Januaritransferfönstrets bästa värvningar för toppklubbarna

04.02.2020

 

Uppdatering 20-04-2020 (Braithwaite flyttar till Barcelona efter att klubben fått ett undantagstilltånd att värva utanför transferfönstret av spanska fotbollsförbundet)
 
Januari är en månad med snö, slask, kyla och mörker. Det är också en månad spelare kan bytta klubbar men sällan gör det. Men inte i år, i år har allt vänts upp och ner.

Att värva i säsongens andra transferfönster betraktas anningen som ett misslyckande. Utbudet är inte heller lika stort som på sommaren. Det är därför inte konstigt att det tradionellt inte brukar bli många värvningar  under den kalla vintern.

Men det här året är allt upp och ner. Det är relativt varmt för att vara januari, ingen snö... och så är det massor med stora övergångar.

Dortmund har varit väldigt aktiv på marknaden med framgång, Barclona har försökt panikvärva ersättare för Luiz Suarez men misslyckats, Inter har haft eld i rumpan och Manchester United vred de sista dropparna ur trassan för att landa Buno Fernades.

I värvningsträsket, där bra och dåliga värvningar har gjorts, kan det behövas hjälp med att sortera alla spelarlån och spelarköp. Det här är en guide till de bästa transferna januarifönstret 2020 för toppklubbarna.

7. Braithwaite

När vi tittar tillbaka i tiden om några år kommer inte Braitwite att ha skrivit in sig i Barclona historia i klass med David Villa eller Henrik Larsson, men det var heller aldrig idén. Braithwaite värvades som en ersättare till Luiz Suarez under de 4 långa månader han lär vara borta från fotboll. En korttidslösning inget mer. Om man lyckas sälja Bratwite för mer än man köpte honom kommer man vara mer än nöjd. Men han har vissat på att ha ett brett register och underskatta inte hans vilja att vissa sig för Camp Nou. Killen kommer vara en bra tillgång och slå in ett par baljor innan han lämnar. Så med tanke på vad man är ute efter är det här en mycket bra värvning till ett rimligt pris. 

6. Paco Alcacer

Kanske en av de mer underskattade fotbollspelarna. Själv räknade jag ut honom efter hans misslyckande i Barcelona. Men det är klart, inte lätt att lyckas med minimal speltid och konkurrens av Luis Suarez. Den situatioen vill inte Pacman hamna i igen när Dortmund värvdae talangen Håland. Så det var bara att flytta någon annstans. Nu kommer han till Villareal efter en imponerande seujor i Dormund. Han återfödde sig själv genom att speciallsera sig som supersub (majoriteen av hans mål kom från inhopp). I Villareal kommer den taktiken bli svårare, kommer han tillåtas att starta på bänken eller vill tränaren ha honom startandes varje match? Här kommer han få ta mer ansvar än i båda Barclona och Dormund. En strak avslutare har Villlareal fått, något de är i behov av. En inte allt för dyr prislapp gör att denna värvning får anses mycket lyckad om Alcacer kan leva upp till förväntingarna

 5. Asheley Young

En veteran. Så kan man beskriva Ashely Young men det finns också mer till historian. Som en av Uniteds mest använda spelare de senaste åren har han länge dalat i sin kvalité. Det märktes mot slutet att Young inte var bra nog för en liga som Premier Leauge. Vi har dock redan sett en spelare som Chris Smaling, som var hånad och utskarattade i United, göra karriär i Italien. Tempot är lite långsamare och spelet kommer passa Ashely Youngs ålder bättre. Men han kommer ändå att ställas mot offensivt starka spelare, där finns det frågetecken hur bra det kommer funka. Om Conte finner ett sätt att kompensera för hans bristande defensvisa spel kan han bli en riktig tillgång för Inter. Gjorde assist i sin första match och har inlett starkt. Om Inter vill vinna ligan det här året måste Ashley Young prestera. Men det finns något bakom en ligatitel också, det kommer komma en tid om något år då Ashely Young är för gammal. Han är investering för nuet och inte för framtiden och det är en investering som endast kommer anses lyckad om Scuddeton hamnar i Inters händer. Young förbättrar ändå ett desperat Inters chanser till att vinna.

4. Emre Can 

Jag tvekade länge mellan om Emre Can skulle få en högre placering. En otroligt talangfull mittfältare som inte riktigt fått den utdelning han hoppats på i karriären. Bruno går före, men endast med en hårsnudd. Cans tid i Juventus blev inte som det var tänkt men han är fortfarande en konditionsstark och fartfylld spelare som erbjuder stabilitet på mittfältet. Det kommer vara väldigt eftertraktat i Dortmund. En värvning med beröm godkänt.


3. Bruno Fernandes

En mycket omsnackad spelare. Ryktades vara på väg till Santiago Benabeu i sommras. Prislappen anseddes dock då vara för stor för Real och det är det största orsmolnet nu när affären är klar med United. Är det här ännu en spelare som United spenderar sjuka summor på bara för att de ska floppa? Troligtvis inte. Han kommer inte själv kunna dra United ur slummen, det kommer krävas mer en så för en radikal förändring. Men han är  så hett eftertraktad därför att han är en fantastisk spelare. Rekomenderar att man ska kika upp hans passningsfot, helt magnifik. Han har blicken, toutchen och kreativiteten som United saknat de senaste åren.

3. Christian Eriksen

En av de mer energisugande spelarna senaste halvåret. Christian Eriksen har varit så deprimerande att kolla på att man känt för att ta livet av sig, man märker hur han sög livet ur sin omgivning. Dansken ville ifrån Tottenham. Vilket är förståligt efter allt han gjort för de. Men Eriksen är så högt upp på denna lista för att han fortfarande är en av Europas bästa tvåvägsspelare, vi vet det även om vi inte sett det på ett tag (vilket i sig borde vara oroväckande). I Inter kan han finna det som han förlorat: Motivationen. En motiverad Christian Eriksen är farlig och lär bli en bra tillgång för Inter i några år framöver. Dessutom för billigaste tänkbara prislappen. Vi får hoppas att han kommer igång och inte blir en ny Alexis Sanches ala United.

1. Erlin Braut Håland

Det är knappt så man tror att det är sant. En 19 åring som kommer in och producerar 7 mål på sina första 3 matcher. Prisslappen för Håland var dyr, förståligt med tanke på konkuransen på Normannens underskrift. Nu kanske det börjar gå upp för alla varför. Det spelar nästa inte roll vad Dortmund lär göra med honom, om han stannar eller lämnar för en storklubb så småningom. I vilket fall som helt kommer de han bli en win-win. Det är givetvis enorm press för en tonåring med att spela under stråklastar ljuset på Borussia Park inför den gula väggen. Men så finns det ingen bättre plats för unga talanger att utvecklas än i Dortmunds facciliteter. Vi lär ha en superstjärna på gång.