Mina 11 bästa minnen från VM 2014

02.05.2020

VM 2014 var färg och fläkt, liksom levande. Det var ett VM med passion och som verkligen bjöd på magiska ögonblick. Fotbollen var offensiv och vi fick många spännande matcher för att inte tala om många vackra mål. Förutsättningarna var bra för det perfekta VM:et i ett arangörsland som andades fotboll. Inte konstigt att det blev en riktig fotbollsfest.
Med det sagt här är en lista på de bästa minnen jag har från VM 2014. Det är inte de bästa ögonblicken i helhet utan sannare de ögonblick som lämnade störst påverkan på mig.

11. Tim Kruls strafflägning

Bild: The independent

Holländarna hade verkligen tur eller kanske det var Costa Ricinerna som hade otur under ordinarie matchtid i kvarten. Det var som en förbannelse över målet den natten för Costa Rica kunde inte få in någon av de lägen vilket annat lag som helst skulle sätta vilken annan natt som helst. Men det gick inte och på straffar tog sedan holländarnas erfarenhet över tillsammans med en annan viktig ingdriens som var: Tim Krull. Andra målvakten blev oförväntat inbytt och han visade sig vara en mästare på att rädda straffar. Om din målvakt räddar två straffar i en straffläggning kommer du vinna matchen fyra gånger utav fem. Och det var precis vad han gjorde. Med en galen självkänsla psykade han Costa rikanerina in i skrämsel så att se missade sina straffar och säkrade därmed kvalificeringen för sitt land.
 

10. Tim Cahills Raketvolley.

Bild: Give me sport

Tim Cahill är efter 2018 med i en väldigt exklusive fotbollsklubb, en klubb med spelare som har spelat fyra VM slutspel ( Hans fyra är då givetvis 2006 Tyskland, 2010 Sydafrika, 2014 Brasilien, 2018 Ryssland). Hans främsta framgång är hans åttondelsfinal med Australien 2006 men hans främsta individuella prestation som folk kommer minnas honom bäst för är hans volley i gruppspelet 2014. Mot Nederländerna drog han till med vänstern och via ribban dundrade bollen i mål. Ett mål som kom att bli historiskt inte för dess betydelse där och då för Australiens VM kampanj, som blev kortlivad, utan för dess skönhet.
 

9. Costa Rica ur dödens grupp 

Bild: Fifa.com

Varje turnering har sin dödens grupp, som nästa år EM med Spanien, Portugal och Frankrike i en och samma grupp. VM 2014 bjöd på Italien, England och Uruguay i samma grupp. Juste och så hade vi lilla Costa Rica. Med en AIK spelare i Celso Borges och en målvakt vid namn Keylor Navas. De hade otur som hamnade i VM:et svåraste grupp. Men det blev inte alls vad folk tänkt sig. Det var Italien och England som hade otur som fick se sig själva utslagna med Costa Rica segrandes i gruppen. Man tog sig sedan sig vidare mot Grekland och var faktiskt det lag som borde tagit sig till semifinalen i kvartsfinalen mot Holland. Torts att man åkte ut där så var det ändå som hjältar man kom hem då de utfört under ingen trodde de skulle klara av. Bara att ta sig från gruppen var värt ett bragdguld. Costa Rica det året var roliga och riktigt underhållande, en överraskning ingen förväntade sig. 
 

