Matchrapport Dortmund vs Schalke: ”Glädjen är tillbaka”

16.05.2020

Ruhr Derby. Tomma läktare och lag som inte riktigt hittat tillbaka till toppformen. Men vad gör det när fotbollen är tillbaka? 100 års väntan är över.

Världen riktade sina ögon mot Tyskland. Efter många om och men beslutade förbundskansler Angela Merkel tillslut att Tysk fotboll skulle få komma tillbaka efter att all fotboll, ja all sport, avstannat i hela världen på grund av Coronaviruset (med några länder som få undantag). 16 Maj blev datumet då Bundesliga skulle komma tillbaka, som första stora liga inom alla sporter att göra så.

Idag var det dags. Självklart med tomma läktare men med rekordpublik från mackapärer världen över. Det var Ruhr Derbyt mellan Schalke 04 och BVB Dortmund som skulle gå först ut av alla stormatcher. Två rivaler med ett långt förflutet. Ett derby som redan innan tillhört fotbollsvärldens mest spekatkulära, men som nu gick in på helt ny outforskat territorium. Kan man ens ha ett derby utan publik, med spelare och ledare som är rädda för smittan och ett ringrostigt spel? Borussia Dortmund och Schalke gav väldigt olika svar ute på planen.

Apokalyptisk känsla 

Det var en apokalyptisk känsla när kamerorna zoomade in på bänkarna där alla förutom huvudtränare för respektive lag var ålagda att bära skyddsmasker under matchen. Signal Iduna Park ekade tomt utan sina hemmafans.

Första halvleken var en historia som började så trögt som man kan tänka sig att fotbollen ska vara när den inte utövats på över 7 veckor. Men där ena laget verkade ha lite lättare att hantera ringrosten verkade det andra ha betydligt svårare.

Schalkes första halvlek offensivt summerades i ett anfall i slutet i 42 minut då man vann en boll i mitten och snabbt fick till ett inlägg via kontring in i mitten men som inte ledde till något. Schalkes hetaste chans var när Dortmund bjöd på slarv i straffområdet och man fick till en nick som inte var farlig nog.

Dortmund å andra sidan spelade sig fram mellan Schalkes lagdelar elegant och med säkerhet som var imponerande. Deras passningsspel genomskärde och blottställde Schalke. Julian Brandt snurrade runt på mittfältet och fick till en klack till Thorgan Hazard, han som inte en skulle starta idag. Jadon Sancho, lagets stjärna, hade dragit på sig en skada inför matchen och hans ersättare 17 åriga Giovanni Reyna skadade sig på uppvärmningen (hur lyckas man med det?). Så fick Thorgan Hazard komma in från start och när han tog emot den läckra klacken, som tog Schalkes försvar på sängen, från Brandt lade han ett precist inlägg till målbombaren Erling Braut Håland som skött in 1-0. Alla inblandad fick det att se så lätt ut när de for fram i sina gyllengula dräkter. Och den där norrmannen Håland alltså, man undrar verkligen om den unga spelaren är en människa eller från en annan planet? Som det luktar superstjärna kring grabben.

2-0 målet skulle också komma för Dortmund och det skulle vara ett typiskt Dortmund mål. Man log på lur och så fort Schalke bjöd på ett misstag, via målvakten Markus Schubert som är andra målvakt i själv verket, var man redo att fånga upp en felpass och förvalta den till mål. Den här gången var det Raphael Guerreiro, EM mästare med Portugal 2016, som nätade.

Schalke i första halvlek var icke reaktiva, när man inte gjorde bort sig låg man och sov i spelet. Men så skulle det bli så mycket värre i andra halvlek.


Förvirring i Schalkes spel

Tränare David Wagner som i fjol blev sparkad av Huddersfield i Premier League och nu bossar över Schalke bött in anfallaren Guido Burgstaller som inte gjort mål på över ett år och Rabbi Matondo utlånad från Manchester City (akademispelare där) i halvtid.

Det började lovande med ett Schalke som hade en förbytt attityd. Men det skulle snabbt rasera för bortalaget. Den lilla energiinjektion man visade upp var en illusion. Spelet var steriliserat och centrerat kring bollhållaren, utan någon medhjälp eller löpningar och rörelser som bröt upp Dortmund spel.

Dortmund lyckade därför effektivt att täppa till vilka ytor Schalkes än öppnade. På det sättet förlorade Schalke bollen och Dortmund lyckades snabbt att dra igång en kontring från eget straffområdet som kulminerande i ännu en assist för Brandt och ett mål för Trhogan Hazard. 3-0 Dortmund och ett Schalke som var i limbo.

Det skulle komma mer. När Raphael Guerreiro drog igång motorn, sprang upp för vänsterflanken, bjöds han på inget motstånd. Inte en Schalkespelare inom minst 10 meters avstånd åt några sidor där han sprang mot mål och med ett enkelt väggpassningsspel tog han sig igenom Schalkes 3 backlinje, lett i sin förvirring av Senegalesiska landslagsmannen Salif Sané. Guerreiro fick bollen framför Schubert och yttrade in bollen på ett sätt som man gör i en träningmatch när inget står på spel.

Sen blev det inte så mycket mer. Jadon Sancho kom in och Schalke använde alla sina 5 bytten men matchbilden och resultatet ändrades inte. Någonstans kan man inte låta bli att tänka på hur förberedda Dortmund såg ut och hur oförberedda Schalke såg ut.

Tar upp jakten efter Bayern München

Schalke har inte en enda vinst på sina 8 senaste matcher. Det är inte bra om man vill hänga kvar i kampen om Europa League platserna. Miljon belopp går förlorade om man går miste om Europa-spel, något som skulle vara väldigt kostsamt i dessa ekonomiskt svåra tider.

För Dortmunds del betyder denna vinst att man alltjämt hänger kvar i racet om guldet. Nu tar man upp jakten efter Bayern München. 1 poäng skiljer de åt, innan Bayerns match imorgon, och en kamp mellan de två rivalerna väntar om mindre än 2 veckor. Då avgörs var guldet hamnar, men idag visade Dortmund att man är ett steg närmare den. 

Applåderade fansen

Efter matchen gick Dortmund spelarna för att applåderade den tomma läktare, som annars brukar vara fulla av sjungande fans, för att visa sin uppskattning.

Fotbollen saknar sina fans. Vi kan inte längre förenas på läktarna men då behöver vi ännu mer förenas i samhället. Och kanske i TV-soffan?

Konstiga tider. Ruhr derby inför tomma läktare och lag som inte riktigt hittat tillbaka till toppformen, ett samhälle som är oroat, ett samhälle i kris. Men nu blir allt lite bättre för miljoner världen över; Fotbollen är nämligen tillbaka. Glädjen är tillbaka!