Real Betis höga förhoppningar inför säsongen

29.09.2020

Jag vilade min blick långt söderut i Europa under den sena lördagskvällen, mot Sevilla mer bestämt sagt, där det spelades en otroligt vacker fotbollsmatch mellan Manuel Pellegrinis framfarande Betis och Zidane Zidanes Los Blancos.

Och det är klart det är ju Pellegrinis gamla Madrid för en gång i tiden var det han som bossade i den spanska huvudstaden. Då som ofta var han en väldigt ifrågasatt tränare och det var inte alls självklart, inte alls skrivet i stjärnorna, inför den här säsongen att Real Betis skulle klaffa under Pellegrini. För som sagt han har ofta varit en ifrågasatt och kritiserad tränare. Vi har sett att han haft det lite svårare att prestera när han tränat större klubbar som Manchester City, där det förvisso ändå blev titlar och började bra men där det hela mynnade ut i något ingenmansland och hans tid i Real Madrid, a det gick väl så där (trofélös och sparken efter 1 år).

"Men vi har också sett att han fungerar så mycket bättre i klubbar där strålkastarljuset kanske lyser lite svagare, där journalisterna i konferensrummet är lite färre och där kraven är lite lägre ställda" 

Men vi har också sett att han fungerar så mycket bättre i klubbar där strålkastarljuset kanske lyser lite svagare, där journalisterna i konferensrummet är lite färre och där kraven är lite lägre ställda. Vi minns givetvis Villarealsejouren och den kampanjen som var någon straffspark mot Arsenal ifrån final i Champions League och Malagaäventyret som var en halvlek mot Dortmund ifrån semifinal i Champions.

Så det är givetvis ingen omöjlighet att det här blir en över förväntningarna bra säsong, och det ska poängteras att sätt till tidigare säsongers besvikelser så är väl rimliga förväntningarna inför den här säsongen någonstans runt en sjätte plats.

Och det är klart att man inte ska glömma att nämna att Real Betis, a, det är ändå ett ganska hyfsat starkt lag. Man har Sergio Canales som är en topp spelare under A-klassen med vacker bollsmekning, varit bästa spelare för Betis under första omgångarna (och lyfts i landslagsdiskussioner) och man har Marc Bartra i mittlåset, det kanske inte är någon Van Djik eller Ramos för det, men det är ändå en spelare som för in en rutin, en erfarenhet och absolut också en godkänd kvalité in ett försvar som förövrigt vaktas upp av ett ankare på det centrala defensiva mittfältet i form av portugisiska landslagsmannen William Carvalho. Det är ingen dussin spelare det, utan det är en riktig jävel, han kanske inte är den flashiga dribblern men det urstarka ångloket som ger de offensiva spelarna friheterna de behöver. 

Någonstans måste vi ju jämna Nabil Fekir som är lagets kronjuvel, som är den pusselbit som gör Real Betis ett lag som på allvar kan konkurrera om Europaplatserna. Han borde egentligen vid den här tiden spela i en helt annan större typ av klubb som passar hans nivå, men Nabil Fekir gör ju liksom aldrig någon hemlighet av att han trivs ganska bra i Sevilla. Han trivs ganska bra i den inbjudande staden, han trivs nog ganska bra i värmen och solen och jag vågar nog nästan ta bladet från munnen för att säga att jag tror att han också banne mig är mer än väldigt tillfreds med monsterlönen på 14.6 miljoner euro per år han sitter på. Och det är väl klart det är en bra grej att han trivs för det här är en spelare som absolut inte kommer stanna i all evighet men som så länge som han stannar kommer Nabil Fekir vara central i att placera Real Betis så bra till som möjligt i tabellen och ta de så långt som möjligt i cupspelen.

Det finns ju liksom kvalitén där och man har sett riktigt mycket av den redan så här 3 omgångar in. Men ändå är det ju ingen som vet riktig hur bra det här ska komma att bli eller hur dåligt det kan komma att sluta. Det kan liksom gå lite hur som helst i Betis beroende på hur lågt lägsta nivå kommer vara, beroende om de inte åker på några förödande skador på nyckelspelarna, beroende på om Manuel Pellegrini så där halvvägs genom säsongen får för sig att göra något knasig taktisk uppskruvning.

Det blev jämnt, det blev svängigt och det blev målrikt på Estadio Benito Villamarín(2-3). Men det var också en hel del vacker fotbolls som spelades. I slutändan blev det ena lagets rutin som triumferade över underdogsens uppfriskande revolution. Real visade karaktär som kom tillbaka från underläge och Betis visade väl också karisma som vågade vissa fram fötterna och det är något som kommer att bli genomgående för det här Betislaget.


***

Tar tillfället i akt att så där lite i skymundan att med svansen mellan benen be West Brom om ursäkt. Tror ändå de åker ut i slutändan men shit den där matchen mot Chelsea var bra imponerande.