De ska åka med till EM

04.04.2021

Den sista landslagskampen mot Estland i den här landslagssamlingen har spelats och Sverige går obesegrade genom alla matcher. Träningslandskampen mot Estland var oerhört viktigt för flera av spelarna som ville imponera på Janne Andersson för att slå sig in i EM-truppen.  Med några månader kvar till EM kan vi börja gissa vilka som följer med och vilka som stannar hemma.

Inför matchen fanns få platser öppna i Janne Andersson landslag. För flera spelare var det här chansen att vissa vad de gick för och att de har att en plats i den 23-manna trupp som ska spela EM. Robin Quaison visade att han är ett självklart inslag i den svenska EM truppen efter en pigg insats mot Estland. Hans anfallskollega Marcus Berg gjorde ännu större avtryck med sitt slit och defensiva arbete och sätter press på Janne Andersson att plocka in honom i startelvan igen. Men den spelare som verkligen gjorde den bästa intrycket och ökade sin chans att komma med till EM är Jens Cajuste

Inför var han inte min förhandsfavorit att ta sig till EM, utan jag trodde mer på Mattias Svanberg som vart med längre i landslaget och gjort det bra i Bologna i år. Men efter Cajustes starka insats mot Estland och Svanbergs (som också startade) svaga insats kan vinden ha vänt. Det återstår att se. 

För det är möjligt att båda inte kommer med i EM-truppen om Janne Andersson väljer att ta med en extra mittback, utöver Pontus Jansson, VNL, Helander och Danielson, som då skulle vara Anderas Granqvist. Petar Janne bort Granqvist rakt av mot en annan mittback, låt säga Pontus Janson som ligger illa till efter Filip Helanders bra insatser mot Georgien och Kosovo, kan fortfarande en av Cajuste och Svanberg plocka en plats.

Annars kan en femte mittback plockas in på bekostnad av Emil Kraft. Sverige förlorar då bredd på högern då Mikael Lustig skulle vara den enda ordinarie högerbacken i truppen men Sebastian Larsson har i ifjol spelat på högerbackspositionen och gjort det bra där. Emil Kraft imponerande dessutom inte mot Estland utan förlorade dueller och var osynlig framåt.

När förbundskaptenen väljer ut sin EM trupp tycker jag bredd är det som ska prioriteras. Det är inte bra att dra ner på en högerback, eller en mittfältare, för det behövs konkurrens och ersättare vid skador. På varje position ska det finns alternativ och diversitet i spelarstilar. På set sättet kan Janne matchcoacha och vara reaktiv i förhållning till motståndarens kvalitéer.

Själv skulle jag plocka med Jens Cajuste förre Mattias Svanberg. Det är väldigt tufft att behöva peta bort Mattias Svanberg som jag känner är en enorm talang och har kvalitéer som är väldigt sällsynta i det här landslagets innermittfält. Tyvärr kan bara 23 spelare tas ut i den svenska landslagstruppen i mästerskap som det ser ut just nu.

Det finns ett förslag på bordet som många av Europas förbundskapten står bakom som skulle utöka trupp bredden från 23-mann till 26-mann i EM. Det skulle lösa all Janne Andersson huvudvärk. Men än så länge har inget blivit igen klubbat.  

Tills det att förslaget blir verklighet kommer flera av spelarna att känna pressen på axlarna. Ken Sema, Jens Cajuste, Gustav SvenssonJesper Karlsson för att nämna några på mittfältet, riskerar alla att bli utlämnade ur sommaren EM mästerskap. Det hade svidit för många att få det där samtalet där du får höra att du inte kommit med i truppen. Av alla de namnen tycker jag Ken Sema ligger absolut bäst till att ta en plats i EM-truppen.

Det är en jobbig situation för flera av spelarna som inte kunde ta sig till den här landslagssamlingen på grund av corona och visa för Janne Andersson att de har en plats i den här EM-truppen. Nu har det sista tåget gått för att visa Janne vad man kan framför hans ögon i landslaget fram tills EM.

Det kommer att svida för många supportrar oavsett hur det blir. Det är en sådan enorm konkurrens i Sveriges landslag, speciellt på det offensiva positionerna, att inte alla kan följa med till EM. Som förbundskapten måste du definiera de talanger och kvalitéer du har i spelarna och sedan välja ut de som passar in i ditt spelsätt bäst. Där har ju Janne Andersson redan sin stadiga nyckelgrupp av spelare som är inskolade i spelstilen och som alla passar som handen i handsken i Janne Andersson spelsätt.

Sverige har aldrig haft lika mycket mångfald och bredd i spelarkvalitet som nu och det behövs. Det är bara bra att ha en mångsidig grupp med spelare med olika utmärkande egenskaper.  Det behövs den där kreatören som slår avgörande passningar och hittar ytor och luckor, det behövs den rutinerade ledaren som löper trofast och lojalt, det behövs den starka targetplayern som vinner alla bollar och det behövs den osjälviska som prioriterar sin lagkamrater förre sig själv. Alla spelar en viktig roll i det pussel som blir ett lyckat mästerskap i fotboll. Jag tycker därför det finns ett intresse av att behålla en sådan ledare som Anderas Granqvist i truppen om han kan vara 50 procent av sitt forna jag innan skadan då han han ledaregenskaper som endast ett par andra i laget bär.

