Analys: EM Gruppspelet 2020 (Grupp B)

04.12.2019

Fortsättning på mitt förra blogginlägg.

Grupp B:

Danmark: 60 % chans

Här gäller det för Åge Harrride att sätta spelet och få de bästa spelarna inblanda på ett bra sätt. Danmark har mycket potential och en kittlande trupp och när man spelar 3 hemmamatcher i moderlandet framför de rödvita fansen är det väl klart man ska vidare? Långt ifrån hugget i sten är det i alla fall och mycket kommer komma ner till hur bra kvalitén är på det Ryska landslaget, huvudkonkurrenterna om andra platsen. Är dock lite mer favoriter att  gå vidare.

Finland: 20%

 ”För Finlands del gäller det bara att de ska gå in och njuta...”

Först och främst. Så jäkla kul att ha vårat grannland Finland med i ett fotbollsmästerskap för första gången. Laget lyckades ta sig till EM under sista landslagssamlingen under EM-kvalet let av Pukki, mittfältaren som tagit Premier Leauge med storm. Jag mins nyfikenheten och entusiasmen kring det isländska landslaget för 4 år sen EM 2016 när de tog sig till sit första EM under Lars Lagerbäck och hur den entusiasmen bara ökade under turneringens gång. Men ett nytt Island kommer inte Finland bli. I den moderna fotbollen är det svårt för de små lagen, vare sig klubbar eller landslag, att mäta sig med de stora bjässarna. Trots att man bara har en sådan nation i sin lottning så är man också klassnivåer bakom länder som Ryssland och Danmark. Man kommer inte gå vidare men man kommer säkert få med sig någon poäng.  För Finlands del gäller det bara att de ska gå in och njuta utan att ha förväntningar på att gå vidare. Kanske kan det vara den underdog rollen utan press och utan "något att förlora" som kan vara Finlands lilla ljusglimt och hopp. När man slår ur underläge kan man ibland vara som effektivast. Vi får se.

Ryssland: 40%

Om Ryssland kommer upp till samma nivå som i hemma VM för 2 år sen kommer de att kvalificera sig från gruppen. Men den här gången har man å andra sidan svårare grupp en den bestående av Saudiarabien, ett Egypten utan Mohamed Salah och.. 2018 . Man kommer realistiskt inte ha någon chans mot Belgien 9 dagar av 10 och Danmark kommer att bli ruggit svårt att slå. Går vidare om man topppresterar men mycket tallar emot. En x-faktor är att även Ryssland spelar 3 hemmamatcher i Saint Petersburg på Rysk mark.

Belgien: 90%

 ”Resan mot guldet börjar med en självklar kvalificering från gruppen. ”

Vart ska man börja med denna Belgiens "Guld generation". Så mycket kvalité att det blir svårt att avhandla på några korta rader. Även för de mindre fotbollskunniga är spelare som Kevin de Bryune, Toby Alderwild, Romelu Lukaku och Tiabout Courtious väl profilerade världsstjärnor. Visst man har haft svårt att ta topplaceringar som många andra favoriter i mästerskap genom åren. Men det är en historia och kritik för sig. Det här året får man motbevisa kritikerna att de faktist är kabla till att dra Belgien till första plasten. Resan mot guldet börjar med en självklar kvalificering från gruppen. 


Fortsättning följer...