”Elden som var Tottenham måste tändas på nytt”

25.11.2019

Ibland speglar sig inte matchbilden i slutresultatet. Igår var en sådan dag. En dag då Jose Moruinhou till råga på allt var tillbaka i Premier League och Tottenham Hottspurs verkade på några dagar vara helt förbytta.

Det är förvånansvärt hur små förändringar kan få få så stora effekter. För det har knappt gått en vecka sedan Tottenham meddelad att Pochetino en av klubbens främsta tränare genom historien fick sparken och ersattes med José Mourinhou, en av fotbollens främsta tränare genom tiderna och Tottenham har börjat spela sambafotboll igen.

För när Michel Oliver blåste igång matchen på London Stadium var det det gamla glamorösa Tottenham som vi är vana med de senaste åren vi fick se. Dele Ali såg att trivas prima i sin nya roll som nummer 10, Song Houng Min välte fram som alltid, och även Harry Kane verkar ha funnit formen igen.

”Hunger”

Från första minut hängde Tottenham med i matchen och med ett hunger vi inte sett på länge kontrollerade man bollen och dikterade matchtempot mot ett West Ham som inte har en enda vinst på sina 6 senaste matcher i ligan. West Ham och Pellegrini är allt mer pressad och om han inte lyckas styra upp skutan och ta West Ham flera placeringar upp i tabellen kommer det inte sluta lyckligt för honom.

Ledning Tottenham

West Ham såg inte helt uddlösa ut men det var ändå Tottenham som hade övertaget och det skulle rättvist betala sig genom att Song Heung Min fick sätta det första målet under José Mourinho eran i Tottenham i mål.

Resultatet utökades innan halvlek av Lucas Moura, brasilianerna störtade in straffområdet och stötte in en boll från ingen mindre än Hung seung min. Briljant första halvlek från honom och från Dele Ali som snyggt skapades möjligheten till 2-0.

Precis vad Tottenham behövde efter ett jobbigt år så här långt. Även om man respekterar allt som Pochetino gjorde med klubben, vilket visade sig i den oändliga kärlek spelartruppen ända in i slutet hade för sin tränare, var det uppenbart att laget började stagnera och att elden behövde tändas på nytt. Den tendvätskan verkar var José Mourinho som verkar uppleva en mindre renässans och charmar sin omgivning som om året var 2004 igen. På sina första presskonferens har han redan kommit med ett rad utspel som lagts i Mou klassikerna.

Andra halvlek tuffade på och matchen han inte bli 10 minuter gamla innan Harry Kane, var tillbaka i målprotokollet. Ett mästerinspel från Aurier och en nick i hög klass av Kane. Inte bara 3-0 utan också ett mål som nu flyttar Harry Kane upp på tredje plats på listan över mesta målgörare i Tottenhams genom historien.

Ett starkt West Ham

Men matchen var inte slut där. För även om det verkade komma ur tomma luften lyckades West Ham bjuda på en sista starka 10 minuter där Michail Antiono fick in ett läckert mål och då två mål till skickades in på hörna på övertid från West Hams sida. Ett av de bortdömd av VAR och det andra, Angelo Ogbonnas, godkänt. 3-2 kanske inte speglade matchen fullt ut. Men tre poäng till Tottenham gör det definitivt.

Det här var precis vad Tottenham behövde trots 10 skakiga sista minuter. Tillbaka på vinnarspåret, en eldsprutande första insattas under Josés styre i klubben. Visst(!) vi ska inte vara snabba med att dra några förhastade slutsatser efter en 3-2 vinst mot ett formsvagt West Ham, men för att vara första matchen så var det sannerligen lovande.

José Mourinhou är tillbaka i Premier League. Jag vet inte kom han kommer vinna några titlar med Tottenham, men han verkar redan ha vunnit över fansens hjärta.