Gareth Bale vill äta upp kakan och ha kvar den

28.05.2020

Gareth Bale gick ut i veckan i golfprogrammet Erik Anders Lang Show på ESPN och berättade om en rad olika saker. Framförallt skapade hans kommentarer om buropen på Bernabeu rubriker.

Det är mycket tråkigt att Bale känner att det har påverkat hans självförtroende att bli buropad av sin egen publik. Men samtidigt orkar jag inte höra någon snyfthistoria från Bale.

Efter en mycket bra första säsong i Madrid där han gjorde 22 mål i ligan, mål i finalen av Copa Del Rey och finalen av Champions League var han allt det där som han borde vara.

Sedan dess har inte allt gått lika bra. Problemet med Gareth Bale är att han är mer skadad än frisk, något han inte givetvis rår för, men även spelar dåligt ofta när han väl kommer till start. Insatser som den i finalen 2018 har blivit allt mer sällsynta. Det var inte förrns Bale gick ut och begärde mer speltid i media efter sin sämsta period i klubben i början på 2017 som allt på riktigt började bli toxic. 

Jag tror inte Gareth är en arrogant människa, men hans beteende har framstått som allt annat än ödmjukt. Att lämna arenan under pågående match efter att du blivit utbytt och laget ligger under är ett osmart drag.

Walesaren har genom sin dåliga attityd skaffat sig en helt del fiender i Madrid bland fanbasen kan man minst sagt säga. Så det är klart att han känner sig lite extra träffad av burop.

Det här är med burop är ändå inget unikt för Gareth Bale. Marcelo, Luka Modric och Toni Kroos är bara några av alla Real stjärnor, tro det eller ej, som mottagit burop de 5 senaste åren. Till och med, hör och häpna, femfaldige Ballon d'or vinnaren och Reals största spelare genom tiderna Cristiano Ronaldo har blivit buropad av fansen i Madrid mer gånger än jag kan räkna på mina fingrar.

Att skriva på för Real Madrid är att skriva på för massor av saker. Det är förvisso den där lyxiga livsstilen, superstar auran som omgärdar dig, titlarna och pengarna. Få klubbar är så stora, erbjuder lika mycket möjligheter och drar så många sponsorer och samarbetspartners med outtömbara fickor som Real Madrid. Sen har vi också det där andra: Pressen, de skyhöga höga kraven och förväntningarna från fansen, och ja till och med burop när man inte levererar. Det är lite av det som tillkommer när du väljer att skriva på för en av världens största klubbar.

Visst, någon dag får vi ha en diskussion om den destruktiva supporterkulturen i Real Madrid men idag är inte rätt ögonblick.

Gareth Bale måste förstå att det inte är något som unikt för honom. Som sagt Marcelo, Cristiano Ronaldo, Luka Modric och Toni Kroos alla har de gått igenom samma. Jag tycker inte fansen gör rätt varken mot Bale eller mot de andra.

Men vill man inte gå igenom dessa upplevelser, som är försåtligt obehagliga, är det lätt fixat. Real Madrid har försökt sälja Bale men 30-åringen vägrar att lyssna på några bud då han vet att ingen klubb i Europa kommer kunna betala summorna som Madrid betalar honom.

Så hur ska du ha det Bale? Du får gärna stanna i Real Madrid för pengarnas skull, trots att du är skadad 80% av tiden och ofta spelar dåligt när du väl startar, trots att du kommer i bråk med media och fansen, trots att du knappt kan någon spanska. Jag respekterar ditt beslut. Men du kan inte välja att båda stanna i Madrid och klaga på Madrid. Ät kakan eller ha den kvar.

Och under tiden, snälla Bale, spara oss din snyfthistoria.