Barcelonas vårdslösa slösande får de i problem

26.05.2020

Det var bara en tidsfråga innan Barcelonas vårdslösa slösande skulle få de i problem.

Vi har ofta pratat på den här bloggen om Barcelona även om det var ett tag sedan sist. Klubben som haft så mycket framgång de senaste åren men som likväl haft några tuffa stunder. Som oftast i fotboll spelar det inte någon roll om du briljerar över en 38 matchers liga säsong om du skämmer ut dig i en slutspelsmatch i Champions League - i slutändan är det sistnämnda det vi minns. I all fall i FC Barcelonas fall.

Missförstå mig inte. Barcelona har dominerat spansk fotboll de senaste 10 åren och är hem till sexfaldige Ballon D'or vinnaren Lionel Messi. Hyfsat bra alltså!

Men ändå finns det där andra - korruptionsskandalerna, det historiskt låga förtroendet för styrelsen och det allmänna missnöjet bland fansen som känner att klubben har lämnat sina rötter.

Mes que un club är nu för tiden bara un club. Inte det Barcelona som var en nål i ögat på centralregeringen i spanien utan en kapitalistiskt verktyg för kinesiska rakuten, ett varumärke likt andra fotbollsklubbar som Manchester United. Inte mer, inte mindre.

Denna övergång från att vara något speciellt som få andra klubbar till att vara just som många andra klubbar går att direkt spåra till klubbstyrelsens prioriteringar och misskötsel av klubben.

Det är ingen hemlighet att Barcelona under President Bartomeus ledning har varit ett misslyckat projekt i fansens ögon. Man har ligatitlarna uppräknade mest tack vare briljansen i Lionel Messi. Men egentligen kunde man haft mycket mer om saker har skötts bättre.

Klubb president Josep Maria Bartomeu

La Masia, världens främsta ungdomsakademi ligger i Barcelonas händer. Barcelonas lag som dominerade världen i början av 2010-talet var uppbyggt av egna produkter från akademin, precis som alla Barcelona lag sedan Johan Cruyffs dagar. Ändå visar ledningen motvilja gentemot att vända sig till La Masia för att plocka in spelare. Istället har man allt mer vänt sig till transfermarknaden.

Problemet har varit att summorna man spenderat på spelare varit galet mycket. Spelare som värvats med har ofta inte varit nödvändiga eller lyckade köp. Ofta har Barcelonas värvningar dessutom känts strategilösa och ogenomtänkta. Många av spelarna har som sagt varit överflödiga, speciellt på mittfältet där Barcelona klämt in mer fotbollspelare i världsklass än vad som kan rymmas i ett lag (med konsekvens av att ingen får riktigt bra med speltid).

Det är en svår sak att få till bra värvningar som är relevanta för ett laget men det är just det som är den ansvariges jobb. Framförallt har du ansvaret för att inte slösa på klubbens pengar som att de växer på träd.

De €160 miljoner på Coutinho och €105 millioner på Dembele, två spelare som direkt slåss om 1 plats i startelvan är sinnessjuka. Arturo Vidal kändes som en onödig värvning, Malcolm blev köpt och iväg slängd till Zenit St Petersburg efter ett år, Paulinho värvades av andra anledningar än fotboll (för Bartomeus egna vinning) osv.

Philippe Coutinho och Ousmane Dembele firar ett mål tillsammans.


All klubbar värvar fel. Real Madrid, PSG, Juventus you name it.

Men i Barcelona har styrelsen gjort för många av dessa snedsteg till värvningar som varit onödiga och överflödiga. Den riktiga problematiken har då legat i prislapparna.

Priserna har varit för höga. Josep Maria Bartomeu och hans styrelse har slösat pengarna idiotiskt. Punkt slut!

Detta vårdslösa slösande har jag länge tjatat om kommer leda till problem. Och nu gör det det.

ESPN kom med uppgifter i måndags att Barcelona måste sälja spelare för, hör och häpna, ca € 70 miljoner (!) innan juni månad är över för att få ekonomin att gå ihop. Detta på grund av de uteblivna intäkterna som inte rullar in på grund av Covid-19. Det hela kan lätt skyllas på coronaviruset men sanningen är den att en klubb av Barcelonas rang inte ska ha en ekonomi som står och väger på tv och match intäkter. Coronaviruset har endast blottställt den dåliga hushållningen av pengar, katalysatorn är inte hela problemet.

Man ska inte se det här som en engångsföreteelse utan snarare som ett tecken på att man har levt på pengar man inte har och att tiden för denna flotta livsstil kommer till ett slut. Om man inte går in med tunga investerare och går runt reglerna för Financial Fair Play ser jag faktiskt inte hur klubben ska kunna klara fortsätta värva spelare i världsklass när kassan ekar tomt. I den här farten lär det inte ta lång tid, inte med tanke på att Bartomeu verkar tro att pengar är i överflöd om man ska döma efter hans inte så gamla uttalande att klubben kan fortsätta värva i sitt nuvarande tempo i flera år. Även klubbar i Real Madrid och Barcelonas kaliber har en gräns för hur vårdslöst de kan spendera sina pengar. Det är något som många klubbar har kommit underfund med de senaste åren.

På kort sikt innebär dessa nyheter att Barcelona lär tvingas till ett par, oklart hur många, försäljningar i sommar. Framförallt Arthur Melo och Samuel Umtitis namn florerar i media som troliga nödvändiga försäljningar, något som jag anser vara stort avbräck för klubben. Melo har inte fått all den speltid jag tycker han förtjänat i Barcelona men i honom såg jag en självklar del av Barcelonas framtid, Samuel Umtiti har när han inte varit skadad varit Blaugranas bästa försvarare.

Även Ivan Rakitic (som kanske ändå skulle lämna) och Arturo Vidal ryktas vara på listan över spelare som måste säljas. Ensamma betyder dessa försäljningar inte allt för mycket men när det blir ett flöde av spelare som samtidigt lämnar klubben uppstår ett vakuum som blir svårt att fylla. 

Då har vi inte ens nämnt Nelson Semdo som också ryktas lämna.

Ovan spelare ryktas behövas säljas för en prissumma på € 70 miljoner innan juni månad (möjligt att alla inte behöver säljas).

Jag är ingen av vikt och Barcelona skulle aldrig lyssna på mig, de verkar knappt lyssna på sina egna fans. Men om de gjorde det hade jag bett de att i framtiden vara mer sunda i sitt spenderade, så att en av världens främsta klubbar inte hamnar i ekonomiska problem större än de nuvarande. Det skulle kunna innebära slutet på Barcas storhetstid som som vi känner den, något som skulle vara en förlust för alla fotbollsfans. Fotbollen behöver FC Barcelona i toppen. 

Just nu behöver Barcelona framförallt en ny styrelse för att ta sig tillbaka till toppen.

Det vara bara en tidsfråga innan problem skulle hoppa sig.