Legenden om Kylian Mbappé

17.02.2021

Ett av de allra mest klassiska möten det senaste 10 åren skulle ta plats mellan Barcelona och PSG. 2 lag med en historia av rivalitet och en bitter relation. Det var prat om Neymar, skvaller om Messi. Men matchen gav oss inget av det. Istället skrev sig Kylian Mbappé in sig själv i historieböckerna.  

De senaste 10 åren har endast 2 lag mötts fler gånger i Champions League än Barcelona och PSG. Mötet mellan de 2 giganterna har givit oss några av de bästa matcherna i CL. Genom åren har vi bjudits på flera klassiker. 2015 skolade Barcelona PSG i hur man spelar fotboll. 2017 åstadkom man historiens osannolikaste comeback.

Den senaste gången de 2 lagen mötes blev PSG förnedrade. Barcelona triumferade. Men det var många år sedan. Sedan det förkrossande uttåget mot Barcelona 2017 har PSG blivit ett helt nytt lag. Förra året bröt man helt nya höjder när man knegade sig fram till en Champions League final för första gången i klubbens historia. Sakta har man höjt ribban för sitt lags prestationsnivå i europa och stigit i fotbollshierarkin. Sedan det magiska avancemanget mot PSG har även Barcelona blivit ett helt nytt lag. Storstjärnan Neymar hjälpte Barcelona att slå ut PSG och lämnade samma sommar klubben för att gå till Paris. De senaste åren har varit turbulenta för Barcelona med det förra året som den stora kulmineringen då laget krossades 8-2 av Bayern München i Champions League. Sakta har klubben förmultnat. När man slog ut PSG senast var man regerande ligamästare och titelutmanare i Champions League, idag har man skulder över 10 miljarder, en tunn och åldrande spelartrupp.

För 4 år sedan var Barcelona favoriterna. PSG var David och Barcelona Goliat. Idag är rollerna ombytta. Få saker symboliserar detta maktskifte mer än Neymars val att abdikera Barca för PSG. Det var först efter att den brasilianska landslagsmannen anlände till PSG från Barcelona som Paris började utmana på allvar om CL-titeln. Relationerna mellan klubbarna har varit infekterade ända sedan Neymars flytt, en relation som bara försämrats de senaste veckorna då PSG öppet flörtat med Lionel Messi. Angel Di Maria, Marko Veratti, Neymar gick alla ut och sade att de skulle älska om Messi flyttade till PSG. Det räcker inte med att ta 1 Barca spelare tydligen, PSG vill ha en till. Ronald Koeman lätt inte heller dölja Barcelonas irritation när han fick frågan om utspelen. Med såren fortfarande färska från Barcelonas förnedring 4 år sedan och de senaste veckornas drama var scenen satt för en av vår tids största klassiska möten.

Senaste gången de 2 klubbarna möttes vann Barca med 6-1 och avancerade sig mirakulöst till kvartsfinal.

Skador i hjulet

Men veckor innan avspark åkte PSG på ett bakslag. Neymar blev skadad i en cupmatch och bekräftades missa första mötet mot Barcelona. Huvudpersonen som strålkastarljuset skulle riktas mot kunde inte delta. Barcelona själva har haft sina problem på skadefronten. Gerard Pique har inte spelat fotboll på 4 månader. Ikväll valde Koeman att starta honom mot Mbappé ändå.

Barcelona mönstrade sitt bästa lag på plan, PSG ville inte vara sämre. Längst upp för Barca startade den på paret dödliga, men i praktiken sällan synkade, trion DMG. PSG var tvungna att starta Icardi i Neymars ställ. Parisarna mönstrade sitt vanliga 4-2-3-1 med Veratti som 10: a och med ytterbackarna högt upp i banan.

Barcelona försvarade sig lågt i första halvlek i en 4-4-2 med lagdelarna kompakta och avvaktandet. PSG blev saktade av detta lågt ställda försvar. Men Paris åstadkom ändå farliga chanser när man spelade långbollar som lamslog Barcelonas backlinje gång på gång. Speciellt uppstod gyllen lägen när ytterbackarna Kurzawa och Florenzi sträckte Barcas försvar på kanterna och öppnade upp ytor för anfallet . När PSG spelade via marken hann Barcelonas ytterbackar att förflytta sig men när bollen kom snabbt flygande ner på Mbappés fötter kunde Barcelonas backlinje inte hänga med, speciellt inte med den unga diamantens snabbhet. Piqué hade alltså inte spelat fotboll på månader när han slängs in i en dödlig 90 minuters kamp mot planetens snabbaste anfallare. Då går man bara in för att bli utskämd av Kylian Mbappé.

