Sverige måste våga mer framåt, utan att kompromissa sin defensiva stabilitet

06.09.2020

Sverige föll på sin sin brist på kreativitet och feghet offensivt trots att man spelade imponerande i försvar. Det var var mer än bara publiken som saknades ikväll. Den där sista energin var inte där.

Janne Anderssons röst ekade genom Friends som en substitution till fansens ramsor. Matcherna i Uefa Nations League där en plats till EM 2024 ligger i potten följer UEFA:s regelverk kring smitthanteringen av covid-19. Det är klart att man inte kan låta bli att tycka hur synd det är att detta världsklass motståndet som Frankrike kommer till Stockholm utan att publiken får vara där njuta av vacker fotboll, spelare i världsklass, och stötta sitt landslaget. 

Nu kanske det inte blev världens finaste fotboll med maxlöpningar och 100% insatser från vardera lag (kanske mer från fransmännens sida) efter att många spelare kommit tillbaka från semester eller precis avlutat sina säsonger. Kylian Mbappé och Presnel Kimpembe spelade en (på grund av covid-19) försenad Champions League final så sent som ca 2 veckor sedan. 

Självklart var det besvikelse att framförallt Isak inte var med från start (skadad) och Marcus Berg gjorde absolut inte en övertygande insats kvällen i ära. Det kanske var smart att starta med Berg då Sverige behövde en stark targetplayer mot franska förvaret men Berg blev bortplockad ofta. Att han inte satte friläget med Loris är under all kritik. Tillsammans med Quasion uträttade inte ut mycket på grunda bristen på offensiva stödet från resterande lagdelar.

Jag blev väldigt imponerad av vårt lugn med boll de korta perioder vi behöll den och hur noga grundspelet satt trots att det har länge sedan man spelat för många av grabbarna. Vi låg lågt men spelade ändå med intensitet. När Frankrike satte din lilla pressen löste vi det med smarta lösningar.

Fransmännen var ändå farliga i offensiven och hotade ständigt med sin fire power. Svenskarna lät sig inte vikas ner ändå av motståndet utan stod rakryggade i närkamperna och i nickduellerna. Enkelt sagt kan man att Sverige dominerade Frankrike i luften medans Frankrike hade övertaget på marken.

Pontus Jansson spelade med mycket hjärta och var hård i duellerna med Giroud, Sebastian Larsson jobbade plikttroget och motbevisade kritikerna annars var det ingen som riktigt stack ut individuellt ikväll. 

Det blev så synd när Sverige som hade spelat så bra släppte in 1-0 i 42 minuten efter en otrolig soloprestation från Kylian Mbappé. Med ett hans patenterade blixtsnabba överstegsfinter drog han ner brallorna på hela svenska försvaret och dundrade in bollen i mål bakom Robin Olsson som var försvarslös. Synd för att Sverige låg rätt i positionerna och gjorde allt rätt bakåt men Frankrike är ett lag fullt med spelare som kan avgöra matcher på egen hand och det visade sig idag.

Direkt i andra halvlek visade Sverige energi där man vågade kliva fram och ta för sig vilket var precis vad jag utlyste under halvtidsvilan. Efter det blev man passiva och fega igen. Varför vågade inte Sverige gå fram mer när man låg under?

Jag tycker att det som saknas mest i det här Svenska landslaget är just viljan att driva framåt.

Röster höjs för att det har levererats med Sveriges nuvarande raka och tydliga 4-4-2. Men det ena behöver inte utesluta det andra tycker jag. Sverige kan fortfarande ha sin defensiva stabilitet och samtidigt våga gå framåt mer. Man borde åtminstone våga experimentera sig fram. Funkar det inte är det bara att gå tillbaka till grunden. Det kommer inte funka för Sverige att vägra vilja utvecklas för all evighet. Trots att Janne Andersson inte är ett fan av att testa nytt.

Janne Andersson är folkkär och det heliga graal i svensk fotboll men ingen kan undgå kritik. Det är lätt för mig att vara efterklok men det är ganska tydligt svart på vitt att lite mer offensiva krafter i anfallet hade vridit matchbilden mer till Sveriges fördel.

Under omständigheter förvarade sig Sverige bra idag och man ska vara stolta över hur man lyckades låtsas ut världsklass spelare som Griezmann och Mbappé stora delar av matchen.  

På minus sidan får man vara riktigt besvikna över hur vi skapar för lite framåt. I slut ändan vinner Frankrike rättvis på ren och skär kvalité i de avgörande ögonblicken. Kanske hade vi haft ett bättre resultat idag om spelarna fått den där extra energin man får när man hejas på av sin publik? Jag såg personligen fram emot att få sitta på läktaren den här matchen och njuta av atmosfären på Friends igen.

Nu här näst väntar Portugal på Tisdag. Då måste en del spelare få vila (Jag misstänker Sebastian Larsson och Mikael Lustig framförallt). Isak och Quasion måste börja få bilda anfallspar uppe på topp och Kulesvski måste också få komma till start. Claeson och Ken Sema borde hålla flankerna (Sema såg roligt vad ut den korta tid han fick idag). Förövrigt tycker jag man inte rör mittbacklåset, VNL och Janson har en bra kemi och det är dags för Janson att fasas in som Grannes tronarvinge. På tisdag måste också saker stuvas om taktiskt. Portugal är ett mycket mer taggade och mer i form än vad de trötta fransmännen är just nu. De är också ett betydligt hungrigare lag som är ute efter att visa vad de går för, det ska aldrig underskattas. 

Ayub Hussein