8. James årets-mål-volley 

Bild: The18.com

Det finns mål och sen finns det mål. James Rodrigues Colombia 2014 var roliga att titta på. Rodrigues flög fram och gjorde ett av det bästa VM:et en colombian gjort. Ska vi vara ärliga var det en av de bästa insatserna i VM historien. Kronan på verket blev målet i åttondelsfinalen mot Uruguay. Med en första klassens mottagning styrde han med bröstet bollen i riktning mot målet, tog ner bollen, vände sig själv mot mål och drämde till. Allt i en rörelse. Så smooth som det bara kunde bli, men så hårt också. Inte en målvakt på jorden hade haft chansen mot den volleyn som också i januari blev framröstad till 2014 års mål vid FIFA ballon d'or gallan. Rodrigues fantastiska VM gav honom en flytt till Spanska Real Madrid. En affär som kostade hela 800 miljoner kr. I kvarten mot Brasilien tog äventyret slut för Colombia och vi fick en James Rodrigues i tårar. Luiz som kom fram för att trösta James lät dock världen veta respekten han hade för honom då han gjorde "this is the man" tecknet. Fotbollsälskare från varje land höll med, James Rodrigues var med sina 6 mål i VM 2014 "the man". 
 

7. Van Persies nick

Bild: SvD

Regerande VM mästare verkar aldrig klara av att spela bra i VM:et efter ett guld. Det hände Tyskland 2018 och Italien 2010. Men det skedde också Spanien 2014. 2010 blev de som bekant bäst i världen för att följa upp det med ett EM guld 2012. Men VM i Brasilien blev en besvikelse. Man åkte ut redan i gruppspelet. Den match Spanien blir bäst ihågkomna för är den de blev överkörda av Holland i och det är inte så mycket för matchen utan mycket på grund av ett mål som gjordes. Robin Van Persie, Manchester Uniteds anfallare på den tiden, fick på ett ett bra inlägg från Daley Blind till en språngnick som gick till historien som en av de vackraste. Med en duns landade han på marken med ansiktet först, det såg inte ut att göra så ont för hundradels sekunder senare reste han sig och sprang till Louis Van Gaal på den holländska bänken för att fira med sin tränare (som om några veckor för övrigt skulle ta över jobbet som tränare i Manchester United). Det var inte bara själva målet som var väldigt vacker utan Van Persies landning som gjorde att det här målet etsade sig fast i minnet och blev mitt favoritmål från hela VM:et.


6. Ochoas murbygge mot Brasilien

Bild: Yahoo sports

Vart ska man börja med fenomenet Ochoa? Det är något speciellt varje gång Ochoa spelar för Mexico. Han höjer sig till en världsklass nivå, som han inte har i klubblaget. Här pratar vi om någon som klart kunde varit den bästa målvakten i världen men som inte finner sitt landslags nivå i klubblaget. Mot Brasilien i gruppspelet hade Ochoa en sådan dör Ochoa match då du kunde kasta tegelstenar och betong mot honom men han ändå räddade. Brasilien försökte med allt de hade men det gick bara inte. Det vann Mexico en viktigt poäng då han höll nollan och Mexico avancerade för 4 VM slutspelet på raken från sin grupp. En fullständigt sanslös målvaktsprestation och jag ödmjukt utmanar någon att inte skriva upp för att det här var en av de bästa målvaktsinsatserna i VMs historia.


Donald Trump skulle ett par år senare komma att bli president i grannlandet USA med löftet att bygga en mur mellan länderna. Det skulle bli ett väldigt dyrt projekt så allt Trump egentligen hade behövt göra är att sätta Ochoa på gränsen mellan Mexiko och USA. Det hade funkar bra.

5. Målen 
Bild: Time.com

Mål, mål och mål. Det finns en anledning varför så många anser VM 2014 vara ett av de bästa genom tiderna. Det är alltid kul med mål, en match med många mål är helt klart oftast mer underhållande än en 0-0 tillställning. Och VM 2014 hade väldigt mycket mål, mest mål per match bland de 5 senaste VM förre 2014.  
 

