De här vinner Bundesliga 2020

10.05.2020
RB Leipzig

Kommer topp 3 men vinner inte ligan.

 

Strykor: Med sin vertikalspelande fotboll har RB Leipzig blivit ett konstant hot mot sina motståndare, alltid redo med en hög press och snabba kontringar. Julien Nagelsmans lag har bland de högsta siffrorna för flest skott på mål per match i ligan och med Timo Werner på topp kan mål komma när som helst. Leipzigs fotboll är simpel i sitt utförande men ändå effektiv.

Svagheter: Överbelastar man Red Bulls gullgossar i deras defensiva planhalva under deras speluppbyggnad kan man lätt ta bollen från de och få in ett mål. Detta har gjort de sårbara bakåt. Ett väldigt ungt Leipzig lag som aldrig vunnit något ställer dessutom frågor hur bra man kan hantera pressen av en intensiv titelstrid med Bayern München. 

Stjärnor: Timo Werner som ryktas skriva på för Liverpool i sommar, och som är glödhet med 21 mål så här långt. Något som ger honom andra plats i skytteligan endast bakom målmaskinen Robert Lewandowski, samtidigt som han har 4 mer assist än polacken. Men även Christhopher Nkunku, PSGs akademi spelare som är Leipzig assistkung och är viktig för spelet.

Dortmund

 

Tar en placering bland topp 3 men vinner inte guldet

Styrkor: Under Jurgen Klopps tid i klubben vann laget Bundesliga 2 gånger med tyskens ökända gegenpressing som drillade spelare i ett system som höjde deras kvailiter, och fick de att pressa så fort laget tappade boll högt upp i banan. Så lyckades man bli ett vinnande lag. Men en sådan fotboll är väldigt slitsam, något som Jurgen Klopp skulle erfara senare. Klopp lämnade klubben efter en dålig 2014/15 säsong. Sedan dess har Dortmunds största problem varit taktisk kontinuitet. Tränare har kommit och gått: Tomas Tuchel, Peter Bosz, och Stöger, och varje tränare har sedan ändrat mellan flera olika spelsystem och taktiker. Favre, som anlände 2018, har dock gett Dortmund det de behöver, taktisk stabilitet. Han har förvandlat Dortmund till ett lågtförsvarande lag som inte pressar lika aktivt men som är mer effektiva på att skära av motståndarnas passar. Dortmund under Favre tar också mindre skott på mål än vad Stöger och Bosz Dortmund gjorde men gör ändå mer mål. Jadon Sancho och Erling Braut Haaland har varit bidragande i att ta offensiven till nästa nivå. Dortmund borde vunnit förra året men gjorde inte det vilket kan nu ge de revanschsug och extra motivation. Haaland och Sanchos samarbete är det som kan kanske dra de över mål den här gången?  

Svagheter: Trots att Dormund med hjälp av några nyförvärv som Achraf Hakimi och Axel Witsel (och Favres trollstav) fått en taktisk stabilitet är resultaten fortfarande upp och ner. Senaste året var de nära att vina guldet men genom att slarva bort poäng i slutet så satte de krockben för sig själv. Ibland är Dortmund sina värsta fiender helt enkelt. I andra ligor har du råd att tappa poäng men i Bundesliga kan du inte slarva om du vill vinna (såvida du inte heter Bayern München).


Stjärnor: Jadon Sancho och Erling Brant Hålland bland är ligans mest kliniska anfallsduo och de har gett den gula vägen en välbehövlig energiinjektion. Flaggar extra för Axel Witsel som är limmet som håller ihop detta Dortmund.

