Spansk fotboll kom, såg, segrade, stal våra hjärtan och skapade historia

24.03.2021

Spansk fotbolls dominans av fotbollen är över. I flera år kom de bästa klubbarna ifrån Spanien, de bästa spelarna producerades i Spanien, de bästa tränarna producerades i Spanien och den bästa fotbollen producerades i Spanien. Man kan hävda att Spanien fortfarande skapar några av de här sakerna men ingen kan förneka att spansk fotboll inte är det den en gång var. Spansk fotboll kom, såg, segrade, stal våra hjärtan och skapade historia. Men nu är den eran slut.

Varje dynasti har en början som markerar starten för den nya eran. I det här fallet är ursprungsplatsen Sydafrika 2010. Det var under VM i Sydafrika det Spanska landslaget med sin bollinnehavs fokuserande fotboll tog världen med storm, även om man vunnit EM guldet två år tidigare. 2010 blev dock det stora genombrottet då man vann VM. Efter det följde ett årtionde då alla kom att försöka att efterhärma, kopiera och besegra den spanska fotbollen. Den glädjefulla, positiva och roliga fotbollen gick rakt in i tv-publikens hjärta världen över.

De idéer om fotbollen som var så revolutionerande med det spanska förhållningssättet kallades tikitaka. Tikitaka är en spelstil som kännetecknas av kort passningsspel och rörelse utan boll när man arbetar bollen genom olika kanaler och samtidigt bibehåller besittning. Tikitaka är en filosof om hur sporten ska utövas, men den var också så mycket mer än så. Den var och är en filosofi som ser på fotbollen som mer än än sport, som en konstform för att nå ut till miljoner, miljarder. Det var egentligen en idé som legat runt länge. Först grundad av fotbollslegendaren Johan Cruyff när han tränade Barcelona på 90-talet skördade tiki-takan stora framgångar. Men dess dominans kom att förknippas med Spanien 2010-tal och inte Barcelonas 90-tal.

Men det var något som hände där i början av 2010. Spansk fotboll verkade vara på uppgång. Landet skulle uppleva en fotbollsrenässans och ur askan av många besvikande VM slutspel reste sig den mest talangfulla generation Spanien, kanske något land någonsin, producerat. Denna generation formades med kärlek och omtanke sedan barnsben i de bästa akademierna runt om i landet, där Barcas världskända och prisade akademi La Masia spelade den viktigaste rollen. Samtidigt hade tiki-takan fått en renässans den med. Den hade började bli praktiserad i stort igen. Det skulle vissa sig lönsamt för spansk fotboll då de andra länderna inte hade ett svar på tiki-taka.

För att historia ska skapar måste många pusselbitar falla på plats. Timingen måste vara rätt för att potential och talang ska omsättas till framgång. Det här blev en sådan gång då alla pusselbitarna föll på plats med sådan timing så där bra att det gav den perfekta utlösning och historia kunde skapas.

Efter VM i Sydafrika ville alla efterlikna Spaniens spelstil. Och de framgångar som landet skördade i mästerskapet skulle ploga väggen för det kommande årtiondet av dominans. 

Det är bara att titta på sifforna. När det kommer till det europiska cupspelet dominerade Spanien 2010-talet. Mellan de nio åren decenniet bestod av vann ett italienskt lag Champions League en gång, ett tyskt lag en gång, ett engelskt lag två gånger och och spanskt lag fem gånger. Mer än dubbelt som mycket som tvåan. Men även i Europa League fann vi samma mönster. Mellan den nio åren decenniet bestod av vann ett engelskt lag 3 gånger, ett portugisiskt lag en gång och ett spansk lag fem gånger. Om du bara tittar på perioden 2014 och 2018 för sig är siffrorna häpnadsväckandet. Spanska lag under den här tiden åkte ut ur europiska cupturneringar ca 50 procent av gångerna mot annat spanskt motstånd. Det enda som stoppade spansk fotboll var spansk fotboll själv.

När spansk fotboll regerade i Europa och världen under 2010-talet vann klubbar och landslag minst 25 stora troféer som inkluderade Champions League, Europa League, Super Cup-titlar och FIFA World Cup och en till EM-titel. Sådan koncentrerad framgång har aldrig tidigare skådats.

Problemet för de rivaliserande klubbarna från andra länder under den här tiden var att spansk fotboll var så förre i den taktiska utvecklingen att de andra länderna inte kunde hänga med. Spanien producerade världens bästa tränare och tiki-taka kombinerat med den otroliga spanska talangen var en okrossbar kombination.

Hur mycket rivalerna i de konkurrerande ligorna än försökte kunde de inte producera något som kunde tävla med Spaniens spelarmaterial och fotboll. Inte minst huvudkonkurrenterna engelska Premier League fann sig i en period då varje år blev ett misslyckande i Europa. 

Det finns inget förnekande att spansk fotboll dominerade Europa båda resultatmässigt, trofémässigt och talangmässigt under dessa år. Kanske allra mest taktiskt. Men tiden skulle hinna ikapp. Tiden hinner alltid ikapp. Alla empirer måste falla och alla dynastier måste gå mot sitt slut.

Vad är det som har lett till att den Spanska dynastin föll? Det finns en rad faktorer.

För det första har den ekonomiska verkligheten sprungit om La Liga idag. Superklubbarna Barcelona och Real Madrid har inte de ekonomiska muskler de hade på tröskeln till det förra årtiondet. Real Madrids budget är tänjd på grund av renovering av hemarenan Santiago Bernabéu och Barcelona har skulder som hotar att sätta klubben i konkurs.

För det andra låg mycket av den framgång Spanien skördade under detta årtionde i de historiskt bra spelare som de tog fram. Xavi, Iniesta, Bousquet, Ramos, Puyol och Casillas m.fl.. En sådan generation inträffar endast en gång i våra livstid. Nu när de är borta finns det inte en hög sannolikhet att spansk fotboll kommer finna sådana spelare inom överskådlig framtid.

För det tredje har den okrossbara taktisk fotbollen tillslut knäckts. Inget spelsätt är perfekt och du kan finna svagheterna i alla fotbollens spelsystem. Det var exakt det som skedde. I Tyskland reste sig en ny rörelse kring gegenpressing som populariserades av Jürgen Klopp. Gegenpressing går ut på att efter bolltapp direkt  försöka omedelbart vinna tillbaka innehavet, snarare än att falla tillbaka för att omgruppera genom att aggressivt press motståndarna. I Italien reste sig också nya taktiska genier som Allergi och Conte. Överallt på kontinenten muterades fotbollen.

Spanien producerar kanske fortfarande den bästa fotbollen även om talangen och ekonomin inte längre är den samma och nu har de andra länderna börjat knappa in resultatmässigt.

Fotbollen utvecklas alltid, utvecklingen stannar aldrig. Precis som världen runt omkring oss ändras måste sporten följa med. I slutändan är sporten en reflektion av det samhälle vi lever i.

Resultatmässigt och trofémässigt är Spaniens dominans över. Man är med och utmanar fortfarande om titlar i Europa. Men man är inte längre odiskutabelt bäst i världen. Spaniens dynasti är förbi. Ett kapitel fotbollshistoria har gått mott sitt slut. Spansk fotboll kom, såg, segrade, stal våra hjärtan och skapade historia. Men nu är den eran slut.