Är Emil Forsberg på toppen för att stanna?

05.03.2017

Det har nu gått sex veckor sedan bundesliga uppehållet tog slut, sex veckor sedan jag trodde att min åsikt om Emil Forsberg snart skulle vissa sig vara rätt. Att fenomenet Emil Forsberg skulle lägga av med sin galna poängskörd efter juluppehållet visade sig, från min sida, vara en felaktig tes.

Svensken är nu uppe på otroliga och sju mål och 10 assist med 11 omgångar kvar att spela av tyska högsta ligan. Så sent som igår rapporterade statistikföretaget Gracenote att Emil Forsberg är den första svensken i Bundesliga som gjort 10 assist.

Och man måste sannerligen berömma Emil Forsberg för hans osannolika framgångar den här säsongen. Framförallt har jag varit imponerad av samarbetet mellan honom och Timo Werner. Emil ser ut att trivas i den fria roll han fått ute på kanten där han kan söka sig in i bannan och nästan alltid har hittar fram med sina passar och snurrar upp försvarare, precis på det sätt han älskar att spela som mest.

De som inte hört historien om den framgångsrike yttermittfältaren kommer nog att häpna. För inte kan man tänka sig att denna lilla begåvade trollkarl en gång i tiden funderade på om han skulle prioritera bort fotbollen för innebandy. När svensken som sjutton åring gjorde debut i hemstadsklubben Sundsvall var det ingen som trodde att Emil några år senare, efter framgångar som Allsvenska guld och Europaspel med MFF, skulle kliva ut på Stade de France för att göra sin mästerskapsdebut mot Irland med det svenskalandslaget. Att mästerskapet blev ett fiasko för Sveriges del och ett smärre misslyckande för Emil kommer nog ändå möjligtvis när karriären ska summeras vara en bortglömd grej.

Men frågan alla ställer sig är: Är Emil Forsberg på toppen för att stanna?

Tja, att besvara den frågan just här och nu är ganska riskabelt. Hur många lovande fotbollstalanger har inte kommit, som vi hyllat å det grövsta, bara för att vända om. Varför inte ta Nicklas Bender som ett exempel. Dock är det en fråga om stor skillnad i inställning och attityd mellan de två i fråga.

Och med det Emil Forsberg visat upp den senaste tiden kan vi bara dra en slutsats: sådan talang försvinner bara inte. Men det föresätter att han fortsätter att jobba hårt och inte blir lat på någon punkt, det är det som krävs för att vara nummer ett. Det är det som krävs för att omsätt talang till världsklass.

Kommer det att hända något i sommar? Succén har knappast gått storklubbarna förbi och jag kan tänka mig att en och en annan klubb knackar på dörren. Emil värderas ungefär i nuläget till 50 miljoner euro men Leipzig kommer definitivt att kräva mer. Klubben satsar nog stenhårt på ett lyckat Europa äventyr till nästa säsong.

Detta plus att Leipzig precis inte är en klubb i behov av pengar talar mycket för att svensken stannar minst en säsong till.

Man kan undra vad Emil själv tycker om situationen. Han har för inte så länge sedan skrivit på ett nytt kontrakt och verkar inte ha allt för bråttom någonstans.

För Emil Forsberg kan ta det lugnt, hur det än går, är jag ganska säker att det här bara är början på ett STORT, STORT äventyr!