Redan efter 3 minuter avfyrade Veratti en farlig långboll som Kylian inte riktigt kunde få kontroll på men som satte Barca förvararnas hjärta i halsgropen från första minut.

Offensivt försökte Barcelona spela ut enkelt från backlinjen ofta med Messi djupt nere i bannan för att hämta upp boll innan han levrade den vidare med ett vackert tillslag. Utan att haft något riktig spelmässigt fotfäste eller övertag uppstod en straffsituation just på det sättet. Messi hämtade boll djupt i bannan, lade en långboll på de Jong som gick omkull i straffområdet. 

Straff - Messi

Keylor Navas har mött Lionel Messi flertal gånger genom åren men inte ens han kunde rädda straffsparken från 11 meter. Rakt upp i det högra krysset, 1-0 Barcelona. Men det skulle inte dröja innan PSG svarade tillbaka. Istället för att Barcelona gick 2-0 upp när Dembélé missade i en stressad situation tog istället PSG ännu hårdare tag om takpinnen. Marquinhos slog en långboll, som lamslog Barcelona, ut till vänstra kanten där Kurzawa sträckte ut Barcelonas kompakta försvar och fångade upp bollen utanför straffområdet för att lägga in den till Veratti som flickade den vidare till Mbappé som kyligt och kontrollerat dribblade av alla spelare runt sig och satte bollen rakt upp i nättaket.

På ett liknande sätt som det första målet lade Paredes en långboll som återigen tog Barcelona på sängen ut till Florenzi på högern som sprintade och lade inlägget som nådde fram till Mbappés guldfötter. 2-1 PSG, stensäkert från Kylian. Men smärtan var inte slut för Barcelona där. Istället skulle 3-1 komma vid en fast situation något överraskande från Everton-utlånade Mosie Keane.

PSG rullade bollen mjukt och graciöst mellan alla sina lagdelar. De få gånger Barcelona applicerad någon press spelade sig laget lugnt och kollektivt ur minsta problem. Ett lag med PSG:s kvalitéer på varje position ger dig friheten att spela en sprudlande fotboll, och Pochettino har gjort sig ett namn för att träna lag med bra bollkänsla. 

Legendarisk insatt

PSG gör flera nyckelbyten. Ut går Veratti och Moise Kean, in kommer Julian Draxler och Danilo. Paris fortsatte sätta gasen i botten tros bytena och mot stopptid var Barcelona slutkörda. Vid offensiv hörna tappar man bollen och PSG kontrar. Juilan Draxler tar emot bollen från Danilo och driver mot straffområdet. Mbappé är på hans vänstra sida och Icardi till höger. Det är en 3 mot 2 situation. Bollen passas till Mbappé. Barcelona har ingen chans. Obarmhärtig och utan nåd trycker Mbappé in 3-1 till gästerna och det är en delikates han bjuder på som sista nummer i hattricket. 

Kylian Mbappé har redan uppnått all tänkbar framgång. Han är redan en VM-vinnare. Han är redan 3 gånger fransk Ligamästare. Han har slagit in över 100 mål i karriären. Han är en global superstjärna, den yngsta att måla i en VM-final sedan Pelé och jagas av Real Madrid. Och han är bara 21 år. Men trots hans ringa ålder skrämmer inga svårighet Kylian Mbappé. Varje nytt motstånd är bara ny mark att bryta på vägen mot ära, varje match bara en annan utmaning att övervinna i kampen mot storhet, och varje motgång bara ytterligare ett berg att bestiga i striden för odödlighet. I Kylian Mbappés värld är inget hinder för stort, inga problem övervinnliga. I Kylian Mbappés värld är en omöjlighet endast en möjlighet att skapa historia och varje misstag en chans att växa som spelare. Mycket av det kan attribueras hans starka mentala psyke.

Matchen igår var Kylian Mbappés show. Det var hans kväll. En natt som kommer gå till historien. En uppvisning som kommer mytologiseras, en myt som kommer berättas i generationer. Och när barnen hör om kvällen på Camp Nou en kylig tisdagskväll i februari kommer det inte vara om Lionel Messi eller Neymar jag kommer berätta. Då kommer jag säga... 

"Kom barn: Det här är legenden om Kylian Mbappé."