmas och Real Betis har stundtals varit fenomenal. 

Det stora frågeteckent för Quique Setién hittills har varit hans lags försvarsspel som inte alltid hållit måttet. Om det varit en frågan om kvalitén på det dåvarande materialet eller helt enkelt en Akilles häl i hans taktik lär tiden utvisa då han i Barcelona kommer att förfoga över individuellt långt mycket bättre spelare än hans Las Palmas eller Real Betis hade. 

I den katalanska huvudstaden drar alla en suck av lättnad. Det blev till slut för mycket med Valverde. Hans pragmatism hörde aldrig hemma i Barcelonas korridorer, var aldrig accepterad eller uppskattad. Jag ska vara ärlig och säga att spelet inte var full så dålig hela tiden som många ville få det till. Ibland var det rätt så bra, må så vara om det ändå var tack vare Leo Messi. Men ja, spelet var också ofta chockerande dåligt. Och det är de där dåliga dipparna som Barcelona aldrig kunde glömma eller komma över. 

Det var inte i Saudiarabien, i uttåget mot Atletico Madrid i spanska supercupen som Ernesto Valverde förlorade sitt jobb. Det var i Rom mot Roma och hemma på Camp Nou mot Liverpool, de mest hjärtskärande förlusten i närtid. För när vi ser tillbaka på ”Valverdeeran” i Barcelona är det dessa förnedrande uttåg som vi minns allra bäst och som sänkte Valverdes trovärdighet till den grad att den aldrig återhämtade sig. 

Men det största frågetecknet nu när Barcelona går in i framtiden har inget med deras nya tränares spelstill att göra, inte heller hur han kommer kunna klara av ett omklädningsrum fullt med superstjärnor som kommer undra varför de ska gå ur vägen och sin bekvämlighet för att lyssna på denna gubbe? Det största frågetecknet är den cancer som håller på att förtära klubben från dess inre. Styrelsen och klubbpresidenten Josep Maria Bartomeu är det vi pratar om så klart. Ibland får han onödig kritik (av kräsna Barcelona fans som verkar inbilla sig att Peps storhetsdagar kommer komma tillbaka) denna färgglada och storleende miljardär men en del är berättigad. Under Bartomeu förstörs klubbens ideologi och det man stått för under sin stora historia. Under Francoregimen var katalaner förtryckta av centralmakten i Madrid. Katalanerna tvingades till assimilation och att tala sitt modersmål var straffbart. Mitt i detta politiska förtryck hamnade FC Barcelona, som axlade rollen som det utstöta folkets försvar. Gav en röst till de som inte hade någon i kampen mot den korrupta regimen. Själva symbolen för kampen mot korruption har nu en fd president dömd för korruption och en nuvarande president, Bartomeu, som blivit stämd för samma sak. 

Men även på fotbollsplan bryter Barcas styrelse ner klubben. Att värvningarna inte sköts av tränaren i Barcelona är är lika dålig bevarad hemlighet som den att Messi inte vunnit något av riktigt värde med Argentina. Poulinhou, Artouro Vidal, Cotuinhou, Dembele alla några exempel på flera spelare som varit dyra och överflödiga spelare man värvat istället för att vända sig till sina tradioner och hämta spelare ur akademin La Masia. Detta i kombination med att klubben spelat en fotboll som fansen inte kunnat identifiera sig med har inte varit bra nog. 

Valverde gjorde dock ett okej jobb, med råge godkänt. Tiden kan komma att visa om vi var för hårda mot honom och om Barcelona problem var mycket större än bara bli av med Valverde. Historian kan komma att vara på Ernesto Valverdes sida.

Det här  är en viktig anställning för Laietans. En anställning av en tränare som kommer är mer synkroniserad med vad Barcelona brukade stå för och som har som ambition att föra klubben tillbaka ditt. Barcelona kommer att få en härlig smekmånad med Quique Setién, och i början är alla bara glada över att få tillbaka en fotboll som ser ut som Barcafotboll ska se ut och inte Valverdes pragmatiskt kompromissade, defensivt inriktade sörja. Men jag är säker på att glädjen långvarigt inte kan hålla i sig om inte Quique Setién levererar resultaten. 

Han kommer behöva en gnutta tur Herr Setién, Barcelonas styrelse kommer knappast förenkla jobbet för honom. Jag har en känsla att saker och ting måste förändras radikalt om Barcelona ska gå tillbaka till de de var en gång i tiden, mer än en ny tränare. De har de rätta spelarna (kanske ett par förstärkningar och försäljningar) och nu har de en man som påstås vara den rätta tränaren. Men en så länge är de omgivna av en struktur av överhuvuden som tänker på pengar förre klubbens bästa.

Är Quique Setién lösning på Barcelonas cancer- styrelsen? Han kan i alla fall vara början på ett nytt kapitel med Barcelona ett steg närmare att vara Barcelona.