Det här året var en besvikelse- nästa år måste Inter leverera

23.07.2020

Italiens mest storsatsande klubb har haft en ombyggnation det senaste året. Man gick all out på marknaden och säkrade stora namn som Romelu Lukaku, Alexis Sanchez, Diego Godin e.t.c. men man landade även en av världens främsta tränare i form av Antonio Conte.

Med all investering och fiolsäsongens framsteg känns de tuffa mörka åren som Inter Milan har upplevt nu under 2010-talet vara långt borta. 

Saker har som sagt ljusnat för Inter efter det nya köpet av klubben. Nya kinesiska ägarna har rustat upp Inter med cash och man är nu inte ett skabbigt lag som kämpar för Europa League platser utan tillbaka i toppskiktet i tabellen.

Ändå kan jag inte låta mig bli frustrerad med det här Inter laget, speciellt som man låtit ligan glida ur sina händer under andra halvan av säsongen. De senaste omgångens sega poängtapp har varit lite extra frustrerande då Inter rimligtvis borde ha vunnit flera av de.

Ännu mer irriterande blir det när man ser till att Juventus inte har ett, med Juventus mått mätt, värst bra år. Italiens kungar har inte riktigt varit lika oslagbara eller sätt långt lika skräckinjagande som de gjort under sina senaste 8 Serie A vinster.

Säsongen började i själva verket hyfsat för Inter Milan. Trots att det här var första säsongen för bygget såg laget ändå relativt samspelat ut. Speciellt Lautaro Martinez och Romelu Lukakus samarbete uppe på topp fick en att klappa av glädje. Men sen kom smällen i Champions League mot Barcelona. Man kämpade för ett sista hopp om att ta sig vidare från gruppspelet när en ung Ansu Fati, Barcas underbarn, kom och släckte ljuset på San Siro.

Sedan dess har ligan blivit främsta prio vilket sågs bli en viktig fördel för Inter när huvudkonkurrenten Juventus skulle var upptagen på två fronter med ett CL slutspel vid sidan av.

I Januari förstärkte dessutom Inter med ytterligare spelare i form av Christian Eriksen som anlände från Tottenham, tillsammans med Ashley Young (United) och Victor Moses (Chelsea). Inte små och obetydande värvningar.

Visst höll man sig kvar bra i fighten till en början. Det var game on tills Paulo Dybalas läckra vristing i derby d'Italia som gav Juventus vinsten och som blev ett slag i magen för Interlaget.

Efter corana uppehållet har de svartblåa missat varje chans att knappa in på zebrorna efter poängtapp mot Sassuolo, Bologna, Verona, Roma och Fiorentina.

Om man sagt i början av säsongen att Inter skulle säkra en andra plats bakom Juventus (för snällhetens skull räknar vi att de går om Atalanta som nu innehar 2 plast med 1 poängs marginal ner till Inter) skulle de flesta säga att detta var något bra och en positiv utveckling. Det är fortfarande en bra och positivt utveckling men samtidigt under omständigheterna måste nu detta ses, om inte som ett misslyckande, så i alla fall som en stor besvikelse sett till hur säsongen spelade ut sig och med tanke på hur många chanser Juventus gett Inter att ta ledningen. Inter hade och borde leda ligan nu om man haft kunnat kapitulera på Juventus snedsteg.

Men vi ska inte nedvärdera de bra delarna av deras insats i år. Försvaret har blivit solidifierat, på mitten har Brozovic blivit ett ankare och anfallet har vi redan nämnt är ljuvligt sött. Bakåt är Handanovic en lika trygg utpost som alltid.

Inför nästa säsong kommer pressen att verkligen ligga på Inter. Fansen, media och ägarna kommer förvänta sig steg framåt - vilket nu innebär ligaguldet.

Egentligen det hela kanske är orealistiskt, Juventus trupp är mil år före Inters, men just hur mycket pengar man spenderat sätter ändå pressen på laget. Något som är ironiskt då man ändå måste spendera mer om man ska nå Juve.

Ett 2-3 spelare behöver att värvas till försvaret för att stärka upp bakåt men kanske också framåt där Lautaro och Lukaku behöver bli avbelastade.

Största problemet för Inter är att de inte har råd att ha en dålig dag medans Juventus kan ha råd att ha flera. På en dålig dag kan Juventus ändå lätt kamma hem vinsten mot Hellas Verona eller kämpa till sig 3 poäng mot Napoli. På en bra dag kan Inter göra samma men på en dålig dag kan de inte alltid. En fråga om lägsta och högsta nivå med andra ord.

Att räkna med att Inter Milans lägsta nivå, inom en överskådlig framtid, kommer nå Juventus lägstanivå (med all den bredd och kvalité den har) är inte rimligt. Men det Conte kan göra med sitt lag är att se till att de hela tiden ligger på sin högsta nivå och hoppas på att Juventus faller dit i sin arrogans de sämre dagarna (vilket de kommer göra).

Det var aldrig någon som påstod att det skulle bli en lätt uppgift att ta an Juventus, Italiens kungar. Men det är en uppgift som Inter måste lyckas med nästa säsong, om inte annat måste någon titel lyftas mot skyn i Milanos svart blåa delar. Annars fruktar jag vad som komma skall. Trots allt borde Inter hålla hårt om Conte.


Läser du bloggen? Gillar du det du ser? Skriv med sin feedback till oss här.