Gör om den europeiska fotbollen!

24.11.2020

Oförutsägbarhet. Det är den kompentent som gör att vi älskar sport. Spänningen över att inte vetat hur allt ska sluta och att ständigt vara på tå. Att innerst inne kunna tro att miraklet kan ske, det som inte kan hända i den grå vardagen. Jag tror i de idealen, jag tror att de är värda att försöka främja och bevara inom europeisk fotboll. Ideal som allt mer är på väg att dö ut.

Tyvärr gör de nuvarande pengafördelningen från tv-avtalen, sponsorerna samt UEFA och det enorma gapet mellan toppen och resten en sådan verklighet omöjlig. Konsekvensen är att vi står med en sport som blir allt mer torr och stillsam. Ja förutsägbar. 

Europisk fotboll borde överväga att strukturera om till en amerikansk modell. De senaste åren har fotboll blivit allt mer förutsägbar. De senaste 20 åren har La Liga Premier League haft olika 6 vinnare medan MLB haft 10. De senaste 20 åren har Bundesliga haft 7 olika vinnare medan NBA haft 9. De senaste 20 åren har La liga haft 4 olika vinnare medan NHL haft 12. De senaste åren har Seria A haft 4 olika vinnare medan NFL haft 12.

Det går att vara ekonomiskt framgångsrik och samtidigt skapa ett tittarvänligt sportklimat som inte uppdagar för cynism. Det är bara dags att införa lite regler så att spelplanen regleras och möjligheterna vidgas. Även om det skulle innebära drastiska åtgärder.

Sport ska vara världen där det omöjliga kan hända. Där drömmar uppfylls och där alla har en chans att vinna. Inte en måltid på en 3-stjärnig restaurang som har samma rätt på menyn varje kväll.