Det blir en spännande ligastrid

21.03.2021

La Liga. Det blir en spännande ligastrid. Kanske den allra mest spännande sedan 2016. Då var det en kamp in på målsnöret när Barcelona säkrade ligaguldet på sista dagen med en 3-0 vinst mot Granada. Inför de 10 senaste matcherna låg Barcelona tryggt förre Real Madrid. Men snart gick allt utför. De kommande matcherna spelade man först lika och sedan förlorade tre matcher på raken vilket ledde till en kris i Barcelonalägret.

Inför de 10 senaste matcherna i år ligger Atletico uppe i toppen på säker mark med fyra poäng ner till Real Madrid och sex till Barcelona med 10 omgångar kvar. Samma läge som 2016. Då som nu ska mycket till för att Atletico ska tappa det här. Ändå är det in omöjligt. De senaste veckorna har Atleti form pekat neråt. Man spelad lika Getafe och igår var man en straffmiss ifrån att spela lika igen mot Alavés. Det räcker med ett misstag för att de hungriga hundarna Real Madrid och Barcelona ska snappa upp. 

Samtidigt har Atletico Madrid ett tufft spelschema kvar. Där i väntar bland annat Barcelona, Atletico Bilbao och Real Sociedad. Redan nästa vecka åker Diego Simones mannar ner till Andalusien för att ta an Sevilla. Det är många tuffa matcher Atletico borde vinna men där de är långt ifrån garanterade en seger.

I första hand avgörs allt av vilka som kommer kunna skruva upp fokuset mest under säsongens sista tredjedel. I andra hand avgörs allt av vilka som kommer spela med den mest brådskande känslan. Vinnande lag har alla en karaktäristik drag att spela som att allt står på spel och ha en större vilja än motståndarna. Det lag som spelar med mest vilja och känsla av brådska vinner racet. Risken jag ser för Atleti är de låter lillebrorskomplexet slå in. De får inte hitta sig själva liggandes i det mentalt underlägsna läge gentemot "storebror" Real Madrid de ofta befunnit sig i de senaste åren.  

Den här ligastriden är långt ifrån slut. Jag skulle inte räkna ut Real Madrid och Barcelona riktigt än. Men allt annat en trofén hade varit en besvikelse för Atletico Madrid.