Bayern mot Dortmund, vissa matcher är mer värda

26.05.2020

Alla matcher är inte lika mycket värda. En vänskaps match kommer aldrig att vara jämlike med en Champions League semifinal. En match för Borussia Dortmund hemma mot Bayern München kommer aldrig vara jämlike en match borta mot tabejumbon Paderborn.

Det är sant att du inte vinner en liga genom att bara vinna mot topplagen. Du kan vinna toppmatcherna men förlora de "små" matcherna och komiskt nog därför i slutändan förlora guldet. 

Men det är samtidigt fullt logiskt att en vinst mot ett topplag värderas högre då 3 plockade poäng mot dessa lag inte bara är 3 poäng vunna som för dig ett steg närmare ligatiteln utan också 3 poäng förlorade för dina motståndare som för de ett steg längre ifrån guldet, varav namnet 6 poängs matcher har uppkommit för sådana matcher.

Dagens mötte mellan Bayern München och Borussia Dortmund är en sådan match. En match där vinnaren inte bara ökar sina chanser att segra utan minskar motståndarnas chans att vinna (ligaguldet). Det är en sådan där match där hela säsongen kommer stå och väga. Alla timmar av hårt jobb, all frustration i gymmet, allt nötande på träningsplan, svetten, blodet, tårarna- allt kokas ner till detta ögonblicket då 90 minuter avgör allt.

Man kan känna spänningen i Tyskland just nu och det är inte bara på grund av coronaviruset. I München och de gula delarna av Borussia håller man andan. Den som vinner det tyska El Classico "Der Klassiker" (som mötet mellan rivalerna heter så fint) vinner troligtvis också Bundesliga-guldet. Detta gäller mer för Bayern som vid förlust ändå leder med 1 poäng ner till tvåan Dortmund.

Vid förlust Dortmund leder Bayern ligan med 7 poäng och med 6 matchomgångar kvar är det ett ointagligt försprång (trots att Bayern har några svåra matcher kvar i dessa 6 omgångar). Blir det lika stannar Bayerns försprång på 4 poäng som det står i nuläget, även det är i mina ögon ett omöjligt försprång att komma ikapp för Dortmunds del.

Det är princip en sak som gäller för Dortmund ikväll och det är en vinst. Och kanske, kanske är en vinst möjlig den här gången. Nu har man Erling Håland och Jadon Sancho på topp och ska jag vara ärlig är det här det bästa Dortmund jag sett sedan Jurgen Klopps dagar. Det här är en match som lever och andas i högsta grad. Vi får hoppas att det blir mer spännande än senast när Bayern vann 5-0.

Det finns fotbollsmatcher och så finns det fotbollsmatcher. Kvällens match mellan Bayern München och Dortmund är en som betyder lite extra. Som så ofta är det matchen om det tyska guldet!