Striden om kvartsfinalen och fransmannen som klantade till det

08.08.2020

Ibland är fotbollsmatcher jämna. Andra gånger sätter man på tv:n bara för att se en överkörning. Åttondelsfinalen Manchester City mot Real Madrid var menad att bli nagelbitare i högsta kvalité. Istället blev det en ensidig historia om en engelsk dominans och en fransk kapitulation.

Det är nu många år sedan det hundraåriga kriget mellan England och Frankrike tog slut. Ett krig som slutade med vinst för fransmännen efter slaget vid Castillion.

Igår kväll, ca 570 år efter att kriget avlutades, åkte en fransman ner med Real Madrid för att möta Manchester City på engelsk mark för en om inte lika blodig sammandrabbning som slaget vid Castillion så i alla fall en nästan lika viktig. Vi vet ju redan att fotboll är på liv och död.

Anförda av  Pep Guradiola, en av tidernas bästa tränare och ett mästergeni utmanövrerade man  Zinedine Zidanes  Real Madrid i den första sammandrabbningen mellan lagen då det blev det 2-1.

Ikväll skulle Real resa sig från de döda.

Det tog dock inte lång tid innan man såg att Real hade allvarliga problem på plan. Manchester såg bättre ut redan från början. Ändå kunde ingen ha föreställt sig vad som skulle komma .

Gick till krig

Efter att City fullkomligt stressat sönder Real de första 9 minuterna tappade den där fransmannen Raphaël Varane bollen i sitt eget straffområde i en närkamp med Gabriel Jesus som passade till Raheem Sterling. 1-0 City. 1-0 för Engelsmännen.

Deppiga huvuden och en situation som inte såg ljus ut i Madrid lägret. Men så kom svar på tal nästan direkt. Real började avancera. Eden Hazard som kommit tillbaka från skada hittade Benzema ett par gånger, Benzema försökte skott, och försökte igen. Rodrygo frigjorde sig och lade bollen i luften till Benzema som nickade in 1-1. Kvitterat för Los Blancos. Varanes landsman till undsättning.

Men om de trodde att det var över var de långt ifrån rätt. Manchester City gick till krig ikväll. För återupprättelse, för revansch efter denna med City mätta mätta misslyckade säsong. Det här är ett City lag som ville det mer. Det syntes ute på plan.

Där Real tog ett steg fram tog City två. Om Real vann bollen, då såg man till att få de att stressade ge den tillbaka. Om Real anföll föll de alla tillbaka i en imponerade disciplin och stängde alla ytor som erbjöds. Om Real lämnade några ytor på defensiv planhalva då såg de till att exploatera det.

Klant från Varane

Så hade inte den största katastrofen sket än. City lade upp en boll Varane såg ut att ha utan svårigheter. Men mittbacken kunde inte ta ner den utan bara nickad den in i Gabriel Jesus famn som tackade och satte bollen i mål. 2-1 City. Redan där var slaget förlorat för Los Blancos. Reals drömmar och kvartsfinal var långt bort och engelsmännen var på väg mot avancemang.

Första målet kan man ursäkta fransmannen för (kanske). Det andra ingripandet är bara obegripligt. Ett mysterium lika olösligt som den om Jeanne d'Arc. Både hon och Raphaël Varane har gått till historian genom att svänga förutsättningarna i ett krig (på egen hand) engelsmännen varit inblandade i.

Därifrån blev det aldrig riktigt match. Luften bara pyste ur Real medans City spelade med adrenalin och endorfinerna pumpandes på högsta nivå i blodet.

Idag hade Real Madrid kunnat gå vidare utan misstagen från Raphaël Varane om Sergio Ramos vart där för att ledda de vita. Men det hade också kunnat bli ännu mer till City. För det var bara en De Bruyne passning som misshandlar och bryter ihop hela lagdelar, en explosiv och livsfarlig Jesus riktningsvändning eller en soloprestation från någon av Citys två Silva ifrån båda 3-1 och 4-1.

I slutändan får Real Madrid vara väldigt tacksamma att de lämnar Manchester med 2-1 och livet i behåll.

Vinner Champions League?

Medans Madrid nu åker hem fortsätter äventyret för City. Kan det här blir året de äntligen vinner? Först ska man ta sig förbi ett väldigt bra Lyon lag, sedan vinnaren av Barcelona - Bayern München. 

Den här säsongen har inte inte varit lätt för Manchester City. Omsprungna av ärkerivalen Liverpool i ligan, uttåg i FA-cupen mot Arsenal, prat om spelarflykt, en tränare redo att "abdikera" och kaoset kring deras avstängning ur europeiskt cupspel (nu upphävt). 

Men efter igår kväll ser ser allt mycket ljusare ut. Vi visste att City var ett bra lag - nu ser de ut som ett av de bästa. Om matchen igår handlade om ge lite värdighet till en säsong som saknat det så lyckades City med det.

För Raphaël Varanes del är matchen igår bara att glömma. När pressen verkligen låg på honom att ledda Madrid utan Ramos kapitulerade han och skickade Real Madrid ut ur turneringen med en spark i backen.