Malmös viktigaste spelare i modern tid- Markus Rosenberg.

28.11.2019

Malmö FF:s viktigast spelare i Modern tid lägger av om några veckor. I dag är sista gången han spelar fotboll på Swedbank arena.

Förutsättningarna inför kvällen är enkla. Vinner Malmö kan man gå vidare, förlorar man åker man ut. Men oavsett vilket är Malmö FF dömda att på förhand förlora. I omklädningsrummet. Markus Rosenberg kommer att hänga upp fotbollsskorna. Tillslut. 

En säsong till. Bara en säsong till. Är det inte den känslan vi alla har efter varje år med Markus Rosenberg. Vid 37 år order är han forttfarande Malmö FF:s viktigaste spelare. Bara det.

När Markus Rosenberg återvända hem till sverige efter en 11 år lång utlandskarriär återvända han ditt resan hade börjat, hem till Malmö. Året var 2014 och man säkrade inte bara ett ligaguld utan man säkrade också Champions League spel för första gången någonsin. 2015 återupprepade man denna bedrift och 2018 och 19 har det varit Europa League fotboll varje år. Malmö FF har blivit en nordisk kraft inom Europeisk fotboll. Utan Rosenberg hade inte något av det gått.

I den där returen mot Lepzig var det Makan som, som alltid i de stora matcherna, var den viktigaste spelaren. 2015 inför det avgörande playoff matchen mot Celtic hemma på Swedbank med 3-2 från första matchen var det han som satte in 1-0 målet som gav de hoppet som säkrade gruppspelsplatsen. När det varit som allra mest nödvändigt har han alltid stigit fram och lett sitt Malmö.

För Markus Rosenberg är inte bara en spelare som får en att drömma, som ger en hel stad hopp. Utan han är mannen som lyfter den staden på sina axlar och leder vägen. Makan har svårt att beskriva vad MFF betyder för honom. Men det är nog omöjligt att sätta ord på vad Markus Rosenberg har betytt för MFF. Hur han genom sitt driv och hunger format organisationen. Hur hans vinnarmentalitet nu genomsyrar hela verksamheten. Han insatser kommer eka genom väggarna på Swedbank Arena långt efter att han lagt av. "Det ska aldrig vara acceeptabelt att förlorar, ALDRIG. Inte i en sån klubb som Malmö" sade han i början på 2019. Med en mening sammanfattade han vinnarmentaliteten han präntat in i klubben.

Malmö är den enda klubben med 2 stjärnor ovanför klubbmärket. Banne mig om den andra stjärnan eller ens hälften av de allsvenska gulden de samlat in de senaste 6 åren hades plockats in. Europa? Det finns inte ens på kartan.

Ikväll spelar Malmö FF sin sista gruppspelsmatch i Europa League. Om de går vidare till slutspelet eller ej spelar inte någon roll. Den största förlusten kommer vara att förlora Markus Rosenberg. 

Efter 11 år i Malmö FF tröjan är det tillslut dags för sonen av Malmö att få vila. Farväl Rosenberg, och tack för allt.