Matchrapport Atalanta - PSG "När allt känns fel"

13.08.2020

Alessandro Sabattini/Getty Images
Alessandro Sabattini/Getty Images

Det här skulle bli Atalantas kväll, Bergamos tröst i sorgen. Istället stal PSGs oljeprojekt rampljuset. Det känns bara fel.

Bergamo. Tidig vår 2020. Ännu en ambulans siren. Följt av ännu några slag från kyrkklockan som markerar ännu en död någonstans i Bergamo. Folk försvinner snabbt som vinden.

Den lilla staden i norra Italien blev vid cornapandemins utbrott den mest drabbade staden i hela världen. Av stadens 150 000 invånare har 6000 avlidit till följd av covid.

Militärens truckar och lastbilar rullar in i staden mars månad onsdag den 18. Lastbilarna börjar packas fulla av kistor med offren som man inte har förvaringsrum för i staden. De förs iväg för kremering. Många hinner aldrig ge ett sista förval till sina älskade.

Skräcken är påtaglig i Bergamo. Alla har förlorat någon nära, ingen vet vem som står på tur näst.

Det kommer ta långt tid innan själen i staden kommer att återhämtat sig från det traumatiska och sorgliga öde det har befarat.

Mitt i kaoset

Men fotbollen har varit central i att få vardagen att sakta gå tillbaka till det normala. Bergamos älskade Atalanta har det här året sitt liv säsong. Timingen kunde inte vara mer poetisk, men så är fotbollen också rätt så poetisk.

I Bergamo går man inte på fotboll, i Bergamo går man på Atalanta som klubbpresident Antonio Percassi uttryckte det.

För så är det, staden reser sig och faller med sitt älskade Atalanta. I medgång och i motgång.

Mitt i allt det här kaoset har Atalanta gett ledande, återupprättelse och stor stolthet till det sörjande folket.

När man ikväll kom till spel mot PSG spelade man för hela Bergamo. För sitt folk. För sin stad.

De skulle vidare vad som än krävdes. Det här var deras kväll. Fan att det inte blev det.

Bra chanser för Atalanta

Neymar bröt sig loss redan i 2 minuten i ett friläge där han på vilken annan dag som helst hade satt bollen i nätet men där han misslyckades då.

Istället blev det Atalanta som tog taktpinnen från där. Man hade problem bakåt då Neymar drog på äventyr men framåt dominerade man och såg till att få till båda en och två chanser. En offensiv som verkligen klickade ikväll då trots att man saknade viktiga Ilicic (på grund av personliga skäl).

Lagkapten Pau Gomes var lika viktig som alltid. Med sitt skickliga passnings öga slog han en pass över PSGs försvar som hamnade högerback hos Hans Hateboer i straffområdet och som fick till en riktig dunder nick. Men räddningen gjordes av Navas som PSG verkligen behövde under Atalantas forcering ikväll.

Känns bara fel

Men Parisarna kunde inte andas ut där. Atalanta var aggressiva på offensiv planhalva, orädda trots att det var en Champions League kvartsfinal de spelade i. De 20 första minuterna ägde de matchen. Det skulle de få utdelning av. Duvan Zapata lyckas strula fram bollen till Mario Pašalić. Med en delikat första tillslag slår han bollen i mål. 1-0 Atalanta.

Därifrån tog sig PSG sig in i matchen. Neymar hade show. Mbappe kom in och var blixtsnabb och Marquinhos vann kampen om mittfältet. Alla andra i PSG var så där lagom tacksama att det de gjorde inte spelade någon roll ikväll, det var Neymar som spelade matchen åt PSG.

Atalanta blev trötta och överkörda i andra halvlek. De orkade inte med mer. Kanske det var verkligheten som kom ifatt Atalanta tillsatt. En orättvis och kall verklighet där ett litet charm lag från Italien inte har en chans mot PSGs miljardbudget.

Jag har inte ens lust att ge er resten av matchen. Ni får väl kolla upp resultatet själva. Det här skulle bli Atalantas kväll. Det skulle bli Bergamos kväll. Istället snodde PSG rampljuset åt sig själva.

Det känns jävligt fel och orättvist. Fy så orättvist. Så jag känner inte för att skriva mer.

Ayub Hussein