Hur gör vi om säsongen avlutas? Kör Playoff såklart!

05.05.2020

Fotbollen kommer få svårt att spela vidare. Flera ligor har avlutats och klockan tickar, snart finns ingen tid kvar att spela klart säsongerna. Vad blir lösningen då?

Om säsongen inte slutförs kommer TV-bolagen först och främst att vägra betala in pengarna till ligaförbunden och Uefa för den fotboll som inte spelas klart. Utan matcher försvinner också matchintäkter för klubbarna. Utan matchintäkter och TV-pengarna kommer många klubbar att gå i konkurs vilket enligt en rapport 10 italienska klubbar i Seria A kommer göra. Det är alltså klubbar i en av världens största ligor som inte kommer få ihop det, hur ska då mindre klubbar överleva?

Men det har ändå blivit nödvändigt att ha en diskussion kring hur aktuellt det är att avsluta fotbollssäsongen, trotts de ekonomiska katastroferna det skulle innebära. För alla beslut som fattas måste först och främst tas i hänsyn till den nuvarande situation och för att stoppa spridningen av Covid-19. 

Frankrike och Holland har avlutat säsongerna.

PSG automatsiskt ligamästare i Frankrike

Frankrike och Holland har sedan 1 vecka tillbaka avlutat sina respektive säsonger. Men på två olika sätt. I Holland avslutas säsongen med en ogiltigförklaring. Alltså inga vinnare utses, och ingen upp eller nedflyttning tar plats. Bara Europaplatserna delas ut efter nuvarande tabell. 

I Frankrike avslutas säsongen med tabellens nuvarande resultat som det slutgiltiga. Första placerade laget PSG vinner ligatiteln och de lag som ligger sist i ligan flyttas ned. Europaplatserna delas också ut i enlighet med de som nu är på de platserna. 
Men båda dessa avslut har lämnat klubbar långt ifrån glada, Urecht i Holland har hotat för att vidta rättsliga återgärder, "Det råder inga tvivel om att Utrecht förtjänar en plats i Europa baserat på prestationerna under säsongen". Säger de då de nu missar Europa med en liten marginal. 
Cambuur i på först plats andra divison rasar över beslutet "Det här är den största skandalen någonsin i Holländsk historia" säger tränaren Henk De Jong bland annat. Även andra placerade De Graafschap stämde in och anklagade KNVB för att se andra ligan som amatörfotboll. Även Ajax utryckte stor besvikelse bland annat Hakim Ziyech men också lagkapten Dusan Tadic som säger "Jag har förlorat en titel".
I Frankrike ser vi samma fenomen med flera klubbar redo att stämma FFF.
Upprörda känslor i holländska ligan men även i franska .

För att vi ska förstå hur hopplöst allt är så lått oss säga så här: Båda med en ogiltigförklarad säsång och en där reslutatet tas för vad det utan färdigspel kommer göra klubbar arga. Klubbar strax under europaplatserna som inte får utmana klart om europaspel i båda fallen, klubbar i andra divisionen som parkerade på uppflytningsplats i fallet av ett ogiltigförklarandet, jumboklubbarna som blir nedgraderare i högsta ligam att om säsångens slutreslutat inte är den faktiska.

De som blir missgynnade av resultatet kommer hävda att det är orättvist att en hel säsongs slit inte mynnar ut i något, eller hävda att man inte kan avgöra resultat när det finns ca 8 omgångar kvar av ligan.

Hur man än gör kommer någon klubb att bli missnöjd om spelet inte avlutas på plan. Men att spela klart en 8 till 9 matcher lång säsång kan vara en hälsorisk i nuläget.

 

Ett kort Playoff format kanske kan bli den ultimata kompromissen? .

Playoff, en tänkbar lösning?

Så vad är lösningen, hur ska man göra alla nöjda för det verkar inte gå? Ska man avluta ligan med ogilltigförklarandet utan upp och nedflyttning.  Eller ett avlut där man tar reslutatet för vad det är. Kanske det finns ett tredje sätt, ett som gör att man kan minimera risken för smitta (inte helt riskfritt) men samtidigt avgöra reslutat på plannen.

Låt endast de viktiga kamperna om upp och nedflyttning få spelas genom att Playoff, lagen får playoffa om sina platser i högsta ligan. Det är så rättvist som vi kan få det, då avgörs ödet av vem som är bäst på en fotbollsplan och inte vem som råkar ligga illa till i en tabell som inte är färdigspelad. Det skulle bli några riktigt nervkittlande matcher där hela säsongens öde hänger och spelarna ger sitt allt.

Det skulle med playoff fortfarande förvisso bli matcher, men mindre antal. De matcher som körs är sedan viktiga för att undvika dispyter.

I länder där det är en jämn kamp om guldet mellan jämnt antal lag kan man också arrangera ett Guld-Playoff, det passar i Spanien med 1 poäng som skiljer Barcelona och Real Madrid åt. Ett sådant arrangemang lär bli svårare i Bundesliga och Serie A. I Premier League behövs dock inget playoff för att utse ligavinnaren. Där är Liverpool så dominanta med 25 poäng ner till tvåan Manchester City att ingen kan hävda att de inte är rättmätiga vinnare.

Att ha playoff om europlatser är dock omöjligt. Det är alldeles för komplicerat. Vart drar man gränsen för vilka som kan vara med. Jag kanske har fel, men för mig blir det komplicerat.

Det främsta jag tror Playoff kommer kunna hjälpa till med är upp och nedflyttning, där skulle den vara som effektivast och bäst använt. Flera ligor har redan något form av playoff sytem för upplfyttning men jag tycker alltså att man ska expandera den så att det gäller även jumbolagen i högsta ligan.

Med playoff kommer fler bli nöjda än om säsongerna avlutas som i Holland eller Frankrike, även om alla inte blir glada.

Inget av tillvägagångssätten som nämnts löser det STORA problemet att om fotbollen inte spelas går flera klubbar inkonkurs. Bäst hade därför varit om fotbollen kan spelas vidare men den lösningen är osäker pga covid-19.

Vilket sätt tycker ni säsongen borde avlutas på, ogilltigförklaring, playoff, spela klart eller något annat?

Breaking 05-05, kl. 16.34: Bundesliga tar idag beslut om att DRA IGÅNG BUNDESLIGA 15 maj bakom stängda läktare. Vi inväntar mer nyheter från Tyskland.