Ligastriden är död men bottenstriden lever

01.07.2020

Från Mallorca till Barcelona. Det skedde mycket action i La Liga under tisdagen som ändrade om i båda toppstriden och bottenstriden.

Sakta, sakta börjar säsong spelas klart. Redan i måndags vann Getafe mot Real Sociedad vilket met stor säkerhet betyder att Getafe är det lag som tar sista Europaplatsen medans Real Sociedad med svenska Alexander Isak, trots en imponerande säsong, får säga hejdå till europeiskt cupspel (om de inte tar sin livlina genom att vinna Copa Del Rey).

Synd för Real Sociedad som verkligen gjort en supersäsong men som tappat fokus de senaste veckorna. Racet mot Getafe är inte helt över men med tanke på deras nuvarande form är det osannolikt.

Samtidigt måste man ge Getafe den creed de förtjänar. Efter att tappat många nyckelspelare inför säsongen efter ett riktiga bra fjolår så har de ännu en gång lyckats under fkfkdk styre presterat över förtätningarna. Igen. Man är till och med fortfarande kvar i årets Europa League.

****

Efter Barcelonas andra poängtapp i racken så går även titelstriden mellan blaugrana och Los Blancos troligtvis över. Spiken i kistan kommer om Real vinner mot Getafe i nästa match.

Barcelona kämpade verkligen tappert men som så ofta den här säsongen gick mycket mot Barcas fördel. En av de viktigaste ingredienserna för att vinna fotbollstitlar är att mannar en hel del tur. Det är så klart förberedelse, smarta taktiker, hårt jobb och en positivt atmosfär internet som läger grunden men i slutet måste man ha de den där stolpen dom hindrar motståndarna från att göra mål och det rätta domarebesluten som ger dig fördelen. Om vi tittar på Liverpools ligatitel i England så att den där sista gnuttan tur haft mycket stor i titeln. Det tar inget ifrån deras prestation överlag som vart en fantastisk insats. Det är deras egna kämparanda och tro på vinst sol gjort att de haft den dör turen.

Det har vart skillnaden mellan Real och Barcelona den här säsongen. Barca har inte haft den tro och hunger Real har haft efter att få lyfta ligatiteln, efter att blivit förnedrade de senaste 2 åren i ligan.

Vilken match Barcelona och Atletico var dock. Jämnt mellan lagen som oftast. Men tyvärr för Barcafasen fans det ingen Lionel Messi som drog de ur knipan den här gången som i vintras (och som många andra gånger).

Madrid ser för starkt ut just nu. Starkare än så här har de inte sett ut sen finalen i Kiev. Zidane har verkligen gjort ett imponerande arbete med de här marängerna.

Det blir nog ett guld i Madrid. Barcelona får rikta in sig på Champions League. Med en hungrig Lionel Messi har man alltid chansen.

*****

Även om det börjar se klart ut i toppen lever mycket än i kampen om botten. Trots att de var underdogs inför dagens kritiska match mot tabell konkurrenten Celta Vigo, som var stärkta av sitt kryss mot Barcelona omgången innan, lyckades Mallorca motbevisa alla kritiker när de leverade en av säsongens mest imponerande och kanske viktigaste vinster. Celta blev helt demolerade.

Jag hade i ärlighetens namn inte förväntat mig att få se ett sånt bra spel från Mallorca laget.

Jag måste säga att jag tycker första målet inte bordet stått. Rodrigues filmade till sig den där straffen, det var kanske kontakt från Minas sida men den var minimal och inte tillräcklig.

Bortsett från det var det en rättvis seger. Riktigt jobbigt för Celta som för några dagar sedan såg ut att fixa kontraktet. Nu har poängappet mellan Celta och Mallorca som låg på 8 poäng nu krympt til 5.

Det är fortfarande en bit kvar om Celta ska bli de som ska ramla ur högsta ligan och Mallorca de som stannar. Just nu talar allt emot det. Spänningen är på topp. Så mycket stor på spel för de båda lagen med tanke på de ekonomiska skillnaderna mellan La Liga och Segunda.

Man ska inte underskatta den psykologiska aspekten av Mallorcas vinst. För Mallorca kommer det bli en enorm boost, vi får vänta och se hur det påverkar Celta. Kanske nerverna kommer sätta in hos Vigo spelarna? Mycket står på spel var fall.

Spansk fotboll bjuder ofta på nagelbitare.