Europasvepet V.4  "Tottenham har stora problem"

20.01.2020

Nya vecka, nya rubriker från fotbollsvärlden. Här är veckans Europasvepet  med Ayub Hussein som tar dig igenom helgens händelser i toppligorna.

England:

Tottenham har stora problem

Tottenham har stora problem för tillfället och det är nog en underdrift kära vänner. Inte känns allt stagnerat utan det framstår som att Spurs går bakåt i utvecklingen.

Vi alla vet sagan Tottenham det senaste året. Mauricio Pochettinos lagbygge nådde sin peak, stod för skräll hela vägen fram till Champions League finalen i Madrid, gjorde en av turneringens bästa comebacks mot Ajax, började hacka i ligaspelet och förlorde CL finalen mot Liverpool. Det känndes som att allt gick väldigt fort och hux flux var Jose Mourinhou tränare i Tottneham. I början var allt lugn och ro, laget lyfte sig, Soung Heung Min storspelade, Offensiven flöde, defensiven var skakig men reslutaten rullade ändå in. 

Sen dess har saker tagit en helt annan sväng. Laget har kommit ur sin smekmånad helt klart. Nu mot Watford i helgen kryssade man i sista minuten. De defensiva problem som Tottenham har har nu även mynnat ut i att även uppbyggnadspelet brister. Spurs har ett par spelare som inte längre känns som det de var en gång i tiden bland annat Vertonghen och Alderweireld. 

Egentligen hade det varit konstigt om Mourinho inte hade haft problem så här tidigt in på jobbet. Och alla i media som är på och attackerar Mou bedriver bara en häxjakt. Det är klart att du inte kan börja dela ut kritik till en tränare när han suttit på posten i knappt 2 månader.

Att Harry Kane gått och dragit på sig en skada har inte hjälpt häller. Peter Hyllman bloggar om hur Mourhihous taktiska oflexbilitet kommer göra det svårt för honom att kunna ändra seplsystemet så det funkar utan Kane. Håller med och det lär bli så att Tottenham kommer försöka att värva in en ersättare bra nog att starta i Kanes frånvaro. Lätt lär det inte bli.

Men besviken är jag ändå som Tottenhamfan. Det förklarades av Mou när han var i sitt jobb som stuidoexpert att den fotboll han spelade i United och till vis grad i hans andra sejour i Chealsea var defensivt inriktat för att det var de spelarna han hade tillgänliga. Nu har han det drömmaterial han länge velat ha för att spela sin attarktiva kontronginsfotboll med spelare som Dele Ali, Son, Lucas etc. De sensate matcherna har det varit långt ifrån vad vi fått sett.

Spanien:

CASMEIRO HJÄLTE- DET HÄNDER INTE ALLTID

Han har varit bortglömd ofta. Sällan den spelare som hyllas mest. Men ändå har han varit en av Reals viktigaste spelare när man säkrat de senaste troféerna. Men det Diego Simone sade inför champions League finalen 2016 om Casemrio är sant än idag. 

Som den spelaren som skapar ytor för sina lagkamrater och täpper till ytor, avbryter anfall och sätter upp spelet tar Casmeiro sällan rampljuset jämfört med än en låt oss säga Kevin De Bryne som smäller in mål vart och varan. Det är helt enkelt så att sådana spelartyper ofta inte får den fulla uppskatan de förtjänar, mycket tack vare att de  gör jobbet i det osynliga. Real Madrid legendaren Patrice Viera lämnade faktiskt Real Madrid i början av 2000-talet just av den anledningen. Zinadine Zidane lagets fixstjärna var en av de spelare som Viera tillät frodas i sitt offensiva spel då han lät sådana spelare som Zidane och Beckham fokusera framåt medans hans städade upp bakåt. Zidane visste att Real skulle lida utan Viera och det gjorde man också. 

Casmerio är betydelsefull på ett liknande obeskrivligt vis för Real Madrid nu. Hans stabilitet och taktiska drillning stänger alltid de inre korridorerna och gör det svårt för motståndarna att sätta upp sina anfall. 

Men igår fick han även agera målgörare 2 gånger. Vilket sätt han gjorde målet på dessutom. Först en läcker chipp som hade kunnat komma från vilken annan världsklass striker som helst, hade du inte kollat till ordentligt kanske du fått för dig att det var Karim Benzema som stött in bollen. Sen avslutar han sin makalösa dag på Santigao Bernabeu med att nicka in 2-1 på det mest självsäkra sätt. 

Att Casmiro kan göra ett mål här och där, ofta i viktiga matcher, vet vi om. Men att han gör 2 på en dag är ovanligt. Extra kul då att det var vad han fick göra! Han höll Real kvar i tittelracet i lördags och stärkte sina aktier ännu mer i mina ögon.


Italien:

CR7 ÄR IGÅNG

På tal om någon som smäller in mål. CR7 har börjat hitta nätet igen, mål i de senaste 7 matcherna. Nu tänker jag inte hypa då det är precis det man ska förvänta sig från en sådan superstjärna som Ronaldo. Samtidigt ska jag inte dra några förhastade slutsatser. Jag var aldrig oroad som många vart denna säsong för Ronaldos måltorka. Om man följt honom de senaste åren så vet han att nu när han kommit upp i åldern inte kommer igång riktigt med målproduktion och sitt elitspel förrns i Januari, för att vara som allra hetast under Mars till juni.  För att visa att han håller i sin trend måste han spela stort i första CL matcherna, vilket han brukar göra i Knockoutstage. Inte det minsta oroad och inte det minsta förvånad. Dock måste man komma ihåg att CR7 för eller senare måste börja varva ner. Åldern kommer snart att ta ut sin rätt på kroppen.