Real Madrid vann, Leganes blev rånade och ett farväl till Santi Cazorla

26.07.2020

Real Madrid vann då tillslut La Liga. Trots alla frågetecken som fanns inför säsongen sett till förra årets kaotiska försvarsspel och som såg sitt anfalls sjunka efter Ronaldos farväl.

Efter att Ronaldo lämnade blev det verkligen en omställning att ersätta den målproduktion portugisen stod för. Samtidigt läckte man bakåt 2018-19. Man släppte in 46 mål, det värsta resultatet sedan 2008-2009.

Men Zidane har skruvat om Real. Från att ses som ett av Europas främsta anfall till att nu ställa om och istället bli en mur bakåt. I år har man släppt in 22 mål vilket är det minsta mål man släppt in någon gång i sin historia. Deras försvar har även släppt in minst mål i alla toppligor i Europa.

Nu riktar man blickarna mot Lissabon och den historiska Champions League slutspel som ska utspelas där.

Den här inlägget har hämtat sin information från Rabona TV som jag starkt rekommenderar att ni prenumererar på.


****

Ut Santi Cazorla. In Unai Emery. Efter säsongens gräsliga inledning för Villarreal lyckades man knyta ihop säcken på ett bättre sätt och ge legendaren Cazorla ett värdigt avsked. Nu lämnar han den spanska fotbollen och kastar iväg sig på ett penga äventyr med sin gamla vän Xavi i Qatar.


För 3 år sedan sade doktorerna till honom att kanske aldrig skulle gå igen efter att hälsenan gick av. Han fick bryta sitt kontrakt med Arsenal och åka hem till Spanien där han rehabiliterade sig. 1 år senare var han redan tillbaka på planen, ett mirakel i sig. Att han sedan tagit startplats på mitten hos de gula ubåtarna är smått overkligt.

Cazorla har varit direkt inblandade direkt i 30 mål den här säsong och producerat 12 mål och 18 assist. Sjukt imponerande.

Han slog denna säsong in sig i ytterligare en spansk landslagssamling, 35 år gamla, en positiv överraskning som blev ett kvitto på hans framgång.

Nu är det slut för hans del i den gula dräkten och det är kul att la real fick ett bra slut på säsongen med sin älskade kapten. 

Nu får vi se hur den kritiserade Unai Emery kommer att tackla den här utmaningen. Det finns seriös kvalite i Villarreals trupp med Carlos Bacca, Paco Alcacer, Bruno Soriano, Mario Gaspar och Sergio Asenjo med flera. På papperet har Villareal ett av ligans starkaste lag och när de var riktigt bra för några år sedan var de ett bollspelande och roligt fotbollslag att titta på. Jag kan se att de utmanar för platserna under Barca, Real och Atleti redan nästa säsong.

Tillbaka i Spanien där Emery talar språket flytande till skillnad från i PSG och Arsenal (vilken katastrof hans tid där var). Emery brukade i sin tid i Arsenal kritiseras för att sakna inriktning i spelet och med vart han ville ta klubben. 

Emery är en också en tränare som har ett starkt facit från Spanien, vilket talar för hans fördel. Det här är hans rätta habitat. Hans hemmaplan.  Nu måste ubåtarna finna sig själva igen. 


****

Tyvärr avslutar vi La Liga året på en liten tråkig not. För de som såg Leganes i sista omgången vet att de blev rånade på att få stanna kvar i La Liga.

Om Luka Jovic tog hand? För mig som Realfan var det solklart och jag led verkligen med Leganes som åkte ur La Liga till slut på grund av ett felaktigt dommarbeslut. I sådana här stunder undrar jag verkligen vad VAR är till för? Jag kan också inte sluta undra vad som skett hade en stor klubb vart i samma sits. Hade domaren släppt det då?

VAR har löst ett problem med att ersätta det med ett annat. Nu kan vi videogranska kontroversiella situationer men det är domarna som väljer om något ska granskas. En solklar straff kan alltså inte bli dömd och domaren och VAR-teamet kan sedan välja att inte granska den trots att de sitter och ser på repriserna att det är en solklar straff enligt regelboken. Personligen tycker jag vi borde få mer insyn i VAR. Konversationer mellan domarna i VAR-båset och domaren på plan borde vara något som är tillgängligt för allmänheten för att säkerställa att allt går rätt till.