Efter fina säsongen - nu måste Niclas Eliasson få komma in i landslaget

26.07.2020

Niclas Eliasson har varit ett topptalang namn ända sedan han 2015 värvades till AIK och presterade riktigt bra i en tid då AIK precis förlorade sin bästa spelare Nabil Bahoui. Redan då märkte man att hans satt på något speciellt( En uttjatad klyscha men likväl en praktisk klyscha) även om han var betydligt mer ojämn än idag.

Som spelare är Eliason mångsidig med en stark förmåga att nosa upp assist men med ett tillslag på bollen som också säkerställer honom mål. Han främsta styrka kanske ligger i att han kan flyttas runt och klarar av spel lite överallt på den offensiva planhalvan. 

Norrköping köpte loss honom från AIK och i Peking fick han en större frihet än i gnaget och en större roll på plan. Han växte och producerade snart på mer regelbunden basis. Ändå var det många som var förvånade när Championship spelande Bristol köpte loss Eliasson och lovade honom en ljus framtid.

Vid så ung ålder hade han redan kommit väldigt långt, långt nog för att i min åsikt redan getts chansen i landslaget. Men den chansen kom inte än. Istället gjorde sig Eliasson bekant med sin nya vardag i England. I början var det mycket in och ut ur laget. Eliasson visade ändå upp sina guldklimpar som föra säsongen då han skickade Bristol vidare i FA-cupen mot Bolton Wanders med ett supermål.

Svensk media, svensk sportmedia i allmänhet och och svensk fotbollsmedia i synnerhet är att skylla på för att Eliasson namns inte blåst upp när det med rättfärdighet borde. Man har helt enkelt valt att inte uppmärksammas prestation. Från toppskribenterna på Sportbladet och SportExpressen är det dödstyst varje gång landslagsuttagningarna ska kommenteras. Bara en sådan sak att Fotbollskanalen har använt sig av 2 samma bild i nästa alla artiklar som rör Eliasson det senaste året säger en hel del. 

Det handlar inte om att Championship är en liga som inte brukar uppmärksammas vilket vi vet är nonsens. Engelsk fotboll, Championship inkluderat, är nästintill heligt i det sportintresserade svenska hushållet sedan stryktipset i SVT på 90-talet.

Vid det här laget borde Eliasson redan fått göra en handfull av landskamper. Och han hade varit bra, det kan jag sätta mitt namn på. 

Men så har inte blivit fallet. Så måste nu dock fallet bli efter att Eliasson spelat så bra som han gjort i världens bästa andraliga, som i kvalitet är bättre än alla förstaligor i världen med undantag för ett 10-tal. Efter den här säsongens 12 assist i ligan på mindre än 20 starter är han ett måste namn i Janne Andersson trupper det kommande halvåret (en landslagsamling räcker inte för att visa vad man går för). 

Utan att nämna några namn är det häpnadsväckande hur vissa spelare har idag och genom tiderna slagit sig in i det svenska landslaget medans Eliasson inte fått chansen en enda gång. Ett super misstag från båda Hamren och Janne.

Nu är det dags att fixa det här misstaget. Låt grabben in i landslaget. Hans start kommer säkert att inte bli lika mycket av en succé som Robin Quaison (Nåja få har ju haft ens så bra start på sin landslagskarriär sedan Quaison fick chansen "på riktigt") men så fort han blir varm i sin dräkt är jag säker på att han är en spelare som kan hjälpa Sverige att kommas långt i nästa års EM-slutspel.