 

Mönchengladbach

Tar en 4 plats men inte mer än så


Styrkor: Borussia Mönchengladbach har gjort en imponerande säsong så här långt, vilket jag skrev om i december. Man har dock haft svårt att vinna i matcher mot tabellkonkurrenterna och som konsekvens har man tappat första platsen och halkat ner på 4 plats. Men Mönchengladbach med svensken Oscar Wendt i laget har allt som allt ändå gjort en mycket bra säsong. Lagets anfallspar Plea och Thuram är centrala för spelet och mycket kretsar kring de. Första pressen sätts igång av dessa två och anfallen går även de via anfallsduon. Just den höga pressen har varit Mönchengladbachs styrka den här säsongen (2 olika pressar en med anfallsduon som katalysator och en med Plea och L.Stindl) och det har funkat bra men mot starkare lag har man blivit kontrat med samma aggressiva press, vilket oskadliggjort deras taktik. Laget är oerhört kreativt och fullt med dugliga och kvalitativa spelare som kan prestera. En del är riktigt spännande men har inte fullt ut blommat. Flaggar extra för målvakten Yann Sommer som är en av världens bästa.  

Svagheter: Gladbach har gjort en stark säsong men man måste ha i tanke att de inte har den bredaste truppen. Om nyckelspelare som mittbacken Matthias Ginter eller lagkapten Lars Stindl drar på sig skador kan det förstöra mycket. Mittfältaren Denis Zakaria är redan borta från spel, ett stort avbräck och denna tunna trupp som har haft svårt mot de bästa lagen får vara stolta över att ta en 4 plats i en liga med hård konkurrens. Det har de förtjänat att unna sig.

Stjärnor: Gladbachs huvudperson denna säsong var 10 månader när hans fader satte in 2 mål i nätet och sköt sitt land till final i VM 1998. Fadern hette Lilan Thuram, var den bästa högerbacken i världen och en del av det bästa fotbollslaget genom tiderna. Sonen till denna fotbollskung heter Marcus Thuram, och har nu tagit sina första små steg på den stora scenen. Han har varit lagets främsta framspelare denna säsong. Ovannämnda Lars Stindl och Alassane Plea är också av de stora spelarna tillsammans med Breel Embolo. Trotjänare, svensken, Oscar Wendt som varit i klubben sedan 2011 har blivit en ikon i klubben.

Bayern München

Bundesliga mästare 2020 

Styrkor: Hans Flick har återställt Bayern München till den gamla maskin de var för vad som känns som många år sedan. Efter att den förra detta andra tränaren och gamla Bayern spelaren tagit över laget har de rödklädda tagit upp de 4 poäng man hade upp till toppen och toppar nu ligan med 4 poäng. Muller har tillåtits att återigen ta ett större ansvar och får spela med en större frihet vilket gjort att han gått tillbaka till sitt gamla världsklass jag. Flick har gått ifrån mer centralt spel från ytterbackarna till att de nu rör sig nu längre ut vilket gett Bayern ett starkt kantspel, och Gnabry och Muller har kunnat på det sättet sättas mer centralt vilket har gett en tyngd framåt. Säker i det spel han vill att Bayern ska spela har han gjort laget mer kontrollerat i spelat och närmare sitt gamla maskin jag. Roberet Lewandowski involveras mer i spelet än i början av säsongen. Serge Gnabry har varit en blixtstorm där han ryckt fram i år och återfött sin relevans efter att inte ansetts varit bra nog för West Bromwich Albion några år tidigare. Joshua Kimmich utveckling har gått i tacket och Alphonso Davies har fått sitt stora genombrott den här säsongen. Egentligen ska det inte vara en diskussion, med det material Bayern har och den bredd truppen besitter ska man inte tappa guldet. Det är deras att förlora och utmanarnas att vinna.

Svagheter: Problemet för utmanarna kommer vara att svagheterna i Bayern är nästan obefintliga. Bayern är oerhörd svårslagna men det som kan tänkas såra de är om Champions League spelet (som också blåsts av på grund av Covid-19) kommer igång. Avancerar Bayern långt i turneringen i år kan det ta fokus från ligan.

Stjärnor: Här är det bara att välja och braka. Varje position ockuperas av världsklass spelare som hade gått in i startelvan hos vilken annan klubb som helst.