Matchrapport Atletico Madrid vs Barcelona 2019: ”Barcelonas räddare i nöden”

02.12.2019

En afton med mycket drama, en fallen soldat som återvände hem och två lag som gjorde upp i toppen av La Liga. Men framförallt en insats från den spelare som imorgon gör upp om att vinna titeln "Den bästa spelaren i världen". Ikväll var inte Leo Messis bästa match, vilket på ren svenska betyder att han var hyfsat bra och helt fantastisk.


Barcelona kom till spel efter en viktig vinst i onsdags mot Borussia Dortmund, 3-1, där man viftade bort de allra värsta krisrubrikerna. Krisrubiker som för övrigt letat sig lätt in i Barcelonas säsong så här långt. Under Ernesto Valverde ser Barcelona med allt mer jämna mellanrum alarmerande oorganiserade. Ändå var man inför matchen endast 1 poäng bakom Real i ligan och man har redan kvalificerat sig till slutspelet i Champions League. Resultatmässigt prestera Barcelona, och det har Valverde en viss Lionel Messi att tacka för.
 

Den rättmätiga vinnaren av Ballon d´Or?

Buropen haglade ut över Wanda Metropolitano när Atletico Madrid och Barcelona vandrade ut genom spelartunneln och ut på planen. Det här var inte bara en match mellan två ligatitel aspiranter utan också Antoine Griezmanns återkomst till sitt förra hem i Madrid. Argentinaren lämnade Atleti förra sommaren efter så sent som året innan i en 45 minuter lång dokumentär försäkrat sina fans att han var i klubben för att stanna. Ett oförlåtligt svek.

Hans förräderi lär inte vara något som Atletico fansen kommer glömma i det första laget som har haft allra svårast i spelet att finna nätet sedan Antoine Griezmann lämnade den spanska huvudstaden. Atletico Madrid förlorade en tung förlust i veckan mot Italienska mästarna Juventus i Champions League där man tappade 3 poäng efter en genial frispark från Paulo Dybala, en match man behövt ett offensivt hot.

I första halvan av första halvleken slog Atleti ut katalanerna i varje aspekt, man höll tätt bakåt, spelade energiskt framåt och stängde Messi ut ur matchbilden. Ett par fina lägen fanns med Mario Hermoso för Atletico som drämde till bollen på volley så nära in på mål men fick se den räddad av Marc-Ándre Ter Stegen och Pique som nickade i ribban. 

Men den andra halvleken skulle bli en affär där Barcelona åt sig in i matchen allt mer. Messi hade ett stabilt skott som plockades av Oblak. Och Marc Ter stegen lyckades parerar Álvaro Moratas nick på ett utomordentligt vis. 

Snart Ballon d'Or

På en helt annan destination, i Liverpool för att vara exakta, 24 timmar tidigare hade Jurgen Klopps mannar vunnit med 2-1 efter två nickmål från lagets mittbacksgeneral Virgil Van Djik. Båda han och Messi har spelat fantastiskt detta år och det är ingen överraskning att det imorgon står mellan dessa 2 herrar när det är dags att avslöja vem som vinner Ballon d´Or 2019. I en sådan match som det var ikväll på Wanda Metropolitano, med ett Barcelona inte helt på det klara i spelet, och ett Atletico sökandes revansch efter förlusten mot Juventus, var det en sådan kväll Leo Messi skulle visa varför han är den rättmätiga vinnaren av det åtråvärda priset.

Ikväll var inte heller en av hans bättre nätter. Han hade svårt att vara allt för involverad, det är det inte lätt att vara mot ett av Europas bästa försvar, mot ett Atletico som isolerade honom effektivt. Men han blixtrade stundats till den lilla magikern och skulle rädda Barca en kväll de inte skulle haft någonting.


"Bättre än solkräm en solig sommardag" 

Atletico skulle fortsätta testa Marc-Ándre Ter Stegen i andra halvlek och tysken storspelade ikväll. Han var en dörrvakt som inte släppte förbi någon. En jätte utan dess like. Räddning efter räddning höll han ligamästarna kvar i matchen och kvar i titelfighten mot ett Real Madrid som börjar se allt bättre ut under Zinedine Zidanes styre. Men det här skulle bli Lionel Messis natt. Med 5 minuter kvar av ordinarie tid fick argentinaren bollen på högerkanten, dribblade inåt på ett Arjen Robben liknande viss, passade bollen till Luis Suárez som väggspelade tillbaka den till Messi som drog till med ett skott och... så boom. Vild glädje för de bortresta Barcelona supportrarna i Madrid regnet. En kanon från magikern som satt bättre än hudkräm en solig sommardag på stranden bakom Jan Oblak i de rödvitas mål.


Räddar allt för Barcelona

Det blev inte så mycket mer för Atletico. Man pressade intensivt sista 5-7 minuterna. En frispark utdelades i sista minut och målvakten kom upp för att hjälpa till men icke sade ödet. Det är nog tufft för fansen att återigen se en insats värdig ett gäng krigare mynna ut i intet. För Atletico innebär detta att man har en del att fundera på. Kanske måste laget uppgraderas i vinter med någon som kan sätta in målen för laget, uppenbart är att inget av de nuvarande alternativen är bra nog.

Barcelona åker hem nu nöjda över att ha klarat av en vecka med 2 tuffa motståndare utan att tappa en enda poäng. Vad gäller Leo Messi? Det är de här stunderna vi älskar honom för. Det är den kvalitén som hållit Barcelona levande i så många år och det är det som räddat Valverdes jobb tillsvidare. Kanske kan det också vinna honom Ballon d'or imorgon?