Liverpools efterlängtade ligatitel och mina förhoppningar inför nästa års Premier League

08.07.2020

Liverpool har varit de största rubrikerna de senaste veckorna. Till slut efter 30 års väntan fick de lyfta sin efterlängtade Premier League titel. Sedan 1990 har Liverpool som stad ramlat, fallit, kämpat sig genom svåra tider, fallit igen och rest sig upp igen. De har varit där och nosat på guldet tidigare men alltid snubblat vid mållinjen.

Inte det här året. Det här året var det röda året. Det här året skulle ligatiteln komma hem.

Det är lätt att förstå varför Jürgen Klopp har lätt att motivera sitt lag på grund av Liverpool stora historia. Tillsammans med Mohamed Salah, Virgil Van Dijk, Jordan Henderson och gänget har han nu skrivit ett stycke ny Liverpoolhistoria.

Såren från Hillsborougholyckan kanske aldrig kommer riktigt läcka men det här Liverpollaget ger i alla fall ett traumatiserat folk ett välbehövligt plåster på såren.

***

Så länge Jurgen Klopp stannar i Liverpool kommer laget att fortsätta att vara i toppen. Liverpool har vad City hade för några år sedan, vad Chelsea hade får några år sedan och Manchester United innan det: Ett spännande projekt som spelare kommer vilja söka sig till för att vara en del av. Klopp har möjliggjort detta genom sin förmåga att SE alla sina spelare från stjärnspelaren till bänkvärmaren - alla känner sig involverade, hörda och framförallt sedda hos Jürgen Klopp. Till stadsborna känner sig inkluderade, Klopp har lyckats att knyta stadens folk närmare varan.

Det är det som kommer möjliggöra att han kommer skörda mer framgång med Liverpool och det är det som gjort att denna de bortglömdas stad har förälskat sig så mycket med tysken.

****

Hot take. Nästa års Premier League kommer bli en av de bästa upplagorna.

Vi har Chelsea som har förstärkt med Hakim Ziyech och Timo Werner och som redan i år ser farliga ut. Förstärker de sin svagaste lagdel, försvaret, kommer det att uppskjuta de som ett hot ytterligare (Tänk om man lyckas landa Kai Havertz. Jag dräglar över tanken på ett sådant Chelsea anfall).

Trots en cornapandemis tror jag ändå att det kommer bli några stora värvningar i sommar speciellt för de lag som har en/två bitar kvar för att utlösa den potential som ligger lurar. Som ett lag likt United.

Låt oss prata om United som inte förlorat 1 match sedan Bruno Ferandes börjat spela. 1 match. Det här är, bara för att vi ska förstå, det Manchester United som bara för några månader sedan såg helt vilset ut. Det här är det United som nu för tiden skramlar hem 6 och 5 placeringar i ligan och som ofta befunnit sig i kaos.

Jag har kritiserat United på en rad plattformar för en hel del saker genom åren men det här United laget ser förändrat ut. Bruno Ferandes påverkan på mitten har revolutionerat laget.

United kommer inte vara en titelutmanare redan nästa år men de kommer vara med och utmana igen om topp 4 placeringar. Det kommer inte längre vara en lätt match att spela mot United som det stundtals varit de senaste åren. 

Det senaste året har flera av de här storklubbarna varit lite som sovande björnar framförallt United och Chelsea som nu börjar vakan upp nu (Låt oss inte nämna Arsenal. De har en bit att gå än).

Vi vet sedan vilken läskig kvalité Manchester City besitter. De kommer att tävla för att få vinna titeln nästa år om Pep Gurdiloa stannar. Och kom ihåg det här är City laget ser sig själva som Premier Leagues rättmätiga härskare. Ett annat lag sitter just nu på deras tron, ett annat lag de var tvungna applådera in på plan i senaste match på Ethiad. Jag vet inte om ni såg den matchen men jag såg ett City som jag vet kommer göra allt för att ta tillbaka sin krona och upprätta sitt namn.

Då har vi inte ens nämnt att Wolves och Sheiflid United kommer vara där och nosa.

Ligan är helt enkelt proppfylld med lag som är hungriga på framgång och som kommer att slita som rovdjur efter sina 3 trepoängare.

Jürgen Klopp har rätt: Liverpool kommer inte försvara ligatiteln nästa år. De måste attackera den på nytt.

På nytt, på nytt, på nytt. Matchomgång efter matchomgång. 

Vilken karusell det kommer bli. Allt annat är en besvikelse.