4. Fansen, speciellt hemmapubliken
Bild: Wikipedia
En av de saker jag älskar mest med VM 2014 var passionen fansen visade upp. Opinionen mot VM på hemmplan i Brasilien var stark. Ett land som har präglats av korruption hade en befolkning som tyckte att pengarna som lades på arenabygge kunde lagts på sjukvårdsreformer eller skolväsendet. Men så blev det inte. Och när väl VM började så svek inte Brasilien sitt landslag för en sekund. Man stod bakom sitt lag från första stund och nationalsångerna innan matcherna gav en gåshud. Sällan har en sådan hemmapublik skådats som den brasilianska hemmapubliken i VM 2014. Men även andra nationer som Algeriet, Colombia och Costa Ricca bjöd på riktig feststämmning. Det är fansen som gör ett VM speciellt efter allt.

 

3. Miroslav Kloses målrekord

Bild: Daily Sabah

Miroslav Klose hade med sina 14 VM mål genom tiderna en ypperlig chans att i karriären sista VM tangera Ronaldos gamla målrekord på 15 mål, bäste genom tiderna. Klose tangerade inte bara rekordet utan gick även om det i semifinalen mot Brasilien. En sista gång fick vi se Miroslav Klose göra sin signatur volt, lite rostigare än för 4 år sedan men fortfarande med en landning på fötterna, och den tyska anfallaren skrev in sig för evigt i historieböckerna.
 

2. Mario "Vissa världen att du är bättre än Messi" Götze

Pinterest.com

Det var lika noll i slutminuterna av Tyskland och Argentina i finalen. Det hade inte funnits några stora chanser i matchen för Tyskland men Argentina däremot hade ett offsidemål i första halvlek från Gonazalo Higuain. Tyskland blev starkare desto längre andra halvleken ledd och argentinarna såg trötta ut. Då valde Joachim Löw att göra ett byte som skulle komma att bli legendariskt. Ut gick den främsta målskytten i VM genom tiderna, Klose, och Mario Götze, den unga tyska talangen som bött Dortmund mot Bayern säsongen innan, kom in. Det var orden som tränare Joachim Löw sade strax innan han skulle in som kom att bli legendariska. "Vissa världen att du är bättre än Messi" sade en löw som befann sig i sin karriärs viktigaste match till Götze och gjorde allt för att motivera honom. Det är klart att Götze inte är bättre än Messi men det spelade inte någon roll den kvällen. På ett inlägg från ... höll sig Götze framme och sträckte på dig för att slå in bollen. 1-0. Vilket blev slutresultatet.

Den natten var Maria Götzes och tyskarnas. Skadorna och allt som skulle komma senare för den unga talangen spelade inte någon roll just då, då var han en mästare av världen. Ja kanske han till och med bäst i världen, så var det nog han kände i alla fall.
 

1. Semifinalsförnedringen
Bild: Bleacher Report

Belo Horizonte. Estádio Mineirão. 2014. 8 juli. Semifinal. Världsnationen Brasilien med ett folks hopp och drömmar på sina axlar mot den tyska maskinen.


Det var de på förhand favorittippade lagen till att ta hem hela VM som gick in i den första semifinalen i 2014. Brasilien hade redan åkt på två tunga avbräck inför matchen som många minns, Thigo Silva mittbackankaret och lagkaptenen åkte på rött matchen innan. Stjärnan Neymar som i åttondelsfinalen kollapsade efter straffdramat mot Chile, gråtandes, kollapsade återigen i kvartsfinalen mot Colombia. Men på ett mycket olyckligare vis. En allvarlig skada drog han på sig efter att Colombia backen .... satsade farligt och hoppade in galet fel i luftduell mot Neymar. Världen såg på i förfäran när den unga brasilianaren fördes ut på bår i smärtor. En hel nation höll andan, alla visste vad detta betydde. Att vinna VM blev där och då mycket svårare.


Det är omöjligt att sätta ord på vad fotboll betyder för brasilianarna och Brasilien, fotbollens land. Men scenerna vid avspark då spelarna tillsammans med publiken skrek ut nationalsången, vissa med tårarna i ögonen, andra med tårarna rinnandes ner för kinderna.


