Inför Kosovo

28.03.2021

Stockholm torsdag morgon. Det låg en darrande känsla i luften i Sveriges huvudstad när jag vaknade. Det var landslagssamling i Solna igen men den här gången var något väldigt annorlunda. Svensk fotbolls största var tillbaka. Zlatan Ibrahimovic gjorde i torsdag återkomst i landslaget efter 5 år. Vägen hit har varit lång och bråkig. Men när Zlatan Ibrahimovic klädde på sig den svenska landslagsdräkten den kvällen mot Georgien var det värt den långa väntan.

Det här var ju en VM-kvals match inför VM 2022 i Qatar. Att ta sig till VM är väldigt svårt. Europa har 13 platser i världsmästerskapet. I kvalet är det 55 europiska länder delade i 10 grupper som tävlar om en av dessa 13 platser. Alla 10 gruppettor kvalificeras direkt till VM medan grupptvåorna får en chans att ta sig till VM genom att spela ett playoff om de tre kvarvarande platserna. Enligt statiskt från PlayerIndex har Sverige en 25 procents chans att ta sig till VM. Inga låga odds precis.

I Sveriges grupp ingår Spanien, Grekland, Kosova och torsdagens motståndare Georgien.

Zlatan Ibrahimovic startade på topp bredvid Alexander Isak i första matchen. Båda anfallarna har fantastiska säsonger med sina klubblag i år. Flera tunga namn vilades också för Sverige i onsdags, Robin Olsson (Ställföreträdaren Christopher Nordfelt gjorde det strålande i hans frånvaro), Emil Forsberg och Albin Ekdal lika så. 

Spelet var hakigt för Sverige. Man har inte spelat matcher sen i höstas och inför matchen hade landslaget bara två träningar att spela sig ihop. Georgien har också visat sig bättre än vi trott i det här EM-kvalet då de var 2 minuter ifrån ett poängrån mot Spanien i sin match efter Sverige. Därför blev inte allt en dans på rosar för landslaget i Zlatans återkomst. Sverige förlorade viktiga dueller, slarvade i passningsspelet och bjöd Georgien på för många anfall.

Det fanns ändå mycket positivt att ta med sig ifrån Georgienmatchen, först och främst vinsten då. Zlatan gjorde mycket bra från sig i återkomsten, plockade ner bolar störde motståndarna, och slog till med en målgörande pass till det avgörande målet i matchen. Många gjorde bra grejer men problemet var att det alla aktioner Kulusevski, Claesson och gänget bjöd på utfördes i ett offensivt icke-organiserat system. Sverige såg idélöst ut. Det var mycket som inte stämde.

Det var matchen i torsdag. Nu på söndag är det dags för den andra matchen i Zlatan Ibrahimovic återkomstturné. Det är ett Kosovo som bjuder på motståndet, ett på papperet starkare lag än Georgien. Här måste Janne Andersson landslag stäpp upp en nivå i kvalitén om man inte ska göra om flera av de misstag man gjorde mot Georgien. Ett skickligare landslag än Georgien skulle göra mål på de lägen den svenska defensiven bjöd på i kontringarna under förra matchen. Men samtidigt tror jag matchbilden kommer skilja sig ganska mycket mot Kosovo och spelarna och förbundskapten har sagt att de lärt sig från Georgien matchen och har spelat ihop spelet under dagarna som gått.

Ska bli spännande att se vilka Janne Andersson väljer att spela från start. Albin Ekdal klev ut skadad i förra matchen (efter ett rekordkort inhopp) och har annonserats otillgänglig för matchen mot Kosova. Där back hade flera defensiva pjäser en tuffare match senast och frågan är om Janne Andersson inte roterar på några av platserna i backlinjen? Offensivt kan vi förränta oss en garanterad förändring. Mot Georgien startade Emil Forsberg på bänken, nu mot Kosovo borde han få en startplats. På vems bekostnad återstå att se.

Tar Sverige tre poäng mot Kosova positionerar vi oss i "Pole position". Sverige kunde inte ha ett bättre utgångsläge för att ta sig till VM 2022 i Qatar.