Paris är full av Dramaqueens som håller sitt lugn

23.05.2020

Inför säsongen 2019/2020 förenades en av vår tids mest explosiva trios, både i positiv och negativ bemärkelse, i det som förväntades bli ett drama fyllt år. I en klubb som har en lång historia av intern splittring mellan spelare var det dömt att historien skulle upprepa sig. Riktigt så har inte fallet blivit i Frankrikes huvudstadsklubb, något som under omständigheten är ett under. 

Tre namn. Mauro Icardi, Edison Cavani och Neymar Jr. Alla har de 3 saker gemensamt: Först och främst är de alla briljanta spelare som när de väl fokuserar på sitt jobb, och inte allt annat trams runt om, är världsklass. För det andra är de tyvärr alla också kända för att vara något av dramaqueens och bråkmakare som ofta hamnar i rubrikerna för annat än fotboll. För det tredje råkar alla dessa lirare spela för Paris Saint-Germain.

Drama. Ett koncept som inte är nytt för den Parisiska klubben. Sedan Zlatan Ibrahimović tid i den franska huvudstaden är man van vid turbulenta händelser. Att PSG har strålkastarljuset på sig för annat än fotboll är idag så nära man kan komma en självklarhet.

Zlatans turbulenta dagar

Vi alla minns när Zlatan förargad efter ett felaktigt dommarbeslut som kostade PSG vinsten mot Bordeaux, efter matchen, skrek ut vilket jävla skitland Frankrike var i spelartunneln. Rolig TV för den neutrala åskådaren, inte så roligt för alla fransmän med sin lättsårade stolthet.Men även bråk skedde mellan spelare med jämna mellanrum och speciellt Edison Cavani och Ibrahimović såg inte ut att alltid komma överens.

Sedan har bråken fortsatt mellan Cavani och Neymar där Ibrahimović-eran slutat och Neymar-eran börjat. Rapporter kom också 2018 om en splittring mellan de olika nationaliteterna i laget, med Brasilianarna i spetsen. 

Upplagt för drama 

Inget skulle kunna slå eller nå upp till de tidigare nivåer av drama som uppmätts i klubben. Det vill säga till den här säsongen. Aldrig för har Paris Saint-Germain på samma gång rymt så många individualister i omklädningsrummet som i år. Aldrig för har förutsättningarna varit uppdukade för kaos mer än inför den här säsongen.

Edison Cavani har som sagt visat upp en fantastisk expertis genom sina år i klubben för att bråka med medspelare, Neymar är ett ständigt orosmoln (delvis den där geniala spelaren som kan avgöra matcher på egen hand men också den där killen som kan hamna i riktigt blåsväder).

Mauro Icardi var den sista kryddan som adderades till dynamiten inför denna säsong. Från att ha föråt sin kompis och lagkamrat Maxi Gomes genom att gifta sig med hans fru och adoptera hans barn (vilket inte bara bröt hans vänskap med Maxi utan även upprörde Maxis vän Lionel Messis känslor), till att hans fru Wanda öppet bråkade i media med hans klubb Inter Milan vilket förorsakade utlåningen till PSG.


Icardi och hans fru Wanda med barn.

Kombinationen av Icardi, Cavani och Neymar riskerade helt enkelt att bjuda på riktigt mycket drama. Stora och ohanterbara spänningar i ett omklädningrum kan lätt slita itu vilket lag som helst. Även de främsta klubbarna har fallit offer för dessa destruktiva saker. I Paris i synnerhet har jakten på Champions League titeln påverkats. Hade laget varit mer sammanhållet hade man kanske inte åkt ut med besvikelse så tidigt varje år. Det känns nämligen ofta som att PSG är just individualister som är briljanta men sällan ett enat fotbollslag.

Man kunde se de de negativa rubrikerna framför sig, kunde se hur Icardi skulle skrika på Neymar för att han lade en pass fel och att Cavani och Neymar skulle börja shafsa om vem som tar straffen igen. Kunde se framför mig hur uppgifter skulle läckas ut från omklädningsrummet om att det vart slagsmål mellan Cavani och Icardi för att den ena tagit en andras plats, och jag kunde se hur säsongen skulle avslutas i ytterliga ett nedslående Champions League uttåg med mörka moln hängandes över Paris.

2018. Neymar och Cavani bråkar om en straff.

Inte riktigt som vi trodde 

Riktigt så blev det aldrig. Efter en bra inledning i spelet såg det muntert ut. Vinst mot Real Madrid i gruppspelet 3-0, kvalificering för kvartsfinal och ett lag som såg mer synkat ut än på länge. Inga stora bråk, inga bråka alls faktist. Tränare Tomas Tuchel integrerade Icardi bra i laget (till en början), Neymar storspelade ofta och Cavani var nyttig även om hans speltid minskat. 

Cavani, Icardi och Neymar verkar, om inte vara bästa vänner, ha en professionell repekt för varandra och samarbetar mycket bra oavsett vem som startar. Tillsammans med Mbappe och Di Maria formar de ett anfall som skulle skrämma vilket lag som helst ute i Europa.


PSG efter att säkrat plats i kvartsfinal i CL


Det hade vart spännande att få se om de hade fått till det den här gången. Men tyvärr kanske vi inte får se slutet på experimentet. För sen kom coronaviruset, krisen bröt ut, fotbollen blåstes av och snart går Icardis låneavtal ut och han återvänder till Milano, Cavani, Mbappe eller Neymar kan också lämna klubben, inte alla men säkert någon.

Vi fick aldrig riktig se slutet på kapitlet, men kanske får vi se slutet på sagan då? Kanske det är ett lycklig slut efter alla nederlag PSG lidit, i sådana fall utan någon av dagens stjärnspelare? Oavsett vilket är harmonin i huvudstadsklubben bättre nu än på många år. Det är ett väldigt bra första steg om man vill gå hela vägen.


Uppdatering 30 maj: Sky rapporterar att PSG har lyckats köpa loss Icardi för 600 miljoner! Experimentet fortsätter.