Följ reglerna era bortskämda miljonärer!

26.04.2020

Att det ska vara så svårt att fatta. Världen befinner sig i en kris av historiskt mått. Människoliv står på spel, våra kronsikt sjuka och äldre dör varje dag. Ändå verkar det vara svårt för våra fotbollspelare att att följa de isoleringsregler och lagar som finns på plats. Det vore fantastiskt om dessa bortskämda snorungar till miljonärer kunde följa reglerna som alla andra.
 
Det surar till från mobilen. Fotbollen har stannant sedan februari men nyheterna löper ändå intakt. Handen går mot mobilen mest på grund av uttråkning som isoleringen vålat på mig än själva intresset för nyheten som popat upp. Ännu än bråkstake till fotbollsplare tänker jag samtidgt som jag läser att Mosie Kean arangerat en hemmafest mitt under den lockdown som Storbrittitanien befinner sig under. Då är det bara att lägga till honom till skaran av covidiots som heter, Masoun Mount, Jack Gerlish och Kyle Walker för att nämna några av de största namnen som brutit mot reglerna. 

De allra flesta spelare drar sitt strå till stacken. De stannar hemma och donerar en del av sin lön till sjukvården.

Men ett par dåraktiga individer drar skam över allt vad ansvar hetter. Som Jack Grealish som uppmanade alla att stanna hemma och boxtavligt tallat timmar senare åkte fast för rattfylla efter att varit på en vänns hemmafest.

Eller Kyle Walker som anordnade ett sexparty. Låt migg uprerpa: Sexparty! Under vår tids största kris. Ofattbart.

De sitter där i sina palats till bostäder, med alla pengar i värden och med all sin prakt, predikar till oss att stanna hemma för att sedan göra motsatsen. Dessa regler verkar visst bara gälla oss vanliga dödingar.

Det de gör är respektlöst mot alla oss andra som följa reglerna i respektive land, men ännu mer för de speciellt utsatta riskgrupperna och läkarna i sjukvården.

De läkare som ställer sina liv på spel i sina dagliga försök att rädda andra. Det bästa man kan göra för att vissa dessa tappra människor uppskattning är att följa de regler och lagar som finns på plats för att kontrollera viruset.

Men inte bryr sig Kyle Walker eller Moise Kean om det. Nej! Att arrangera fester hemma hos sig är för roligt för dessa bortskämda miljonärer för att avstå. Liv? Vad spelar det för roll. 

Fotbollsspelare är makthavare. Makthavare som influerar folk, speciellt unga. Med sådan stor makt kommer ett stort ansvar som måste vårdas och respekteras. När fotbollsspelare i en av världens största ligor bryter mot lagar, vad för signaler skickar det till barn?

Jag är en människa. Jag förstår att det måste vara jobbigt för dessa spelare att sitta inne i veckor ensam. Men jag inser det de flesta inser: Jag är inte den enda och reglerna gäller alla. Vi är alla uttråkad och trötta. Man måste ändå inse att vi måste ta vårt ansvar, speciellt om man har miljoner följare på instagram.

Vi är i en kris. Om vi ska överleva allt det här måste vi följa de regler och lagar som finns. Inte ge in för våra frestelser och tappa kontrollen, speciellt inte de som är förebilder för så många andra.