Jag tycker även att det ska vara självklart att Ken Sema tar en plats i truppen trots att han hade en dålig match mot Estland. Ken har slitit på så länge i landslagströjan. Även om gamla meriter inte ska vara grund för att man kommer med nu anser jag att Ken Sema fortfarande är så bra när han är i form att Sverige kan dra nytta av honom. På grund av konkurrensen är han inget startmaterial men han är definitivt värdig en EM-biljett.

Det kommer bli spännande att se vilka som kniper de sista platserna i den 23-manna trupp som får representera Sverige i det uppskjutna EM-mästerskapet 2020. Och Janne Andersson kommer säkert att ta något beslut annorlunda från vad många Facebookexperter säger.

Nu har det blivit dags att luta oss tillbaka och tålmodigt vänta tills Janne Andersson tar ut sin landslagstrupp för det uppskjutna Europamästerskapet i fotboll 2020. I maj kliver han upp på podium i presskonferensrummet på Friends arena och annonsera sin trupp. Då borde följande spelare vara uttagna. 

Målvakter:

Kalle Johnsson, Kristoffer Nordfeldt, Robin Olsen.

Kommentar: Kristoffer Nordfelt lirar nästan aldrig fotboll i landslaget, ändå är han en veteran och när han väl fick chansen igen storspelade han mot Georgien. Robin Olsson vet vi redan hur bra han är. Kalle Johansson dessutom är ett stabilt tredjeval och har fått mycket beröm från Janne Andersson. Sverige har en stark uppsättning spelare på målvaktsposten.

Högerbackar:

Mikael Lustig, Emil Krafth.

Kommentar: Om UEFA inte utökar antalet tillåtna spelare i landslags trupperna kan Emil Kraft ligger illa till om Janne funderar på att plocka in en fem mittbackar och väljer att skära ner på en högerback. Men Krafth i mitt tycke ger bredd och konkurrens till en inte längre lika bra Mikael Lustig.

Mittbackar:

Viktor Nilsson Lindelöf, Filip Helander, Pontus Janson, Andreas Granqvist.

Kommentar: Jag skulle gärna vilja se en Andres Granqvist och Filip Helander på de sista mittbacksplatserna men Marcus Danielson är ingen dålig spelare och är dessutom mycket uppskattad av Janne Andersson. En annan spelare som är uppskattad av Janne är lagkapten Andreas Granqvist. Som fotbollsspelare är egentligen Andres Granqvist slut. Problematiken här är att Andreas är 39 år, kommer tillbaka från skada, spelar i Superettan och har inte spelet för landslaget sedan 2019.Jag respektera dock Janne Andersson och om han vill hålla fast vid sin lagkapten har han mandatet att göra det. Framgång föder makt. Och Janne Andersson är Sveriges bästa förbundskapten i modern tid. Trots att många experter inte håller med mig anser jag inte att Marcus Danielson, en spelare som lirar i kinesiska högsta ligan, har något att göra i Sveriges landslag.

Vänsterbackar:

Ludwig Agustinson, Pierre Bengtsson.

Kommentar:

Här finns det inga anmärkningar. Båda vänsterbackarna är precis som högerbackarna givna i truppen och är bra spelare som kan ge Sverige en trygghet på kanterna. Martin Olsson drömmer om att ta tillbaka sin vänsterplats men det kommer inte hända till EM.

Mittfältare:

Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Kristoffer Olsson, Jens Cajuste. Emil Forsberg, Viktor Claesson, Dejan Kulusevski, Ken Sema.

Kommentar: Många lyfter fram Sveriges offensiv som den starkaste delen men jag vill flagga för den enorma bredden på mittfältet. Här finns defensiva ankare, geniala passningsfötter, poängspelare och lagspelare. De sista två platserna är de som är öppna och där gör Matias Svanberg, Ken Sema och Cajuste upp. En av de måste ryka. Cajsutes defensiva egenskaper är väldigt nyttiga för Sverige och är en bra backup ifall Sebastian Larson skulle gå sönder. Ken Sema har vart med så länge i landslaget och är dessutom fundamental i klubblaget den här säsongen. Som han spelat går det inte att hålla honom utanför truppen. Tyvärr, tyvärr för Svanberg skulle jag plocka ut honom. Men det är möjligt att Janne gör ett annan val här. Allt här kan dock bli annorlunda om UEFA utökar trupperna. Då kanske båda Svanberg och kanske Jesper Karlsson hänger med utöver de redan ovan nämnda.

Anfallare:

Zlatan Ibrahimovic, Alexander Isak, Robin Quaison, Marcus Berg

Kommentar: Kung Zlatan, La ligas bästa svensk, Tysklands bästa svensk och Marcus Berg ska till EM och kommer att om inga skador drabbar de göra ett starkt mästerskap i den blågula tröjan.

Bring it!