Coronaviruset spökar vidare - här är siffrorna och datumen du behöver ha koll på

16.04.2020

Precis som jag nämnde i mitt senaste blogginlägg huruvida vilka konsekvenser coronakrisen kommer få på fotbollsvärlden bekräftar en ny rapport från Transfer Market att spelarmarknaden kan komma att minska med 9 miljarder i värde.

Den främsta negativa konsekvensen är för mindre klubbar som sätter sin tilltro till spelarförsäljningar för att få ekonmin att gå ihop. De större klubbarna kommer klara sig. Ändå kan det vara spännande att titta närmare på de ekonomiska konsekvenserna på marknaden för att få en bättre bild över nuläget.

Transfermarkt beräknar en 20% prisminskning på den globala spelarmarknaden, medans spelare födda efter 1998 endast går ner i pris med 10%.

  • För närvarande är det svårt att föreställa sig att överföringsavgifterna kommer att fortsätta att stiga som de har tidigare under överskådlig framtid, förklarar Transfermarkt-grundaren Matthias Seidel

En undersökning med 300 personer från 50 olika länder involverade i fotbollsvärlden visade att 75% förväntar sig stora negativa påverkningar på marknaden som en följd av krisen.

Att priserna hålls i schack ett tag tror jag är en av få positiva saker i den här krisen. Jag hymlar inte med att jag tycker att spelarförsäljningar har stigit till löjliga priser de senaste 3 åren. Givetvis är det ett kvitto på att pengar finns, därför kan man göra sådana värvningar för fantasisummor. Det i sig är bra, att fotbollens värde ökar, det betyder att fotbollen växer. Men även om man anpassar efter inflation så får man inte samma saker för pengarna idag som för 15 år sedan. Och när 1,8 miljarder (hjärtattack när jag läser siffrorna) längs på Philippe Coutinho och Ousmane Dembélé går för 105 miljoner euro då, då måste vi dra i bromsen. Nu kanske marknaden själv kommer göra det. Undrar hur länge det håller innan priserna börjar skena igen.

Från Transfer Market

Samtidigt börjar kaos röra upp sig på annat håll. Premier League klubbar vill gärna få spelet igång och säsongen avlutad innan transfermarknaden öppnar 1 juli. Oavsett om alla matcher spelats eller inte. 9 klubbar har gått samman kring detta förslag, 14 klubbar krävs för att ett förslag ska gå igenom. Således kommer flera att ansluta sig till förslaget. En majoritet av klubbarna i ligan är bredden att helt avsluta säsongen.

Anledningen är de juridiska de juridiska problem som kommer att uppstå mellan spelare med utgående kontrakt, deras agenter och klubbarna.

Att få igång spelet i tid kommer att bli en kamp mot klockan. Kanske det finns hopp då folkhälsomyndigheten i Italien gett fotbollen grönt ljus att dra igång spelet om 1 månad.

  • Så som det ser ut kommer det inte bli verklighet, men det kan bli om en en månads tid, säger Giovanni Rezza chef för avdelningen för infektionssjukdomar.

Det skulle dock i sådana fall bli matcher bakom stänga dörrar då rapporter visar att öppna läktare i Italien kan bli aktuellt först i januari 2021.

Källor:

Transfer Market, Fotboll Italia, TalkSport