Fel, Asbaghi borde inte fått sparken

05.09.2020

Saker och ting har inte klickat för Göteborg, det har minst sagt gått emot. Ändå är beslutet att sparka Poya Aspabigh fel. 

Spelet har varit där hela tiden för IFK. Man har kunnat se att det finns mycket positivt att ta med. Det är inte spelidén eller tränare som brustit. Det är istället kvalitén på spelartruppen och uppbackningen tränaren har fått av styrelsen.

Skurken i det här dramat är majoritetsaktieägarna riskkapitalbolaget IFK GBG Transferintressenter AB. Källor inifrån klubben berättar för Fotbollskanalen.se att sportcheferna Kennet Andersson och Pontus Farnerud samt till stor del klubbdirektör Max Markusson har haft förtroende för Poya medans GBG Transferintressenter AB inte varit positivt inställda till Asbaghi.

Asbaghi och sportcheferna ska enligt källan känt sig bakbundna i sitt beslutsfattande då styrelsen inte gett de förtroendet i de viktiga besluten, något alla tränare och sportchefer behöver för att skörda framgång.

Någonstans är det försåtligt att man kommer ha olika visioner, konflikter och maktkamper inom en klubb men i och med det här beslutet känns det lite grann som att IFK skjuter sig själva i foten. De små framgångar som Göteborg faktiskt har skördad och de stora framsteg de tagit har mycket kunnat tillskriva Poya som gjort under med en undermålig trupp.

Självklart måste man kritisera sviten på 2 vinster och 11 oavgjort i år. Det är inte bra nog. Men någonstans har det inte varit 11 dåliga oavgjort utan faktiskt matcher Göteborg med bättre avslut på topp faktiskt borde vunnit. Man såg att man tog steg framåt i spelet och utvecklades. Försvaret hade en grund man inte hade att stå på i början av Poyas tid och anfallet kan luckra upp även de större klubbarna. Men sen har det vart de där jävla avsluten som inte velat gå in. De attans avsluten.

Jag har faktiskt svårt att se någon som redan nu eller det närmaste året skulle kunna kliva in och leverera lika bra långsiktigt med de här spelarna. För var det en sak som var tydlig med Poya Asbaghi så var det att han tänkte långsiktigt. Nu får han inte tänka alls, inte för Göteborg i alla fall. 

Ayub Hussein