Real Madrid gick rent och Espanyol skrällde mot Barcelona

05.01.2020

La Liga är tillbaka efter uppehållet och det med besked! Samtliga jätteklubbar hade match under lördagen och det blev i slutet Real Madrid som blev omgångens stora vinnare.

Real Madrid hade mini madrid derby då man åkte till ytterkanterna av den spanska huvudstaden för att göra jobbet mot Getafe. Framhejat av publiken gjorde man en stark första halvlek där man bland annat tvingad Tiabout Courtis i Realmål till skicklig räddning. Men det stoppade inte Rapahel Varan från att göra 1-0 vid ett inlägg från Mendy. 2-0 skulle även komma från samma mittback. På ett imponerande vis sprintade sedan inbytta Fred valverde bollen upp i bannan tills han osjälvsikt serverade Balon dór vinaren 2018 Luca Modric. 3-0 blev slut resultatet.

Getefe spellade inte dåligt utan bjöd upp till dans och hade ett par fina lägen. Men klubben som spelar med guldränder på sina dräkter ser ut att spela som ett mästerlag för tillfället under Zindine Zidane. Bli inte förvånade om Ligaguldet dyker upp i Los Blancos ägo detta år. Målsykttet har varit Reals allra största problem på senaste mot Barcelona i El Classico och mot Bilbao (två matcher som slutade lika) men idag var det mer vind i seglen och om några spelare avlastar Karim Benzema offensivt kommer inte mycket att kunna stå ivägen. Defensiven har varit det bästa så här långt denna säsong men när Ramos var avstängd mot Getfafe idag såg det lite orväckande ut. Hans betydelse för det här laget går inte att underskatta. Milato och Varanne är båda bra spelare men Ramos ledarmentalitet behövs i försvaret för att styra upp saker. Dagen Real ska ersätta denna man kommer bli svår. Frågan är om han inte är deras största mittback genom tiderna? Själv håller jag honom snäppet över Fernando Hierro. 

Kul också att Varane verkar ha lagt sin jobbiga period bakom sig. Zizo har verkligen fått ordning på det här skeppet igen.

På annat håll spelade Barcelona med press på sig efter att Real gått om i tabellen innan matchen mot espanyol. Tabeljumbo, uträknade Espanyol i Derby Katalania mot FC Barclona. Trots det skedde en av säsongens skrällar när de blåvita tog 1 storslagen poäng mot Barca. Suarez storspelade med kvitteringsmålet och assiten till leddningmålet. Båda dessa mål kom efter en jobbig första halvlek för Barclona. Mannen som satte 2-1: Artoruo Vidal, kom verkligen in och skapade skillnad i andra halvlek. Första halvleken med Racketit var mycket långsammare. Men efter att De.Jong drog på sig sitt andra gula och blev utvisad lyckades Espanyol genom inhopparen Wu Lei sätta in 2-2.

Ett otroligt tufft poängtapp för Blugruna. Nu är det inte världens ende, i tabellen är man alltjämt 1:a på 40 lika poäng med Real men anningen bättre målsillnad. I form av chanser har man hur många som helst att försvara ligaguldet. Ett lag med Lionel Messi i kan aldrig bli uträknat. Men ikväll var en sådan kväll då Messi inte fick till något (vilket också kan ske Messi). Tillräckligt många av dessa kvällar och man kommer tappa titlen mästare. Kvällens match är representativt för hur beronde Barca är av Messi. När Messi är bäst är Barcelona bäst, när Messi har en dålig kväll har Barclona en dålig kväll. 

Det som talar mot emot Barcelona i år är mycket eftersom problemen i spelet är mycket. Man klarar ofta en dag i taget genom individuell briljans vilket har funkat så här långt men som inte kommer hålla förevigt. Det finns mer problem att lösa för katalanerna än det finns för Madrid vilket för mig kommer bli det som avgör. 


Nu har vi en spännande vår framför oss och för första gången på 3 år har vi en oviss och spännande titelstrid framför oss.