De kan boka sina platser till semifinalen

19.03.2021

Då var vi här igen, i kvartsfinal i den mest prestigefulla turneringen. Lottningen tog plats i fredags och en hel del intressanta lottningar drogs fram. Först och främst möts förra årets finalister Bayern München och PSG igen, den här gången i ett mycket tidigare skedde. Vinnare i den här matchen kan vinna hela turneringen. Men vi bjuds även på en David mot Goliat kamp i form av Chelsea mot Porto. Det ska bli spännande att även följa Manchester Citys kamp mot sina egna spöken och demoner i kvarten, vem vet kanske de lyckas strula till det för sig själva igen? Frågorna är många men svaren är färre. Det är dags för den bästa delen på säsongen. Det är dags för kvartsfinalerna i Champions League.

Chelsea -Porto

Just nu ser inget ut att stoppa Chelsea. Sedan Tomas Tuchel tog över i januari har laget gått obesegrade, tagit ett imponerande steg framåt och ser ut som the dark horse att vinna turneringen. Atletico Madrid har vart ett av Europas bästa lag hela säsongen och Chelsea städade undan de i åttondelsfinalen. Nu möter de ett Porto som är orädda, som inte viker från några utmaningar, som spelar mot klubbgiganter med ett gäng nobla riddares mod och som är turneringens bästa lag på kontringsattacker.  Tränaren Sérgio Conceição har imponerat mycket på mig och har visat att han är snart redo för ett uppdrag i en större klubb. Men trots att Porto gick välförtjänt vidare mot Juventus är de underdogen i det här mötet. Porto lidder dessutom ett stort avbräck då anfallskrigaren Mehdi Taremi är avstängd i första mötet. Om Chelsea ger Porto en möjlighet i form av ett misstag att skada de kommer dock Porto att ta den chansen. Så Chelsea måste vara försiktiga att inte underskatta portugiserna men de blåas spelarkvalitet i kombination med Tuchels taktiska geni gör att allt annat ett avancemang hade varit säsongens chock.

Chelsea 70 %

Porto 30%

Real Madrid- Liverpool

En repris av finalen 2018. Real Madrid har vart borta från La Liga titeln hela säsongen men har närmat sig Atletico Madrid de senaste veckorna. Zinedine Zidanes skepp verkar allt mer ha vind i segel efter den gungiga starten i CL. Över två matcher måste Real med sin nuvarande form anses vara favoriterna. Liverpool är ett lag vi vet sitter på de några av bästa spelarna i världen i form av Salah och Mané men tyvärr har hela säsongen varit en besvikelse för Jürgen Klopps mannar som är skadedrabbade och lider av dåligt självförtroende.  Real Madrids veteranstjärnor Ramos, Modrić och Benzema levererar fortfarande på en otroligt hög nivå och du kan räkna med de i varje match vilket man inte kan säga för alla Liverpools spelare i stunden. 

Real Madrid har ett stort problem inför nästa säsong med en generationsväxling som gått åt skogen men för tillfället kan de stora veteranerna ledda Real till semifinal i en, för många spelare, allra sista dans.

Real Madrid 60%

Liverpool 40%

Manchester City -Dortmund

Jag vill respektera det Borussia Dortmund gör i Europa och mer specifikt vad Erling "Superfantastisk" Håland gör i Europa den här säsongen. Men sanningen är den att Dortmund inte ska ha någon chans att slå Manchester City i ett dubbelmöte. Manchester har varit tillbaka till sitt vanliga dominanta sätt det här året och och med sin spelartrupp och skicklighet ska det här vara en icke-fråga. Det enda hoppet Dortmund har är om Manchester City blir lamslagna av sitt kvartsfinalspöke igen. De senaste fyra åren ha Manchester City åkt ur Champions League i kvartsfinal. Alla gånger mot på papperet sämre motstånd. Dortmunds lilla chans är att hålla huvudet högt och be att Manchester City skämmer ut sig igen. Men mycket tallar för att i år blir året då City bryter den mentala barriären och avancerar till nästa omgång. Väl där finns ingen garanti att City vinner. 

Manchester City 75%

Dortmund 25%

PSG- Bayern München

En till repris av en final, denna gång från förra året. Det här var värsta möjliga motstånd för båda klubbarna så här tidigt i turneringen. PSG har spelat upp sig sedan Pochettino blev anställd efter årsskiftet och är förhandsfavoriterna till att vinna hela CL i år (i mina ögon). Det här är ett möte där båda vinnarna på förhand har lika stora chanser att vinna. Vi alla vet att Bayern var de som gick vinandes ur striden i finalen 2020. Tyskarna fick lyfta bucklan med de stora öronen och PSG gick av plan med tårar i ögonen. Jag ger PSG det lilla övertaget just på grund av att inget lag förutom Real Madrid vunnit Champions League två år på raken och för att PSG har ett enormt revanschsugen. Men inget är säkert i den här mötet.

Vinnaren av den här striden vinner hela Champions League. 

Jag vet inte men magkänslan säger att detta är PSGs år.

PSG 55%

Bayern München 45% 

Lottningen är klar. Snart drar kvartsfinalerna igång. Härifrån räknas varje detalj. Härifrån betyder varje centimeter allt. Härifrån har inte lagen råd med misstag och spelarna måste prestera på den högsta nivån. Härifrån satsar man stort eller åker hem. För vinnarna kan det inte existera kompromiss, endast styrka. Härifrån kan varje mål göra dig till en hjälte och varje ögonblick kan vara avgörandet. 

Äran är inom räckhåll, du bara måste luta dig över kanten och våga fånga ögonblicket. 

Det här är slutspurten i Champions League.