Financial Fair Play är ett trasigt regelverk

02.07.2020

Genom de senaste åren har toppskribenter och fotbollsjournalister bankat in budskapet om hur Financial Fair Play - UEFAs regelverk för spelarköp som hindrar fotbollsklubbar att spendera mer än deras intäkter för att främja sund ekonomiskt tänkande bland Europas klubbar - inte fungerar.

Sund ekonomiskt tänkande är långt ifrån det klubbar ägnar sig åt idag. Snarare tvärtom. Gång på gång har klubbar visat nya kreativa sätt att ta sig runt FFP. I dagarna har vi fått ytterligare ett bevis på hur ihåligt och dåligt regelverket kring Financial Fair Play faktiskt är.

Barcelona var tvungna att få in $79 miljoner genom spelarförsäljningar innan idag, Onsdag dem 1 Juli 2020, om de inte skulle hamna i juridiska problem. De har nu lyckats tagit sig ur knipan men med moraliskt ganska svagt agerande.

Arthur Melo såldes först i en affär till Juventus för $84 miljoner. Inget konstig med det. Om man bortser från att det är en skandaltaktik som ser till att man tar sig runt regelverket utan att förlora några summor av betydelse. Den andra delen av dealen med Juventus är nämligen att Juventus ska sälja Miralem Pjanic till Barcelona för $67 miljoner. Alltså har Barcelona i princip bytt en spelare mot en annan (förvisso aningen downgrade i form av Pjanic) med lite till inga konsekvenser för deras genväg genom regelverket.

Trots det moraliska svagheten i agerande är det sant att det juridisk fungera fullkomligt perfekt.

Det här är bara ytterligare ett bevis på hur dåligt regelverket fungerar. Europas storklubbar ger ett stort pekfingret åt FFP. I fall vi inte visste det redan.

FFP är ett viktig regelverk. Själva iden är nyttig. Spenderande i Europa måste kontrolleras till någon mån. Annars får vi skylla oss själva när vi står där med händerna i fickorna och en bubbla på transfermarknaden.  Men så som systemet fungerar nu är det ett skämt. 

Vi måste hindra alla klubbarna från att fuska sig runt de regelverk som finns på plats. Idag kommer alla klubbar allt som oftast undan. Där har UEFA ett ansvar att kliva in.

Om inte annat borde UEFA orka bry sig mer för sina egna intressen. Det nuvarande regelverket som klubbarna ger blanka fan i underminerar deras roll som ledande fotbollsorgan på den här kontinenten.

Kära UEFA: Vi behöver ett fungerande Financial Fair Play. Var vänliga gör om regelverket så att Europas klubbar slutar fuska sig runt reglerna. Gör ett nytt regelverk som faktiskt håller.