Det hade varit ett par jobbiga år för Brasilien. Ekonmin har stagnerat och trots att landet är en av världens störsts ekonomier så bor fortfarande en stor del av befolkningen i fattigdom. Som alltid genom Brasiliens historia har fotbollen varit det man vänt sig till vid svåra tider. Det har varit faktorn som fört de tillsammans när splittring hotade söndra de, när fattigdom hotade förgöra de, när livet inte ville le. Ser man Pelés heroism i VM på 60 till 80 genom brasilianska folket glasögon får man en så mycket större förståelse för vad dessa VM betydde för Brasilien. Och varför det är så viktig för de att vinna nya. Pelé satte landet på kartan, fick brasilianare från alla samhällsklasser och raser att känna sig sedda då deras egna lyckades. Nu, 2014, var det dags för Neymar och company bära denna legacy och press vidare.


I Tyska lägret var humöret klart mer muntert. Tyskarna, som inte hade en brasiliansk press, kom från ett starkt gruppspel och hade i kvarten slagit ut Fransmännen. Det talades om en tysk maskin som var svårslagen. Men det var efter den där ökända natten i Belo Horizonte som maskinen blev ostoppbar, rent av livsfarlig.


Egentligen var så mycket på tok fel för att detta Brasilien skulle segra i detta VM. De hade oddsen i mot sig, med en press som tog sig mer och mer under skinnet på spelarna desto längre turnering pågick. Med man motbevisade ändå kritikerna som menade att detta var det svagaste Brasilianska landslaget någonsin då man tog sig fram till semifinalen.


Det kan inte varit lätt, faktum är att Neymar och David Luis efter turnering berättade att laget fått professionell hjälp från psykologer för att hantera all press.


Ändå. Inte var det en själ med huvudet på rätt plats som kunde föreställt sig vad som skulle komma ske.


En kross är inte nog för att beskriva händelseförloppet. En kross i ett VM mellan två lag som Tyskland och Brasilien är om ett lag vinner med 3-0 eller 4-0. Det som skedde var något mer, det var en förnedring på absolut värsta sätt. På ett vis världen aldrig tidigare skådat. 1-0 kom in för tyskarna, 2-0 kom in för tyskarna, 3-0 kom in för tyskarna, 4-0 kom in för tyskarna och 5-0 kom in för tyskarna.


Vad är det som händer sades det på alla jordens språk i alla tv studior i hela världen. Chock. Brasilien log under med fem mål på hemma plan i ett hemma VM. Historiens främsta förnedring. Bilder kavlades ut på barn, kvinnor och män som höll om varandra och grät ut all sin sorg och förvåning. 6-0 fick komma och 7-0 för att sedan ett tröstmål till 7-1 blev det sista som skedde. Tyskarna fick en stående ovation av den brasilianska publiken. Välförtjänt. Joakim Löfs mannar var sannerligen de rättmätiga vinnarna och efter den här vinsten fanns det få som vågade tro på en annan vinnare i finalen som väntande än tyskarna.


Varje kväll efter varje match Brasilien spelade fanns det vid hemkomst till hotellet fullt av supportrar som var där för att ge sitt stöd. Dem natten fanns bara 7 supportrar, 1 var där för att ge sitt stöd, 7 höll upp "skäms på er" skyltar.

Det blev inte det VM de hoppades på, inte alls. Brasilianska folket gick tomhänta in i natten den gången. Tills nästa mästerskap skulle de lida. Landet var i nationalsorg och såren från denna katastrofnatt skulle ta långt tid att läcka. Kanske de inte gjort det fullt ut än idag.


Världen kommer aldrig glömma, Brasilien kommer alltid minnas: 7-1.
 

Men vilka var dina bästa minnen från VM 2014? Någon av de ovan, eller kanske något annat? Tomas Mullers hattrick mot Portugal? Tim Howrds rekordinsats mot Belgien? Straffläggningen mellan Argentina och Holland?