Premier League helgen fortsätter utan stop.

02.01.2020

Tufft spelschema

Så mycket att dyka in i från den senaste veckan och de senaste PL omgångarna. Medans de andra ligorna tagit lov så rullar Premier League på och matcherna duggar tätt så här runt jul, utan stop. Vart ska man börja?

Arsenal


Arsenal hade sin klassiker rival United på besök i Mikel Artetas andra "stormatch" sen han tog över jobbet som tränare för Arsenal. Vilken match "The Gunners" bjöd på än sen! Ett svagt United var ett nummer för små mot det mest beslutsamma Arsenal jag sett på, ja Gud vet hur länge men ett bra tag har det varit i alla fall. Egentligen var det bara en fråga om tid innan Aretat skulle lämna baksätesrollen bakom Pep Gurdioloa i City och ta sitt eget tränaruppdrag. Under Arteta, som skördade stora framgångar i City och som hade enligt en del analytiker ett större avtryck på Citys lag som andra tränare än man kan tro, kan jag se Arsenal ta sig tillbaka till sina gamla glansdagar.

Matchen i sig mot United var ett bra tecken på att Arteta har gnisttan och takitken bra nog för att väcka denna sovandee jätte som är Arsenal. En jätte som sovit under 2010-talet och som numera mer påminer om en gullig kissemisse än något ståtligt lejon. Mannen som byggde upp klubbens främsta framgångsperiod i modern tid, Arsene Wenger, rev också ner bygget själv. Sen kom Unai Emery och det vet vi funka för dåligt nu. Utmaningarna var för stora och på det spelmässiga planet hade Emery ända in i det sista svårt att veta hur han ville spela med Arsenal. Efter en sväng hit och en sväng dit och en sväng ner i diket behöver Arsenal verkligen en uppryckning med en konstruktiv tränare som vet vart han ska föra laget spelmässigt men också i from av att bygga en vinnande kultur. Vem bäst att bygga upp denna vinnarmentalitet Arsenal saknar för tillfället än någon som kommer från Englands kanske främsta vinnarklubb i 2010-talet?

Manchester City

En vinnande kultur är något Arsenal saknar men något City har till godo i allra högsta grad. Medans lärjungen Arteta nu seglat iväg till London är mästaren Pep i full färd med att stabillsera City skeppet (Att vi ens behöver säga en sådan sak) som trots ett historiskt bra 2019 trofemässigt, poängmässigt och spelmässigt för att utrycka det i City mangerns egna ord, så skakar ändå rubrikerna om. Att vara så långt bakom konkurrenterna Liverpool i tabellen är tufft. Desto viktigare är det alltså är det för City att vinna sina matcher. Som den igår kväll mot Everton. City hade också en godkänd kväll. Det skulle komma att bli mer nervigt än väntat med ett redouceringsmål från Everton i slutet men Pep Gurdiolas mannar fick ändå det man kan kalla en rättvis seger. Spelet framåt såg bra ut och kretiviten flödade som vanligt. Men defensivt lider verkligen City av skadan på backen Laporte. Det måste se bättre ut, så länge defensiven inte fixas kommer titteluttmaningar att vara svårt.

Men jag tycker ändå det är larvigt med alla krisrubriker och frågor om Gurdiolas avgång. Spelet ser bättre ut än folk vill få det till. Just nu handlar det om att Liverpool är så mycket bättre i stunden. Det kanske man får suga upp och satsas på nästa år i ligan. Det är upp tillbevis om det är något perfektionisten Guardiloa klarar av. Denna säsong kan trots allt vara den sista Champions League säsongen City spelar på ett tag. Efter att fifflat med de uppgifter man lämnat till FA riskerar man att bli utslängda ur CL nästa år av UEAFA. Och frågan är om att spanjoren vill träna ett lag som inte har ens en teoretisk chans till CL titeln.


Liverpool

På tal om CL-titeln. Det lag som för tillfället har den i sin ägo tillsammans med VM i klubblag, Liverpool, går som tåget. Sadio Mané och Mohamed Salah fortsätter att vräka in mål i en rasande fart och i en ganska långtråkig tillställning hemma mot Sheffield United ikväll satte Senegalesen och Egyptiern in var sin balja. Matchen vanns 2-0 och Liverpool är fortsatt obesegrade denna säsong. Smått otroligt men när till och med Arsene Wenger går ut och säger att det här liverpool laget har chansen att gå igenom säsongen obesegrade kittlar det i magen. För att det ska vara möjligt med en sådan hederligt måste man få fruktan för att förlora ut ur laget. Just nu är man ett lag med blodad tand och man spelar som de Europa och världsmästare man är. Det finns absolut inget som andas rädsla kring detta Liverpool, snarare hunger. För oavsett hur stora deras framgångar varit hittills verkar det som att de inte bli mätta dessa spelare. Det är officiellt nu: det finns inget som kan stoppa Liverpool från den ligatiteln.