Döda inte fotbollen, låt den befria människor istället

16.12.2019

I helgen tog Arsenalstjärnan Mesut Özil till Instagram för att försvara minoriteten Uigurer i Kina som är fängslade i internläger där de utsätt för tortyr och bestraffning. Arsenal backade från uttalandet snabbt och nu står fotbollen inför ett test: ska man stå upp för pengar, eller stå upp för mänskligheten.

Mezut Özil i Arsenaltröja.

Uppgifter läckte till ICJI, internationella journalistnätverket föra veckan inifrån Kina. Interna dokument som av experter bekräftas vara från den kinesiska staten vittnar bland annat om tortyr och andra övergrepp på den muslimska minoritetsgruppen uigurer. Muslimerna sätts i  interneringsläger där de punktbevakas och tvingas lära sig lojalitet till centralregeringen i Peking. 

Den kinesiska staten har upprepade gånger visat upp bristande respekt mot mänskliga rättigheter. Regimkritiker kidnappas och mördas, korruptionen är invävd i det politiska systemet. Och så har vi koncentrationslägerena. Eller omprogrammeringslägrena vilket begrepp man nu föredrar.  

"De bränner deras Koraner. De stänger ner deras moskéer. De förbjuder deras skolor. De dödar deras heliga män. Männen tvingas in i läger och resten av familjerna tvingas leva med kinesiska män. Kvinnorna blir tvingade att gifta sig med kinesiska män" Skriver Mezut Özil. 

Jag vet att många tycker sådana här ämnen inte är relevanta att tala om inom fotbollen men jag håller inte med. Fotboll är en samhällskraft, något som förenar människor och bidrar till en positiv förbättring i samhället. Exemplena på fotbollen som positiv kraft i samhället är många: Franska landslagets "black, white, arab" som förenade ett splittrat Frankrike, katalanerna som i flera decennium förde kampen mot Franco Regimens förtryck i Katalonien genom FC Barcelona, Mohamed Salah som genom sina prestationer på fotbollsplan fick islamofobin i Liverpool att sjunka med 18,9%, i Sverige där fotbollen är ett viktigt redskap för att integrerar nyanlända i samhället eller för den gemenskap den erbjuder för alla utsatta barn världen över som har fotbollen som enda tillflyktsort från deras kaos i vardagen. 


Fotboll har en styrka att dra fram de starkaste känslorna inom folk, ibland dåliga, men allt som oftast de bästa. Det här är den största sporten vi talar om. Det är därför som fotbollens ledande organ, klubbarna och framförallt de som de små barnen ser upp till, spelarna, har en moraliska plikt att engagera sig i aktuella samhällsproblem med tanke på den otroliga plattform de har. Med de stora massor de når ut till är de makthavare i dagens moderna samhälle och makthavare har ett ansvar att utöva sin makt med vördnad. Stå upp mot orättvisor på denna planet, vare sig det handlar om att motarbeta rasism på läktarna och i samhället, donera pengar till välgörenhet eller stå upp för mänskliga rättigheter och människor som är inspärrade i fångläger likt djur. Låter det för orimligt? Fotbollen har ett ansvar.

"Fotboll har ett ansvar."

I en ideal värld tar fotbollen ansvaret att stå upp i en tid då världens ledare och de förtroendevalda har svikit den muslimska minoriteten Uigurer i Kina helt. Vem för dessa människor kamp? Vem står upp för deras lidande? Kan Mesut Özil göra det? Ja. Kan Arsenal göra det? Tydligen inte. Kan fotbollsvärlden göra det? Jag vet inte.


Kina och NBA krisen

I oktober i år drog en stor krissituation fram över den amerikanska basketboll ligan NBA. Kina är en enorm aktör på den amerikanska basketboll marknaden. Av de ca 17 miljarder kr NBA omsätter årligen står Kina för en stor del av den kakan. Alla som tittade på NBA matcher från den amerikanska publiken förra säsongen var ca 4 miljoner tittare. Den kinesiska publiken? Den den var 800 miljoner stor (!).

Basketboll är enormt i Kina och det absoluta favorit laget Houston Rockets. Där spelade Yao Ming, Kinas största basketboll stjärna genom tiderna, från 2002 ända tills hans sista säsong i 2011.

Så när Houston Rockets "General Manager" Daryl Morey i en tweet i oktober tidigare i år gav sitt stöd till de pro-demokratiska protester som skedde i Hongkong fick det stora konsekvenser. Kina meddelade att man tar ner samtliga NBA matcher för Houston Rockets den kommande säsongen, ställde in flera event som skulle ta plats den veckan, förbjöd allt som hade med NBA att göra och hotade med att plocka ner NBA matcher totalt i landet. Något som hade känts i amerikansk ficka.

Moreys tweet

NBAs President Adam Silver svarade diffust att man står upp för Moreys rätt till yttrandefrihet samtidigt som man snabbt samlade ihop en delegation för att åka till Peking för att be den kinesiska regimen om ursäkt. Spelare som varit kända som aktivister och social rättvisa kämpar likt Lebron James vek sig totalt när han deklarerade att tweeten var dum och oansvarig. Lika så lade sig Houston Rocket platt på marken med lagets 2 stjärnor Russell Westbrook och James Harden kom ut och bad om ursäkt för sin kamrats uttalande. Chockerande scener utspelade sig på en av lagets presskonferenser när en CNN reporter fick sin mikrofon konfiskerad av personalen när hon försökte ställa en fråga om tweeten och om det är passande för USA att bli dörrmatta till den totalitära regimen i Kina? Så var det med att stå upp för demokrati, mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och de miljoner människor i koncentration lägret blev återigen lämnade åt sitt eget öde.

Lebron James Los Angales Lakers, Russel Westbrook och James Harden Houston Rockets, Adam Silver NBA Kommissionär 


Bränner Öziltröjor

Striden har nu kommit till Europa och till fotbollsvärlden. En strid som fick sitt startskott i helgen när Mesut Özil stod upp för de inspärrade Uigurer. Trots att özil står upp för Uigurerna så har han mött motstånd. Självklart från Kina, men inte ens hans egen klubb står bakom honom. Arsenal gick snabbt ut och fördömde det han sade med förklaringen att man inte agerar sig i politiska frågor. Att koncentrationsläger i själv verket har väldigt lite med politik att göra är självklart inte lika intressant.

Från Pekings håll lät man sig inte vänta med svaret. Demonstranter tog till gatan och brände Öziltröjor och Arsenals match mot Manchester City togs bort från statliga tv-bolaget CCTV. Kinas Utrikes Departement har också hävdat att Özil blivit vilseled av "Fake News".

En tuff utmaning som satt Arsenal på test, och man ser ut att välja pengarna framför allt annat. Men samtidigt är det den världen vi lever, en värld som styrs av pengar. Det här är inte en strid Arsenal har valt, det är ingen de vill veta av heller. Media har inte heller vissat större intresse för att lysa upp detta hemska förtryck. Men det kommer inte stoppa Mezut Özil från att bry sig.

Inte heller kan det stoppa någon annan fotbollsspelare från att tala ut om de verkligen vill. Det måste de göra nu annars dör allt fotbollen står för ut. Fotbollen har ett ansvar gentemot dess utövare att leda vägen mot en värld där vi kan tro på en bättre framtid. För det är vad fotboll är: Drömmarna, optimismen, att aldrig ge upp.  Det är vad fotbollen inte kan vara om den inte finns där för alla.

”Låt inte fotbollen dö låt den släppa människor fria.”