Likväl slutar festen lika förbannat

23.09.2019

Onsdag kväll och den så efterlängtade hymen som alla fotbollsälskare väntat på ska spelas ut genom tv-rutan efter klubblagsfotbollens uppehåll. Förvisso nya tv tider, sedan förra säsongen, men likväl samma inramning och samma gamla adrenalinpåslag. Champions League, planetens bästa fotboll!

Det var en gång en historia om en pokal.
En pokalen som marängerna från Madrid alltid brukade vara så benägna att plocka in till troféskåpet, den trofé man lyckades lyfta till skyarna 13 gånger, mest av alla.

Det var en gång, under samma tid, en annan historia om samma pokal. En pokal Franska mästarna från Paris också brukade vara benägna att plocka in till sitt troféskåp, den trofé de lyckats lyfta till skyarna... 0 gånger.

Likheten mellan klubbarnas besatthet av CL är slående, variationen i deras framgångar är dock större.

Les Rouge et Bleu. De röda och de blåa. PSG. Klubben som har allt flera superklubbar i Europas toppligor bara skulle kunna drömma om: All inhemsk framgång och succé en klubb någonsin skulle kunna kräva. Men den giriges hjärta är svårt att bota från dess sjukdom; i PSGs fall besattheten av pokalen med de stora öronen. Någonstans börjar man ändå tänka att alla miljonerna och miljarder som lagts och läggs ner i klubben genom de Qatariska ägarna måste få utdelning snart. De förnedrande uttågen ur turneringen år efter år börjar väga allt tyngre på klubbens axlar. Och faktumet att de aldrig i klubbens historia kommit förbi kvartsfinal har blivit ett mentalt fängelse man inte kan ta sig ur.
Frågan är hur mycket mer tålamod ägarna från gulfstaten Qatar har innan man får nog, hur mycket mer man kommer spendera? 

Första gruppspelsmatchen

Om kvällens match skulle ge någon ledtråd i vilken riktning klubben rör sig var kvällen onekligen ett positivt resultat. PSG det här året med ett lag som liknar den trupp man åkte ut med på ett smärtsamt vis mot Ole Gunnar Soljsker och hans Man U boys. Med Kylian Mbappe, Neymar och Cavani.

Det gick snabbt. Nyförvärvet Mario Icardi fick iväg bollen klackliknande till Juan Bernat som välte fram likt ett ånglock på vänsterkanten och skickade in passningen till Angel DI Maria. 1-0 och ingen återhållsamhet i friandet från den förra Real-spelaren. Man kunde ta på revanschen som glömde runt ögonblicket, och känna skärpan i Argentinarens målfirande efter hur klubben hade dumpat honom till Manchester United för 5 år sen där hans kariär snabbt gick utför. Allt detta efter sin bästa säsong i karriären. 2 -0 skulle även komma från kvällens huvudperson i from av en fin mottagning och ett ännu finare avslut i högra hörnet som var för väl placerat för att Thibaut Courtois att reagera.

Kvällens Real Madrid är den vi blivit mer vana vid på senaste tiden. I 10 års tid var man det självklara hemmet för CL fotboll, tills man plötligt förra året kollapsade efter att tränaren som lett de till 3 raka CL Zinadine Zidane och CR7 lämnade skutan inför 2018 säsongen. 

Nu har Zinadne Zidane förvisso hämtats tillbaka och man har spenderat summor för över 2,5 miljarder denna sommar, men ändå är det en lång väg att gå i spelet. Det har travat och ikväll var ett nytt bottenrekord.

Efter att Gereht Bales mål dömt bort för hand och Karim Benzemas för offside satte PSG tillslut spiken i kistan genom Tomas Meunier.

3-0 och en pinsam förnedring, djup lär nog en kris bli om inte Real studsar tillbaka mot Sevilla på Söndag.

För PSG är det här precis vad man behövde. En fantastik vinst, det ska vi inte ta ifrån de. Men jag har en känsla att vi står snart i semifinal utan Paris saint German. Jag undrar på vilket kreativt sätt de ska åka ut på den här gången?