Real Madrid hade inte vart de är idag utan Zidane - Grattis på föddelsagen Zizou

23.06.2020

När vi säger elegans då tänker fotbollsvärlden på Zinedine Zidane. Ingen spelare bärde Real Madrids tröja med mer värdighet och kunglighet. Som balondor vinnare, VM vinnare och Champions vinnare förkroppsligade han den perfekta spelaren.

Med sina roulettedribblingar, överstegsfinter, nedtagningar och tillslag skämde han ut sina motståndare på planen. Ingen kunde göra med en boll vad Zinedine Zidane kunde göra. Hans mål i finalen mot Leverkusen 2002 blev gräden på en spektakulär spelarkarriär som förundrade oss med pompa och ståt.

En av tidernas bästa som spelare och tränare
 

Vem hade sedan trott att han skulle följa upp allt med att bli en av tidernas mest framgångsrika tränare. För sedan Zinedine Zidane taggit över Real Madrids A-lag har det blivit succé. Inget lag hade någonsin vunnit 2 Champions League i racken innan 2017. Zinadine Zidane kom sedan och vann 3 (2016, 2017, 2018).

Han lämnade sedan Real sommaren 2018 tillsammans med klubblegendar Cristiano Ronaldo, som å sin sida drog till Juventus. De 2 förlusterna blev för mycket för Real Madrid som fann sig ha svårt i ligaspelet men också fick se sig utslagna i Spanska cupen och Champions League 2019.

Då kände sig Zidane manad att komma tillbaka.

Frågorna var många vid återkomsten. Skulle han verkligen kunna fixa detta Real Madrid utan Ronaldo? Zidane var ingen bra tränare sade det?

Efter en trög start har det visat sig att Zizou lyckats väcka den sovande björnen till liv. Tillsammans med en härlig mix av unga nya spelare som fört in färska ben i truppen, som Vinicius och Valverde, och äldre slumrande jättar som Ziande nu lyckats väcka till liv igen ser Madrid ut att spela riktig bra fotboll igen.

Spelare som var ryggraden i Ziandes Champions League guldgenrarion för några år sedan som Kroos, Marcelo, Modric och Varanne har stundtals sett omotiverade och slutkörda ut men Zidane har alltså återigen fått de att prestera på sin topp nivå.

Kan inte ifrågasättas

Vad det här året också visat mer än något annat är att Zidane som en taktisk drillad tränare inte kan ifrågasättas. Tidigare var det mycket snack om att hans framgång med Real var uppburen av spelarna och att han hade mycket litet att göra i allt.

Att Zidane har haft och har fantastiska spelare har visat sig uppenbart. Men att han också faktist är en taktiskt genial coach som kan bygga upp ett spel ur ingenting är likväl också det uppenbart nu.

Idag har Real Madrid ligans klart bästa försvar, ett vacker spel och ett anfall som för tillfället efter matcherna mot Eibar, Valencia och Real Socidad även den ser ut som ligans bästa.  

När Zinedine Zidane idag fyller 48 år han han en hel del fantastiska åstadkommanden att se tillbaka på och vara ställt över. Båda som spelare och tränare men även som människa. Vad framtiden har förberett för honom är svårt att säga.

Helt klart är i alla fall en sak: Real Madrid hade inte vart där de är idag utan Zinedine Zidane.

Grattis på födelsedagen Zizou.