Ansu Fati är ljuset i en mörk tunnel

29.09.2020

Barcelona. Vilket kaos det varit i sommar hos katalanerna. Det har varit Messi ut snack, det har varit kravaller och protester utanför Camp Nou och krav på klubbpresidenten Josep Maria Bartomeus avgång. Klart är att Barcelonafansen tröttnat på den här live sända clownshowen som är FC Barcelona. Låt oss vara brutalt ärliga: Förändringen måste ske och det radikalt samt med omedelbar verkan.

Styrelsen måste avgå, nyval måste utlysas. Kompetenta människor som prioritera klubbens välmående framför ekonomiska vinstmaximering måste föras in. Förtroendet i La Masia måste återupprättas och miljarder på spelarmarknaden måste sluta slösas.

Truppen måste föryngras och många av de gamla och omotiverade spelarna måste måste rensas ut.

Framförallt måste Barcelona sluta tänka kortsiktigt och börja tänka långsiktigt. Tiderna då Lionel Messi målar över alla problem som döljer sig under ytan är slut. Nu kan inget stoppa den inkompetenta misskötseln av klubben från att bli exponerad.

Efter varje säsong kan Messi lämna Barcelona om en övergång sker innan 31 maj enligt en klausul i kontraktet. Det datumet hade redan passerat när Messi försökte aktivera klausulen men han hävdade att den ändå var giltig på grund av att säsongen blev utdragen efter 31 maj på grund av covid-19. Till slut ville han undvika en judisk process eftersom han älskar Barcelona för mycket för det. En cynisk kommentar hade vart på sin rätta plats att Argentinaren rimligtvis inte heller vill smutsa ner sitt eget namn och varumärke.

Men vet vi hur det sluttade. Messi stanna åtminstone ett år till och revolutionen pausades i alla fall tillfälligt. Ronaldo Koeman och hans assisterande Henrik Larsson försöker bygga någon form av struktur på plan samtidigt som de följs av turbulens vid sidan av.

Det positiva för mig har varit Ansu Fati som varit ljuset i tunneln. Mot Villareal var det Fati som var lagts bästa spelare i en 4-0 kross, som just var en kross på så många dimensioner båda spelmässigt och i resultatet. Barca måste ta hand om denna supertalang för vid 18 år skulle han gå in i startelvan hos vilket lag som helst i världen.

Det är nya tider i Fotbollen. Lionel Messi tar mindre plats och Ansu Fati börjar uppenbara sig som hans tronarvinge. Det är bara bra att maktskiftet sker lite i taget redan nu. För Messi, som varit den enda anledningen till att Barca inte fallerade redan 2018, kan, kanske vill inte, dra den här klubben på sina axlar längre. Han fyller 33 år snart och blir inte yngre.

****

Sevilla då.

L Coampos, Banega, Sergio Regulion och J Navas vilken bunt med lirare. Som de flög fram över gräsmattan i Frankfurt i finalen för några månader sedan (Synd att det inte blev något mot Bayern i supercupen i veckan). Omöjliga att stoppa och spelade fotboll som om de läste upp poesi. Unnar detta gäng verkligen den här finalvinsten efter allt tufft motstånd de har besegrat, från United till Inter Milan.

Allra mest unnar jag det här Lopetugi som för mindre än 2 år sen den blev floppförklarad i Madrid efter det att hans fotboll inte fann opinon stark nog i den spanska huvudstaden. I Sevilla med mindre svårhanterliga egon och superstjärnor i omklädningsrummet har Lopetgui funnit helt rätt.

Ivan Rakitić har inte varit allt för populär de senaste åren. Rakitić precis som resten av sin omgivning i Barca drogs ner i ett negativt moln. Sista säsongen var han omotiverad och trött ut varje gång han spelade. Det är klart att den destruktiva miljön i Barcelona satte sin effekt på kroaten. Det kommer alltså inte som någon överraskning när Ivan Rakitić nu lämnar.

Att han nu kommer hem till Sevilla, klubben där karriären tog fart på riktigt innan han lämnade för Barcelona och Champions League och La Liga titlarna, är mycket exalterande för alla men mest för fansen.

Sevilla är så gott som hem för Rakitić och trots att han är kroat är han också så gott som Sevilla-bo själv.

Sevilla har köpt en spelare som fortfarande har många ögonblick av elit i sig. Men framförallt har de köpt hem en son ur de själva fostrade än gång i tiden, sisådär 6/7 år sedan.