Newcastle borde swipa höger på Mauricio Pochettino

30.04.2020

Goal.com

Saudiska fonden PCP Capital Partners är på väg att köpa Newcastle och helt plötsligt ryktas hela världen vara på väg på till klubben. Coutinhou, Neymar, Mbappe, De Bryune, Kolubaliy har alla ryktats ditt och det är rimligt att de alla kan värvas med Newcastles nya ekonomiska muskler även om de inte kommer komma så tidigt som den här sommaren. Vi kan vänta oss en max två storvärvning redan i sommar, (om ens det) kommer köpet hinna gå igenom innan dess, en del andra kvalitetsvärvningar men inte mer än så.


Det som väckte mina ögonbryn av alla rykten var dock inte dessa utan en helt annan. Och det var ett rykte som var en riktigt intressant idé: Nyheten att Mauricio Pochettino skulle vara erbjudits Newcastle jobbet för en monsterlön. Newcastle skulle definitivt, det kan jag garantera, vara intresserade av Pochettinos tjänster. Men är Pochettino det?


Frågan är om Newcastle är den rätta matchen för Mauricio Pochettino och om Mauricio Pochetino är det den rätta matchen för Newcastle?

”Alla dess jobb har dock en antal knepiga formula som är uppdukade för katastrof.”

Det har varit smart av Pochettino att ligga lågt så här länge efter att han fick sparken av Tottenham, en klubb han hade kommit till vägs enda med. Manchester City jobbet ligger fortfarande uppe i luften beroende på om Pep stannar eller inte i sommar, Manchester United skulle älska att ha Pochettino som tränare och hur otänkbart det än är skulle Arsenal också
säkerligen vara intresserade. Barcelona har fått Kike Setien nu men det viskades också om det jobbet förut. Alla dess jobb har dock en antal knepiga formula som är uppdukade för katastrof.


Båda Arsenal och Manchester United är klubbar i, trots deras status och rika ägare, högt osäkra situationer med ett svaga ledarskap och ägare som är snåla. I Manchester Uniteds fall finns också det interna problemet av att tränare inte verkar stödjas fullt ut från styrelsen alltid. Dessa problem existerar inte i Manchester City men historian talar för att Poch inte borde ta det jobbet heller. Det man märkt genom åren är att lag som tränats av Pep Guardiola efter att han lämnar är väldigt svåra att motivera. De har då dominerat under Pep och är i sanningens namn trötta efter att i fyra års tid stått ut med Peps perfektionism. Pochettino skulle gå rakt in i fällan att anlända till ett omklädningrum mätt på framgång som inte skulle gå att motivera längre. Dessutom med det nya cl förbudet skulle allt bli knepigare. Barcelona är ett sånt jobb där Poch skulle gjort bra. Men bra är inte bra nog i Barcelona. Han borde inte ta det jobbet då det skulle ses som ett misslyckande om han inte vinner något annat än allt som går att vinna i storslagen stil under sin tid där.


Det Poch behöver är en ren start, en klubb där han kan skapa sitt eget, något nytt. Där han inte hela tiden behöver jämföras med tidigare tränare och få sin framgång nedvärderat på grund av klubbens "storhet". Det han behöver är att få ett jobb där han kan göra om sin succé i Tottenham fast med ekonomisk uppbackning den här gången. I Newcastle har han alla de förutsättningarna att kunna bygga en framgångsrik period för Newcastle. Därför är Newcastle det rätta valet för Poch, det bästa jobbet tillgängligt.


Men är Poch det rätta valet för Newcastle? Svaret måste vara ja. Det finns några andra kandidater där ute, som Massimiliano Allegri, bra tränare med mycket framgång och taktiskt kunnande, men finns det någon som matchar profilen lika bra som Poch?

"Mauricio Pochettino skulle vara den perfekta lösningen för Newcastle."

När det kommer till tränare som skapat sig ett namn för snabba titel framgångar är Pep Guardiola och José Mourinho i toppen. När vi talar om tränare som är experter på att bygga upp klubbar från ingenting finns det två på världsklass-nivå tränare vi talar om. Pochettino och Diego Simone, som jag håller snäppet högre. Varför borde inte Simone få jobbet då? Jo, så kan man tänka. Men utgå från att Simone som anställd för Atletico De Madrid respekterar sitt kontrakt med de och tränar den klubben vidare. Sen tror jag också att Pochettino har fördelen av att känna Premier League efter att ha tränat i ligan i över 6 år.

Mauricio Pochettino skulle vara den perfekta lösningen för Newcastle. Här har vi en tränaren som är känd för att kunna bygga upp en klubb från grunden efter sin tid i Tottenham. Med riktiga ekonomiska muskler och uppbackning kan han göra i Newcastle göra det han aldrig lyckades med i Tottenham: Att få lyfta de riktig stora troféerna. Därför är han rätt val för Newcastle, Newcastle borde alltså swipa höger på Mauricio Pochetino.


I Newcastle har han alla de förutsättningarna att kunna bygga inte bara en framgångsrik period för Newcastle utan också förutsättningarna att ge supporterna en ny storhetstid.