Europasvepet V.50 ”Roliga guldkamper runt om i Europa”

09.12.2019

Tyskland:

Den här veckan har vi på riktigt ställts inför ett surrealistiskt scenario. Borussia Mönchengladbach kan vinna Bundesliga i år! GLADBACH! Vem hade trott det. Det finns flera kandidater i racet, inte minst Bayern, men så som Gladbach har i spelet sett mest övertygande ut i år. Det vattnas i munnen över tanken att Bayerns domina i Bundesliga kan brytas. Det finns många tuffa motståndare som kan sno poäng från ett Bayern München som strular allt mer denna säsong. Matchen Gladbach genomförde mot Bayern är den mest imponerande enskilda matchen det här året för hur bra Mönchengladbach än ser ut just nu måste man ha en otroligt bra dag på jobbet om man ska slå Bayern Munchien. Det är just det som tallar mot att det kanske inte blir en ny ligamästare för om GLADBACH eller något annat lag ska lyckas måste Bayern Munciehn har tillräckligt många dagar då man inte är på topp. Vi trodde att Dortmund hade en bra chans förra året men man lyckades sabba det, framförallt för att Bayern hella tiden var de hack i häll tills sista omgångarna. På pappret finns det så klart inget snack om vem som ska vinna i år. Men fotboll spelas på gräs och det har sannerligen sett bra ut på Borussia-Parks gräsmatta så här långt.

Jag är ingen som har något emot Bayern München. Men jag hävdar att tronskifte skulle vara bra för att få lite variation. Bundesliga skulle bara dra nytta av en mer jämn och underhållande tittelstrid där vi på förhand inte är cyniska och hävdar att det inte är någon ide för Bayern kommer ändå minsann att vinna. Det har varit få överskande ligatitlar under 2010 talet. Den moderna fotbollen har skapat förutsättningar som gör det allt mer omöjligt för de mindre klubbarna, eller ens de som kommer precis efter "toppen" att konkurrerar med jättarna. Napoli var nära 2018 att säkra ligatiteln i Italien men man gick bett i sista omgången. Vi hade Leicester sjuka Premier league säsong 2016 då man lyckades vinna mot alla odds och AC Monacos imponerande ligatitel mot i Ligue 1 2017. Kan vi få sällskap av Borussia Mönchengladbach 2020 i den skaran?

England:

Om någon hade sagt till mig i måndags för exakt en vecka sedan att Ole Gunnar Solsjkers och Manchester United först skulle skola Mourinhos Tottenham på hemmaplan och sen åka över till andra sidan Manchester för att övertygande slå ligamästarna Manchester City hade jag sagt att hen borde söka upp doktor. Det var nivån på denna bragdvecka (det får man väl ändå hävda att det var?). Grundproblemet med Ole som tränare står alltjämt intakt kvar, men det är sådana här positiva insatser som Man U måste bygga vidare på. Untied har förvisso aldrig haft problem mot topplagen, inte ens i sina mest miserabla stunder, utan det är mot sämre lag som man inte kan ta alla nödvändiga poäng. Så nästa test i ligan mot Everton lär bli intressant att följa. Det gör inte dessa insatser mindre imponerande bara för det. Precis som det imponerande inte målar över de frågetecken som fortfarande hänger över Solskjaer. För vi ska inte lura oss själva, dessa matcher vanns genom samma taktik eller snarare icke taktik som norrmannen hittills spelat med. En taktik som inte alltid verkar vara så utvecklad. 

Men imponerande och roligt var det i alla fall.

***

Leicester förresten. Rävarna jagar ner motståndare efter motståndare med sin intensiva attackfotboll. Roligt att kunna se Leicester i det absoluta toppskiktet av tabellen bara 3 år efter den otroliga guldbragdsäsongen. Nu är frågan efter helgens vinst mot 3-1 mot Aston Villa om det 8 poäng gapet upp till Liverpool på förstaplatsens kan bli en guldstrid? En är det lång väg att ditt i alla fall.

Italien:

Båda Inter och Juventus misslyckades med ta guldlägen att greppa första plasten i tabellen. Inter spelade en av säsongen tråkigast matcher på San Siro mot Roma, en match som hade funkat lika bra som sömnpiller. Med det hade Juventus en fenomenal chans att ta ett psykologiskt övertag mot Inter genom att vinna mot Lazio, men man förlorade 3-1. Inte så kul för Juventus men desto roligare för oss supportar som nu har en fortsatt ytterst jämn titelstrid.

Spanien:

Joaqiun Sanches. Vilken kille! När de flesta fotbollspelare närmar sig 40 år sträcket är de halvvägs in i pensionen. Men inte denna gamla gubbe som igår producerade ett tvätt äkta hattrick. Och inte bara några biliga tjuverimål utan riktiga klassavslut. "Det är mitt livs första hattrick i mitt liv och jag tror inte jag kommer få en till". Det är sant förvisso, men det betyder bara att vi måste njuta av det här ännu mer. Det här kan var Betis legendarens sista säsong i den grön-vita dräkten (även om han själv sagt att han inte har några planer på det än) och jag hoppas att han får ett bra avslut värdigt en av klubben störta genom tiderna.

Visst har Betis så kallade "satsning" den här säsongen gått åt skogen då man med det spelarmaterial men besitter och kvalitetsvärvningar som Nabil Fekir (en trollkarl i sina bästa stunder) satsade mot topplaceringar men parkerar för tillfället på en 11 plats i mittskiktet.

****

Villareals kräftgång fortsätter. Endast 6 vinster denna säsong. Man har materialet men man får inte ut högsta nivån ur spelarna. Just nu får man inte ens ut sin sämsta nivå, utan är ännu sämre. Det här är under alla förväntningar, och under all kritik.

****

Guldefighten börjar se allt mer spännande i år och det börjar bli lite mer kännbart nu när det lider mot El Classico mellan Barcelona och Real Madrid. Årets upplaga kommer vara den mest spännande på ett tag då inget av lagen dragit ifrån det andra för mycket eller övertygat överlägset. Real verkar vara allt över lag mer stabila den här säsongen och har förlorat mindre än Barcelona. Men katalanerna har Messi och han är den där lilla (stora) skillnaden som avgör matcher i Barcelonas fördel även när Barcelona inte förtjänar det. Man har strulat en hel del och Valverde har Messi att tacka för att han inte förlorat sit jobb ännu (och en inkompetent styrelse som verkligen inte verkar vilja ge Valverde sparken).