Kampen om fotbollens framtid

15.02.2021

De senaste 30 åren har europiska fotbollandskapet ändrats lite. Det inhemska ligaspelet på helgerna varvas med Champions League på vardagen. Så har det vart. Men det är på väg att ändras.

Den Europiska Superligan kommer. Champions League tar avsked.

Europas största superklubbar har länge haft ögonen på idén att abdikera det nuvarande europiska cupspelet för en superliga. Idén har cirkulerat omkring ända sedan 80-talet. Milans president Silvio Berlusconi flörtade med idén om att skapa ett cupspel för de allra bästa. Hans visioner skrämde UEFA så pass att de gjorde om Europacupen till den idag 30 år mytomspunna turneringen Champions League.

Alla vet Champions Leagues storhet. Alla vet att de stora lagen varje säsong slås om äran att få tituleras mästare i världens finaste klubblagstunering. Men alla vet inte exakt hur mycket pengar som årligen generas till UEFA, eller de deltagande klubbarna.

Champions League ersatte det gamla Europacupen. Champions League ersatte det gamla fotbollsekosystemet. Champions League generade summor TV tittare aldrig skådat. Och Champions League generade pengar aldrig tidigare skådat.

Över en hel säsong generar Champions League 3.7 miljarder tittare. Över en hel säsong generar Champions League 12 miljarder kr till de deltagande klubbarna. Över en hel säsong generar Champions League ca 25 miljarder kr till UEFA.

En rad olika sponsoravtal generar också enorma summor pengar, varav de flesta tyvärr är hemligstämplade av UEFA. Men läkta uppgifter säger oss att över en hel säsong genererar sponsoravtalet med Nissan för sig ca 457 miljoner kr. UEFA har 7 ytterligare jättesponsorer.

Men 2018 kom rapporter där hemliga dokument avslöjade att planerna på att skapa en Europisk Superliga var långt gånga mellan de inblanda klubbarna. Det är en idé som inte bara flörtats med av Milan presidenten Berlusconi. Alla Europas storklubbar har drömt våta drömmar om superligan. Men idén har aldrig varit så nära att omvandlas till praktiken.

Ett avslöjande i "The Times" låter oss nu ta del av den närmare information. Klubbarna som deltar är några av de mest profilerade, populära och framgångsrika i världen. Det rör sig om en lång lista som ni kan se här nedanför. 15 klubbar får en garanterad plats i ligan. 5 ännu okända klubbar får en icke-garanterar plats i ligan.

Lagan i Superligan med garanterade platser: 

Klubbarna spelar kvar i sina inhemska ligor men lämnar alltså Champions League. Ligorna ställer sig ändå på UEFA:s sida. Anledningen är att klyftorna som de är mellan Europas 15 största klubbar och alla andra klubbar redan är stora. Men en superliga skulle göra klyftorna mellan Europas 15 störta klubbar och resten större. Pengarna Champions League generar kommer bli mindre utan toppklubbarnas deltagande, vilket betyder mindre intäkter för alla kvar i CL förutom topp 15 klubbarna som kommer bada i superligans pengapool.

Den nya Europiska Superligan kommer genera ca 3,5 miljarder kr vardera (!) för lagen med fasta platser i turneringen. De 5 lagen utan fasta platser får inte ta del av den summan. Över en hel säsong kan lagen även tjäna upp mot ytterligare 2,13 miljarder kr. Det är en rejäl ökning mot Champions League där alla 32 lag som sagt delar på 12 miljarder kr.

Den Europeiska Superligan skulle ge oss de bästa lagen på kontinenten ansikte mot ansikte varje vecka. De bästa lagen mot det bästa lagen. De störta supportergrupperna mot de största supportergrupperna. Ett stort mästerskap med hushållsnamn i alla matcher, i alla startelvor. Ett stort mästerskap med stjärnglans och hybris från start till slut. Publiken får Neymar, Mohamed Salah, och Kevin De Bruyne varje vecka.

Om klubbarna lämnar Champions League får det konsekvenser för alla inblandade. Mest spektakulärt är det hot från FIFA att man står i solidaritet med UEFA och kan tänka sig utesluta alla spelarna från landslagsspel i fotbolls VM. Det betyder att alla spelare i de klubbar som väljer att gå med en europisk superliga utesluts från att representera sitt land i de stora turneringarna. En kan undra hur det kommer att påverka FIFA om de arrangerar ett världsmästerskap i fotboll utan alla de största stjärnorna från de bästa klubbarna i världen. Hotet är ändå allvarligt för klubbarna.

Mycket står på spel. Allt som vi vet om fotboll kan komma att kastas om och de maktordningar som existera idag kommer försvinna och en del cementeras. Det är mycket svårt att förutse hur en Europisk Superliga skulle påverka UEFA men deras auktoritet som Europas högsta fotbollsorganisation skulle bli djupt försvagad. Allt avgörs av hur de olika parterna väljer att bete sig efter en eventuell skilsmässa och om man kan samexistera i fred. UEFA tvingas svälja en hel del i den här affären. Inte bara förlorar de mycket av sin makt och kontroll, men även ofattbart stora procentsatser av sina årliga inkomster, utan på lång sikt riskerar man också att bli hotade av en ny organisation som kan uppenbara sig.

Soluppgången reser sig sakta bakom horisonten. Men den sol som kommer skina kommer att le ned mot en ny fotbollskarta. Upp lär bli ned, ned lär bli upp. Gamla hierarkier kommer raseras, andra förstärkas. Champions League går mot sin död, där gravstenen inte ens hunnits sänkas ner i jorden reser sig redan Europiska Superligan upp ur marken i dess ställ. Framtiden är ljus, framtiden är stor. Men den kommer inte vara för alla.

Vill ni se en Europisk superliga med bara de bästa och största klubbarna, eller vill ni behålla Champions League som den är?